Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Čeští triatlonisté budou o víkendu bojovat o světové tituly

Čeští triatlonisté budou o víkendu bojovat o světové tituly
foto: archiv ČTA

Česká triatlonová asociace | 14.09.2017 | přečteno: 2397×

Se zpožděním zaviněným extrémně větrným počasím včera odletěla česká triatlonová reprezentace do holandského Rotterdamu. Celkem osm jejích členů se tam postaví na start finálového závodu ITU World Triathlon Series – Grand Final Rotterdam.

Rotterdamský triatlon, který se uskuteční o nadcházejícím víkendu, je finálovým závodem světového seriálu ITU World Triathlon Series. „Vítěz této série se stane mistrem světa,“ vysvětluje manažer české reprezentace Josef Rajtr. „Body z jednotlivých závodů se sčítají, přičemž finálový závod v Rotterdamu má lepší bodovací koeficient. V kategoriích juniorů a U23, tedy závodníků do 23 let, se světová série nejezdí a vítěz Grand Final Rotterdam se tak stane mistrem světa pro letošní rok.“

Na rotterdamský závod je v tuto chvíli přihlášeno přes 3 500 závodníků ze 78 států. Závodníci kategorie Elite a U23 se utkají o světový titul na trati olympijského triatlonu, která zahrnuje 1 500 m plavání – 40 km cyklistiky a 10 km běhu, junioři závodí na poloviční distanci.

„Největší hvězdou českého týmu je Vendula Frintová, která se v Rotterdamu postaví na start kategorie Elite,“ uvedl Josef Rajtr. „V letech 2014 a 2016 byla v konečném pořadí MS dvanáctá, letos je na tom o něco hůře, před rotterdamským finále jí patří průběžná devatenáctá příčka.“ 48členné ženské startovní pole bude mimořádně nabité. Chybět by neměla suverénka letošní série a loňská mistryně světa, Bermuďanka Flora Duffyová, dvojnásobná olympijská medailistka Nicola Spirigová či juniorská mistryně světa Ashleigh Gentleová.

Mezi muži budou v elitní kategorii soutěžit Jan Čelůstka a Jan Volár. Ani jeden z nich sice podle reprezentačního manažera vysoké ambice pro celkové umístění nemá, ale kvalitní výsledek v tomto finálovém závodě by byl dobrým završením letošní poolympijské sezony a nadějným vykročením do té příští. Hlavními kandidáty na vítězství mezi elitními muži pak určitě budou pětinásobný mistr světa Javier Gomez Noya a aktuální držitel světového titulu Mario Mola. V kategorii do 23 let budou Česko reprezentovat Jana Macháčová, Ondřej Olšar a František Linduška. „Olšar sice vloni skončil na mistrovství světa juniorů dvanáctý, ale v kategorii U23 je to pro něj premiéra, takže jeho výsledek je těžké předvídat,“ přemítal Josef Rajtr. „Pro zkušenějšího Lindušku a Macháčovou by mohla být první dvacítka reálná, ale v této kategorii se těžko něco předem odhaduje. Závodníci se totiž na samostatných závodech této kategorie potkávají jen zřídka a chybí tedy přímé srovnání.“

Kategorii juniorů letos Česká republika neobsadila, mezi juniorkami pak bude závodit Alžběta Hrušková, která je věkem ještě dorostenka, a pak Iveta Fairaislová. Ta se vrací po zranění, letos má ale už za sebou řadu kvalitních výsledků – např. na konci července byla druhá na závodě Evropského poháru juniorů v Táboře a před dvěma týdny zvítězila v otevřeném závodě na CITY TRIATHLONU v Karlových Varech.

Časový program závodů

Pátek

15:00 juniorky

17:00 muži do 23 let

Sobota

8:00 junioři

10:00 ženy do 23 let

12:50 muži Elite

15:35 ženy Elite

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 14.09.2017 16:19:57

Se zpožděním zaviněným extrémně větrným počasím včera odletěla česká triatlonová reprezentace do holandského Rotterdamu. Celkem osm jejích členů se tam postaví na start finálového závodu ITU World Triathlon Series – Grand Final Rotterdam.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.