Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Výživa před, během a po mém prvním triatlonu

PORADNA: Výživa před, během a po mém prvním triatlonu
foto: Vít Novák

Michal Piloušek | 09.07.2018 | přečteno: 9093×

Otázka správné výživy a pitného režimu je nedílnou součástí přípravy profesionálních i výkonnostních sportovců. V případě triatlonu se otázce doplňování živin přikládá opravdu velká váha. I proto si většina triatlonistů dříve i později řekne o radu nebo pravidelnou spolupráci trenérovi či výživovému poradci. V tomto článku chceme poradit spíše těm, kteří s triatlonem začínají, nemají zatím žádné zkušenosti, ani kamaráda dietologa.

Před závodem

Ať už se na první triatlon chystáte roky nebo vás vyhecoval kamarád týden před závodem, vězte, že nikdy není pozdě začít s přípravou fyzickou, psychickou ani výživovou. Pokuste se v týdnu před závodem eliminovat alkohol. Samozřejmě jedno pivo po kole nevadí, ale bujarý večírek ve středu se určitě projeví na sobotním výkonu. Vrcholový sportovec řeší jídelníček a přísun tekutin i týdny před závodem, my si vystačíme se třemi dny před startem. Pokud závodíte v sobotu, pokuste se od středy dodržovat zásady zdravé výživy. Těsně před závodem neměňte osvědčené postupy, vše byste měli mít vyzkoušené z tréninku! Pokud něco měnit, tak jedině již v dlouhodobé přípravě na závod! Omezte tučná jídla, smažené pokrmy, přidejte naopak zeleninu, ovoce, ryby, večer i hovězí maso a především hodně pijte. Vhodná je jak klasická voda, tak především minerální voda bohatá na magnesium. Ideální je dopřát si iontový nápoj, ten byste měli znát už z tréninku a mít vyzkoušenou oblíbenou příchuť. Pokud nemáte, nic neměňte a závoďte klidně na babiččinu šťávu. Především jde o to zvýšit zavodnění, tedy pijte cokoli, hlavně často, vždy když máte žízeň. Přidejte na příjmu vitamínu C, buď jezte víc ovoce, nebo klidně ráno přidejte k čaji 1 000 mg v tabletce. Na první triatlon není potřeba hned začít s dvaceti různými výživovými doplňky. Jejich užití vždy konzultujte s lékařem, trenérem nebo výživovým poradcem.

V den závodu

Přivstaňte si a dejte si pořádnou snídani, ideálně nejpozději tři hodiny před startem. Pokud nemilujete zrovna párečky a salám turistu (po něm by se z vás mohl během závodu turista opravdu stát), tak si klidně dejte svoji oblíbenou snídani. Zase platí, že byste neměli měnit vyzkoušené. Ideální je snídaně spíše sladká, třeba rýžový nákyp s ovocem nebo těstoviny na sladko s jogurtem a lesními plody. Dejte si v poklidu i kávičku, kofein hezky organismus nabudí a připraví srdíčko na zvýšený výkon. Od rána se snažte myslet na pitný režim a stále při sobě mějte vodu! Schovávejte se ve stínu a pomalu popíjejte. Hodinu před startem si můžete dát něco malého. Pokud máte zkušenosti s energetickými gely, tak je to úplně ideální, ale dobře poslouží i energetická tyčinka nebo obyčejné müsli a banán. Až si budete rovnat věci v depu, zkontrolujte si zásoby v lahvích na kolo! Pokud je teplo, schovejte si je do poslední chvíle ve stínu a až na poslední chvíli dejte do držáků. Počet „bidonů“ závisí na délce závodu a vybavení občerstvovacích stanic. Zjistěte si dopředu, zda vůbec na trati jsou stanice s vodou, co budou nabízet a hlavně – jestli budou v průběhu cyklistiky podávat láhve nebo jen kelímky. Měli byste s sebou mít (nebo poté postupně doplnit) minimálně litr vody nebo ionťáku na hodinu závodu. Pokud již máte vyzkoušené gely, určitě si je přilepte izolačkou na rám. Měli byste si dávat jeden gel po cca. 30 – 40 minutách závodu, tak si je správně spočítejte! Cokoli budete chtít konzumovat v depu nebo potom při běhu, si připravte ke svým věcem. Na většině závodů platí zákaz poskytování občerstvení mimo tomu vyhrazené stanice a depo! Půl hodinky před startem můžete přidat ještě jeden gel a hurá na to!

V průběhu závodu

Během plavání se moc pít nedá, když nepočítáme vodu z rybníka nebo moře. Ale po výběhu na břeh vše začíná! V depu se řiďte aktuálními pocity, jestliže jste „pili během plavání“, tak patrně nebudete mít moc chutě. Jestliže vám není dobře, vyčkejte několik minut v sedle kola a až po uklidnění žaludku si dejte pár doušků nápoje. Pokud vám bude fajn hned, klidně se napijte a začněte i „gelovat“. V průběhu cyklistiky pijte pravidelně, neznamená to ale upřený pohled na čas a přesné pití po vteřinách. Každý terén dává jiné možnosti a správné okamžiky k pití a jídlu. Snažte se konzumovat při nižším výkonu, kdy jsou tepová frekvence a dech na nižších otáčkách. Pokud závodíte v terénu, vyberte si bezpečné místo bez kořenů a brodů, ideálně na zpevněné cestě. Myslete na to, že nezávodíte sami, proto držte stopu, nevybočujte doleva ani doprava a snažte se neodhazovat odpadky mimo určená místa. Pokud chcete u občerstvovací stanice zastavit, klidně zakřičte: „Stavím na pití, pozor!“. Mohlo by se totiž stát, že borec za vámi plný euforie bude imitovat hrdiny z Ironmana a bude chtít stanici profrčet čtyřicítkou, aby se předvedl. Jakmile se vám bude zvedat žaludek, zkuste pít jen vodu, vyřadit iontový nápoj a gely, ideálně si požádejte o colu nebo Red Bull, které obsahují taurin a zklidní žaludek. V depu před během si v poklidu ještě lokněte ze svých zásob a hurá na trať. Využívejte každou stanici nebo možnost k pití. Jestliže máte problémy s křečemi, klidně si na cestu zabalte magnesiové tablety, které nabízí většina renomovaných výrobců sportovní výživy, ale pozor – měli byste je mít také vyzkoušené! Pokud je teplo, chlaďte organismus i externě poléváním vodou nebo zastrčením molitanových hub plných vody za dres. Pokud ještě máte chuť, dejte si gel nebo banán, ale u kratších triatlonů si vystačíte s tekutinami. Na občerstvovací stanici klidně zpomalte a napijte se, není žádoucí si v plné rychlosti vylít celý obsah kelímku na chodník. Před cílem zkontrolujte, zda vám neulpěl zbytek banánu ve vousech nebo na hrudi, abyste byli na cílových fotografiích dokonale krásní!

Po závodě

V cíli bývá připraveno občerstvení, klidně jej využívejte dle aktuálních chutí. Nezapomínejte ale pít vodu. Pokud je libo pivečko, samozřejmě si dopřejte, ale ihned po dokončení závodu k němu přidejte dost vody. Ideální je dát si třeba meloun nebo banán, ale jsou i borci, kteří se hned shánějí po chlebu se sádlem. Kdyby vás snad braly křeče, zkuste si sehnat trošku plnotučné hořčice a snězte ji. Aby vám víc chutnala, tak ji zapijte silným iontovým nápojem. S tímhle podivným trikem jsme se setkali v cíli havajské Xterry a opravdu to funguje! Po osprchování, vyzvednutí věcí a vyhlášení vítězů je čas na oslavnou večeři. Dejte si cokoli, ale pokuste se do sebe dostat hodně bílkovin, ideální jsou steaky, červené maso, ale taky třeba ryba. Teď už si klidně dejte i pivečko bez vody a užívejte si ten skvělý pocit, že jste dokončili svůj první triatlon!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 14.06.2017 12:55:41

Otázka správné výživy a pitného režimu je nedílnou součástí přípravy profesionálních i výkonnostních sportovců. V případě triatlonu se otázce doplňování živin přikládá opravdu velká váha. I proto si většina triatlonistů dříve i později řekne o radu nebo pravidelnou spolupráci trenérovi či výživovému poradci. V tomto článku chceme poradit spíše těm, kteří s triatlonem začínají, nemají zatím žádné zkušenosti, ani kamaráda dietologa.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.