Vodiči při závodech, návrh na řešení.
Praha
EvženGe
31.03.2010 11:54:08
Včera při běhu mě napadl nový systém vodičů. Pro názornost modelový půlmaraton (čísla včetně časů jsou vymyšlená). Účast 10000 lidí, startem proběhne 1000 za minutu (tzn. bude se startovat 10 minut). Odhadne se, že pod 1:30 poběží 500 lidí, pod 1:45 2000, pod 2:00 5000 a pod 2:30 8000 lidí. Vodiči dostanou předem přidělený a všem oznámený čas, vycházející z předchozích čísel. tzn. 1:30 bude mít na startu přesně 30 vteřin, 1:45 dvě minuty, 2:00 pět minut a 2:30 osm. Vodiči se shromáždí kousek za startovní čarou (tak, aby nepřekáželi, to už je technické řešení) a po startu po 30 vteřinách vyrazí první, po dvou minutách další atd. Od začátku poběží přesně svým tempem, bude ± mezi svými (pokud se budou rovnat nikoliv podle čísel, ale podle předpokládaných časů, to by se muselo taky změnit) a pokud se k němu dostane někdo z jiného místa startovního pole, bude vědět, jakou má přesně ztrátu za OT (mohl by ji mít i na nějaké dodatkové cedulce na sobě. Např. 2:00 by měl ještě +5 minut). Pochopitelně by běžel na RT 2:00. A odpadlo by i hledání vodiče před startem, čekal by vlastně na ty svoje na startovní čáře. Prosím všechny, zvláště zkušené vodiče, o připomínky, kritiku atd. jestli jsem nějaký aspekt nepřehlédl. A ještě bych tohoto místa zneužil na poděkování mému spoluvodiči Vláďovi Černému, který mě při mé premiéře moc pomohl, nenápadně korigoval můj rozpis, držel přesné tempo a hlavně díky němu jsme všechny „svoje“ dotáhli v pořádku do cíle. Já byl se Sárou vidět, ale hlavní práci odvedl Vláďa. Díky Vláďo.
pug
31.03.2010 12:08:23
No to je docela dobrej nápad. Asi by stálo za to ho vyzkoušet. Jakási možná slabina by mohla být, že vodič by mohl být anonymní. Jenže to je dost individuální, tahle potřeba.
Katush
31.03.2010 12:41:26
no to zní dobře. Něco jako, když kreslili pro TV diváky před a tedy hlavně za Sáblíkovou čáru času její sokyně. Mám málo zkušeností, proto mě docela mátlo, že jsem při běhu neviděla vodiče (u mě by připadal(a) v úvahu 2:10) , vůbec mi nenapadlo, že to může být způsobený rozdílem RT x OT.
Praha
tPaK
31.03.2010 12:54:06
Zní to jako dobrý nápad. Jedinou slabinu vidím v systému rozdělování startovních čísel, nevím, nakolik rozdělování startovních čísel a tedy i startovních koridorů odpovídá plánovaným výkonům (na 100 % to samozřejmě nebude nikdy, tak alespoň nakolik se to přibližuje – PIM jistě nějaký systém má, teď jde o to, ). To ale samozřejmě jde ověřit, až budou k dispozici oficiální časy ze sobotního pražského 1/2M, kde snad odstraní některé nesmyslné RT, tak bude relativně snadné ověřit, nakolik lze ze startovních čísel a tedy i zpoždení na startu odčasovat vodiče.
sam
31.03.2010 13:00:49
Základní vada všech možných stávajících i nově vymýšlených systémů je v tom, že nikdy není reálné, aby se k vodiči na konkrétní čas dostali všichni, kteří s ním chtějí běžet. Tedy vždy budou nespokojení. Ze svých zkušeností ve světě jsem nezaznamenal přístup, aby vodič běžel real time. To by totiž bylo pro běžce mnohem víc matoucí, než běží li vodič jednoznačně na oficiální čas. To, aby se co největší množství běžců dané výkonnosti dostalo k svému vodiči je možné jen za předpokladu přidělování čísel podle výkonnosti, za předpokladu, že závodnící v přihlášce nelžou a za předpokladu, že pořadatel uhlídá vstupy do koridorů tak, aby se do předních necpali běžci s horší výkonností. To se mi v českých podmínkách zdá jako absolutně nereálné, takže nevidím moc šanci na nějaké zlepšení nebo změny. Prostě vodič by se měl zařadit do koridoru, kam by svým časem měl patřit a pak prostě běžet na oficiální čas. Každý závodník, který s ním rozběhne závod, může posoudit, zda má na to, aby ztrátu na startu dohnal, tedy v reálu běžel o tento čas rychleji.
Brno
vl001
31.03.2010 13:23:15
Same, základní vada je něco vymýšlet, když to jinde je vymyšlené a vcelku to funguje. Vodiči se neshlukují vepředu nikde ve světě, ale stojí na kraji odpovídajících koridorů. Vodiče běžícího na RT jsem u času 4hodiny viděl. Běžci se těžko budou řadit odpovědně na půlce do koridorů, když cesta na start trvá i 9 minut. Prostě organizátoři musí najít jiné řešení, jak odstartovat závod, to odstraní i tyto zmatky. Taky by bylo dobré čas měřit a ne odhadovat. Je to sice světová novinka, ale nebyla opakovaně kladně přijata :)
pug
31.03.2010 13:52:34
No je teda fakt, že tak jako popisuje Sam, to vyjde nastejno, akorát snáz. Asi bych se k tomu přiklonil: vodič v odpovídajícím koridoru a nazdar bazar.
Benešov u Prahy
chuchvi
31.03.2010 14:32:01
[quote=pug]No je teda fakt, že tak jako popisuje Sam, to vyjde nastejno, akorát snáz. Asi bych se k tomu přiklonil: vodič v odpovídajícím koridoru a nazdar bazar.[/quote] Nevim co si mám vybavit pod větou „vodič v odpovídajícím koridoru“.Pokud běžec slabší výkonosti chce běžet na 2 hodiny RT a vyfasuje číslo třeba 600 tak ho tam všichni ušlapou.A pokud koridory hlídají pořadatelé podle čísla tak se k vodičovi stejně nedostane.Můj názor:Všichni 4 vodiči na všechny časy (u 1/2 maratonu-1:30,1:40,1:50,2:00) v každým koridoru.Výběh ze startu trochu masakr,ale je to možnost.Nebo jak řiká EvženGe,jestli jsem to dobře pochopil,vodič vybíha se spožděním OT,které má třeba zobrazeno na balonku,a nebo daleko víc barevných balonků pro více variant.
Brno/Havířov
forest
31.03.2010 16:06:51
[quote=chuchvi]Pokud běžec slabší výkonosti chce běžet na 2 hodiny RT a vyfasuje číslo třeba 600 tak ho tam všichni ušlapou.[/quote] Jenže toto je chyba pořadatele. Na tom se snad shodneme.
Praha
mapo
31.03.2010 16:27:26
Myslím, že kdyby bylo jasné, že za a) že časy budou změřeny přesně (ne ten zmatek, co je teď) a za b) že do tabulek (třeba na behy.cz) se budou zadávat RT (jako u velkých maratonů), tak se nikdo nebude cpát zbytečně dopředu (a třeba překážet) a vodiči můžou být v koridorech (podle výkonnosti) se svými potencionálními ovečkami. Taky záleží na propustnosti trasy hlavně na začátku, než se to roztáhne a je větší možnost předbíhání. V př. 1/2 M byl 1. kritický bod příliš blízko místa startu a spousta lidí (vč.vodičů) nechtěla riskovat zbytečné zdržení, tak se prostě nacpala dopředu.
Benešov u Prahy
chuchvi
31.03.2010 16:51:09
[quote=forest][quote=chuchvi]Pokud běžec slabší výkonosti chce běžet na 2 hodiny RT a vyfasuje číslo třeba 600 tak ho tam všichni ušlapou.[/quote] Jenže toto je chyba pořadatele. Na tom se snad shodneme.[/quote] To se určitě shodneme.Tím chci právě říct,že vodič v odpovídajícím koridoru je blbost,jelikož v případě udělování čísel tímto zbůsobem je odpovídající koridor úplně každý koridor.Samozřejmě kromě elity.Což znamená jedno z řešení,že budou v každým koridoru všichni vodiči a nebo třeba koridory rozděleny podle časů.
_Marvin
31.03.2010 17:20:31
Jestli by nebylo nejjednodušší koridory označit podle předpokládaného RT času a čísla neřešit (případně je vydávat dle stejného principu). Vodič by pak běžel z příslušného koridoru na RT, což by mě osobně vyhovovalo více než současný systém. Přijde mi to logické, jednoduché a v teoretické rovině i funkční:).
Praha
EvženGe
31.03.2010 17:42:17
[quote=_Marvin]Jestli by nebylo nejjednodušší koridory označit podle
předpokládaného RT času a čísla neřešit (případně je vydávat dle
stejného principu). Vodič by pak běžel z příslušného koridoru na RT,
což by mě osobně vyhovovalo více než současný systém. Přijde mi to
logické, jednoduché a v teoretické rovině i funkční:).[/quote] Tohle
tam mám taky (je to asi uprostřed v závorce a proto to asi uniká
pozornosti). Ale to je základní předpoklad každé změny, že se konečně
přestane rovnat podle čísel a začnou se sami běžci rovnat podle časů. Na
malých závodech to je naprosto normální, tam už se všichni rovnaj málem
tak, jak potom doběhnou do cíle
. Ten můj systém má navíc tu výhodu, že by všichni věděli
i o kolik je vodič posunut oproti OT (pro případ, že se přidá někdo
z jiného koridoru).
_Marvin
31.03.2010 19:40:58
[quote=EvženGe][quote=_Marvin]Jestli by nebylo nejjednodušší koridory
označit podle předpokládaného RT času a čísla neřešit (případně je
vydávat dle stejného principu). Vodič by pak běžel z příslušného
koridoru na RT, což by mě osobně vyhovovalo více než současný systém.
Přijde mi to logické, jednoduché a v teoretické rovině
i funkční:).[/quote] Tohle tam mám taky (je to asi uprostřed v závorce
a proto to asi uniká pozornosti). Ale to je základní předpoklad každé
změny, že se konečně přestane rovnat podle čísel a začnou se sami
běžci rovnat podle časů. Na malých závodech to je naprosto normální, tam
už se všichni rovnaj málem tak, jak potom doběhnou do cíle
. Ten můj systém má navíc
tu výhodu, že by všichni věděli i o kolik je vodič posunut oproti OT
(pro případ, že se přidá někdo z jiného koridoru).[/quote] Koukám
přehlédl jsem to, omlouvám se. Nicméně si pořád myslim, že vodiči by
měli vybíhat přímo z koridorů, ne se postupně přidávat k davu na
startu. Právě vodič stojící se skupinou svých „oveček“ na správném
místě by totiž mohl k pořádku v řazení přispět. Vidim lidi, co
poběží na určitý čas, tak když chci běžet rychleji, stoupnu si před
ně, když pomaleji, tak za ně. To podle mě působí psychologicky mnohem
silněji než cedulky na sloupku. Samozřejmě pořád tu budou lidi, co
neodhadnou své možnosti, přijdou pozdě a nestihnou se správně zařadit,
nebo jsou prostě rebelové bez příčiny:), ale naději na zlepšení bych
tu viděl.
sam
31.03.2010 20:45:41
[quote=vl001]Same, základní vada je něco vymýšlet, když to jinde je vymyšlené a vcelku to funguje. Vodiči se neshlukují vepředu nikde ve světě, ale stojí na kraji odpovídajících koridorů. Vodiče běžícího na RT jsem u času 4hodiny viděl. Běžci se těžko budou řadit odpovědně na půlce do koridorů, když cesta na start trvá i 9 minut. Prostě organizátoři musí najít jiné řešení, jak odstartovat závod, to odstraní i tyto zmatky. Taky by bylo dobré čas měřit a ne odhadovat. Je to sice světová novinka, ale nebyla opakovaně kladně přijata :)[/quote] Máš pravdu, dost fungujících systémů v tomto směru již bylo vymyšleno a praktikuje se. Jsou ale většinou závislé na kvalitě pořadatele a na tom, co může a chce pro ten daný systém a pořádek udělat. Pokud již sáhne k nějakému objektivnímu systému rozzařování běžců do koridorů, musí mít samozřejmě i schopnost následně uhlídat dodržování tohoto řazení. To je ale v případě PIM dost iluzorní předpoklad. Jinak dost zajímavý a podle mě dobrý systém je praktikován například na Comrades Marathon. Zde se po přihlášce musí doložit kvalifikační čas pro danou vlnu, který je propočítán pro různé distance. Závodník po registraci dostane číslo, které vůbec nehovoří o jeho zařazení do vlny a až po doložení kvalifikačního času je mu k registraci připsána startovní vlna A-H. Pokud do určitého předem daného data zaběhne lepší čas, může ho nahlásit a vlna se mu zlepší. Na konečném čísle pak má před svým číslem uvedeno písmeno vlny a podle tohoto písmene se řadí na místo ve startovním poli.
Benešov u Prahy
chuchvi
31.03.2010 23:19:45
[quote=sam][quote=vl001]Same, základní vada je něco vymýšlet, když to jinde je vymyšlené a vcelku to funguje. Vodiči se neshlukují vepředu nikde ve světě, ale stojí na kraji odpovídajících koridorů. Vodiče běžícího na RT jsem u času 4hodiny viděl. Běžci se těžko budou řadit odpovědně na půlce do koridorů, když cesta na start trvá i 9 minut. Prostě organizátoři musí najít jiné řešení, jak odstartovat závod, to odstraní i tyto zmatky. Taky by bylo dobré čas měřit a ne odhadovat. Je to sice světová novinka, ale nebyla opakovaně kladně přijata :)[/quote] Máš pravdu, dost fungujících systémů v tomto směru již bylo vymyšleno a praktikuje se. Jsou ale většinou závislé na kvalitě pořadatele a na tom, co může a chce pro ten daný systém a pořádek udělat. Pokud již sáhne k nějakému objektivnímu systému rozzařování běžců do koridorů, musí mít samozřejmě i schopnost následně uhlídat dodržování tohoto řazení. To je ale v případě PIM dost iluzorní předpoklad. Jinak dost zajímavý a podle mě dobrý systém je praktikován například na Comrades Marathon. Zde se po přihlášce musí doložit kvalifikační čas pro danou vlnu, který je propočítán pro různé distance. Závodník po registraci dostane číslo, které vůbec nehovoří o jeho zařazení do vlny a až po doložení kvalifikačního času je mu k registraci připsána startovní vlna A-H. Pokud do určitého předem daného data zaběhne lepší čas, může ho nahlásit a vlna se mu zlepší. Na konečném čísle pak má před svým číslem uvedeno písmeno vlny a podle tohoto písmene se řadí na místo ve startovním poli.[/quote] Při absenci učastnění se jakéhokoliv běžeckého závodu s tím,že tento 1/2 maraton nebo maraton je pro mě první závod to je dosti problematické.
sam
01.04.2010 07:14:29
Samozřejmě vše je řešitelné. Na Comrades je kvalifikace časem podmínkou účasti, takže tam to nehrozí. U závodů typu PIM by prostě běžci bez kvalifikačního času (řekněme za poslední rok) stáli v posledním koridoru systémem „kdo dřív přijde …“. To se mi zdá v pořádku.
Aki
01.04.2010 12:53:23
Same, nevím jaké je povahy Comrades Maraton, ale řekl bych, že vodiči by měli být pro amatérské běžce, kteří třeba běží poprvé bez jakýchkoliv zkušeností, nemají třeba kvalifikační čas. Vše by mělo být tedy uzpůsobeno právě pro ně. Zkušenější závodníci tu pomoc potřebují už méně. Já jsem třeba letos běžel úplně poprvé a nejvíc ze všeho jsem měl strach právě z toho, že mi vodič uteče. Nakonec sice dopadlo vše uplně jinak, ale vím, že spousta lidí, co šla do koridoru s vodičem s ním pak běžela do konce a byli za to moc vděční. Obecně se mi nápad EvženaGe zamlouvá s připomínkama od _Marvina. Jsem zvědavej, jak to nakonec vše dopadne…
sam
01.04.2010 13:21:13
Aki, ber to vše jako akademickou diskusi. Vůbec si nedělám iluze, že by se na PIMu ve skutečnosti cokoli v této věci změnilo. Pokud si dobře uvědomuji, pak na půlce jsou vodiči na 1:30, 1:40, 1:50, 2:00, 2:10, 2:30. Na celém maratonu na 3:00, 3:15, 3:30, 3:45, 4:00, 4:15, 4:30 a možná ještě něco pomalejšího. Tedy nemyslím, že zcela všichni vodiči jsou určeni jen pro běžce bez zkušeností. Běžel jsem letos jako vodič počtvrté a věř, že se kolem mě vyskytují i běžci, kteří již mají nějaký ten rok naběháno. Pokud by byly vlny rozděleny skutečně podle kvalifikačního času (u půlky třeba na 10km nebo půlmaraton, u celého časy na půlku nebo celý maraton), pak by běžec, který chce pomýšlet na slušný oficiální čas, tedy chce stát blíž startu, případně běžet s konkrétním vodičem, nezbylo nic jiného, než si prostě rok před PIMem ten čas zaběhnout. Ten, kdo chce běžet PIM jako svůj první závod by se prostě musel smířit s tím, že poběží z poslední vlny a pokud bude chtít být i v této vlně trochu vpředu, bude muset dříve na start. Ostatně třeba na Jizerskou padesátku se také nedostaneš do jiné vlny než poslední, pokud pojedeš svůj první závod. Vodiči by pak mohli být v koridorech, který by svým kvalifikačním časem odpovídal jejich cílovému času. Nechce se mi zabíhat do velkých detailů, protože si skutečně myslím, že to je jen takové nezávazné povídání si bez jakéhokoli vlivu na organizaci startu při závodech PIMu.
Jinak pro info, Comrades Marathon je nejstarší a počtem účastníků největší ultramaraton na světě (více na www.comrades.com).
Praha
EvženGe
01.04.2010 15:04:23
Bohužel má Sam 100% pravdu. Jakákoli změna se může odvíjet pouze od změny řazení (pak už lze diskutovat, kam vodiče postavit a zda mají běžet na OT nebo RT) ale dokud jsou všichni zcela promíchaní, tak to bude vždy problém. Přitom na běžkařských závodech je systém koridorů normální a do jiného koridoru se člověk nedostane, kdyby se po....., dokonce je na to leckde i diskvalifikace. A výsledky se rovnají pouze podle RT (OT ani neexistuje), dokonce na J50 před několika lety vyhrál (byl na bedně-už nevím) běžec z druhé nebo třetí vlny. Ale to by chtělo, aby ČAS potažmo IAAF změnily pravidla pro městské běhy (konečně si všimli, že je rozdíl mezi startem 20 běžců na dráze a 20000 ve městě). Ale toho se možná nedožijem.
Praha
tPaK
01.04.2010 16:39:15
Měl bych dotaz na znalejší pravidel, jak je možné, že Londýnský Maraton bere jako oficiální časy od průběhu startem do průběhu cílem, i když pravidla IAAF vyžadují čas od výstřelu?
mikaviveva
mikaviveva
01.04.2010 17:36:44
Zdravím,ještě se vrátím k těm vodičům.Mám takovou zkušenost loni jsem běžel můj první maraton v životě a to PIM.Tak jsem si řekl,že využiji služeb vodičů a měl vytyčen nějaký čas.Vybíhal jsem ze zadních řad,vodiče na můj vysněný čas doběhl na 15 km,ale s tím že těch prvních 15 km jsem tedy valil no a potom si to asi každý dovede představit.Na 23 km k.o.a zbytek závodu jsem se trápil a výsledný čas katastrofa.Sice jsem doběhl,ale už bych takovou chybu nikdy neudělal.Ostatně i letos bych rád běžel s vodiči na můj vysněný čas tak jen doufám,že jim budu blíže.
sam
02.04.2010 09:05:51
[quote=tPaK]Měl bych dotaz na znalejší pravidel, jak je možné, že Londýnský Maraton bere jako oficiální časy od průběhu startem do průběhu cílem, i když pravidla IAAF vyžadují čas od výstřelu?[/quote] V Londýně jsem nebyl a neznám důvod tohoto systému, ale je pravda, že se s čistým časem jako oficiálním lze setkat i u jiných proslulých maratonů. Pár let zpátky se rozhodli například v Bostonu kvůli průchodnosti trati po startu startovat závod v etapách. První vybíhá elita ženy, potom s odstupem zhruba polovina startovního pole ve vlnách dle kvalifikačního času a s dalším odstupem zbytek startovního pole opět ve vlnách. Při tomto způsobu startu prostě ani jiná možnost hodnocení pořadí závodníků není. Podobný systém je také na Zermatt marathonu, kde první startuje elita a s odstupem za ní zbytek pole. I zde je tento systém volen z důvodu propustnosti tratě. A loni se například stalo, že do cíle doběhly závodnice z elitní skupiny a Míša Mertová, která startovala z běžného pole se časem dostala na třetí místo a odsunula tak z něj závodnici z elitní skupiny.
Jarda /xxx/
02.04.2010 11:41:04
Ahoj Evžene. Po přečtení tvého úvodního nápadu se mi to zalíbilo, ale když jsem pročetl vše ostatní a popřemýšlel o tom, tak se spíš kloním k současné praxi. Už z toho důvodu, že spousta z lidiček, kteří si plánují běžet s vodičem, mají logickou tendenci se toho vodiče držet jako klíště pokud možno ještě před startem. Asi by způsobilo o to větší tlačenici, kdybychom se ve štrůdlu posouvali ke startovní čáře a někteří by se u ní a u vodiče zastavili a někteří by naopak zklamaně zjistili, že ten jejich balonek už letí kdesi vpředu. Spíš bych se přikláněl k názoru, že pro hobyběžce je podstatný RT a mohlo by tedy být lepší protnout čáru společně s vodičem v relativním klidu třeba i více minut po výstřelu a pak běžet na RT. Kdo by měl za vodičem už na startu ztrátu, musel by ho sice v cíli o stejnou ztrátu předběhnout, což je asi snáz dosažitelné, než držet se vodiče, který po celý závod dohání i několikaminutovou ztrátu nabranou po startu a ve skutečnosti tedy běží rychlejším tempem.
Ale i tak se mi Evžene líbí, jak to vymýšlíš. Je z toho cítit takový ten krásný idealizmus a nadšení pro sport. Rád tě zase na některém uvidím.
Praha
EvženGe
02.04.2010 12:06:01
[quote=Jarda /xxx/]Ahoj Evžene. Po přečtení tvého úvodního nápadu se mi to zalíbilo, ale když jsem pročetl vše ostatní a popřemýšlel o tom, tak se spíš kloním k současné praxi. Už z toho důvodu, že spousta z lidiček, kteří si plánují běžet s vodičem, mají logickou tendenci se toho vodiče držet jako klíště pokud možno ještě před startem. Asi by způsobilo o to větší tlačenici, kdybychom se ve štrůdlu posouvali ke startovní čáře a někteří by se u ní a u vodiče zastavili a někteří by naopak zklamaně zjistili, že ten jejich balonek už letí kdesi vpředu. Spíš bych se přikláněl k názoru, že pro hobyběžce je podstatný RT a mohlo by tedy být lepší protnout čáru společně s vodičem v relativním klidu třeba i více minut po výstřelu a pak běžet na RT. Kdo by měl za vodičem už na startu ztrátu, musel by ho sice v cíli o stejnou ztrátu předběhnout, což je asi snáz dosažitelné, než držet se vodiče, který po celý závod dohání i několikaminutovou ztrátu nabranou po startu a ve skutečnosti tedy běží rychlejším tempem.
Ale i tak se mi Evžene líbí, jak to vymýšlíš. Je z toho cítit
takový ten krásný idealizmus a nadšení pro sport. Rád tě zase na
některém uvidím.[/quote] Ahoj Jardo,
pochopitelně pořád sleduji, co tady padne za názory a nyní se mi jeví jako
nejschůdnější pro běžce tento systém. Za prvé. Rovnat koridory podle
časů!!! To je reálné, jen musí PIM změnit značení koridorů a apelovat
na běžce, aby to dodržovali. Za druhé. Vodiče přiřadit přímo do
koridoru a pak poběží na RT. Také reálné, musí na to přistoupit Miloš
Škorpil jako šéf vodičů. Za třetí. Jako hlavní dát do výsledků RT.
Asi zcela nereálné. Narazí to u ČAS a při výsledcích z půlmaratonu
bych se toho docela děsil. Moc tě zdraví Sára. Ale není s ní teď řeč,
včera slavila Mezinárodní den ptactva a dneska ji bolí všechen plyš na
hlavě
. A od Tebe si
cením slov o idealizmu a nadšení. Podobných cvoků nadšenců
(v nejlepším slova smyslu) jako jsi ty je málo.
sam
02.04.2010 12:40:15
Evžene, jestliže by vodiči běželi na RT, bude to pro ostatní běžce rozhodně zmatečné. Ten vodič se dostane přes čáru v nějakém zcela náhodném čase, který bude známý jen jemu a maximálně pár běžcům kolem něj. Jak ostatní odhadnou v jakém čase vlastně ten vodič plánuje doběhnout a jaký bude tedy i případný OT a RT těch běžců, kteří s ním neprobíhali přes start ? A věř, že mnozí se prostě nebudou mít šanci zeptat se. Třeba jen sotva „uvisí“ to tempo s nějakou desítkou metrů v odstupu.
Praha
EvženGe
02.04.2010 12:54:14
[quote=sam]Evžene, jestliže by vodiči běželi na RT, bude to pro ostatní
běžce rozhodně zmatečné. Ten vodič se dostane přes čáru v nějakém
zcela náhodném čase, který bude známý jen jemu a maximálně pár
běžcům kolem něj. Jak ostatní odhadnou v jakém čase vlastně ten vodič
plánuje doběhnout a jaký bude tedy i případný OT a RT těch běžců,
kteří s ním neprobíhali přes start ? A věř, že mnozí se prostě
nebudou mít šanci zeptat se. Třeba jen sotva „uvisí“ to tempo
s nějakou desítkou metrů v odstupu.[/quote] Tak a teď jsme přesně v tom
nerozhodném místě, které jsem se snažil eliminovat tím pevným odstupem
vodičů od OT. Je tedy pro běžce lepší bežet pevné tempo a nevědět
přesný odstup od OT nebo vědět přesný čas doběhu i za cenu neurčitého
tempa (zavisí na zpoždění na startu)? 10% bude chtít to, 10% ono a 80% to
je jedno (běží si podle sebe). BABO RAĎ (tou babou nemyslím tebe Same
.
sam
02.04.2010 13:14:07
Evžene, já jsem prostě zastánce toho, aby vodiči běhali na OT. Okamžik startu je na PIMu společný pro všechny a tedy každý ví, že vodič musí běžet na OT rychleji než na RT. Pokud někdo chce překonat nějaký cíl, časovou hranici, pak ví, že doběhne li s vodičem, uspěl (tedy pokud to vodič nezkazí, jak se již také stalo). To jestli si bude evidovat RT je druhá věc a v podstatě znamená i to, že ví li běžec, že proběhl startem za 2 minuty po výstřelu, stačí mu doběhnout i cca 400m za vodičem na 1:40 aby stihl RT pod tento čas. Jak již tady zaznělo, opravdu si myslím, že zásadní pro větší spokojenost běžců s vodiči by bylo objektivní rozdělení běžců do startovních sektorů podle výkonnosti a uhlídání tohoto rozdělení. Protože tomu ale v českých podmínkách nevěřím, nemá asi cenu se tím příliš dál zabývat a ztrácet čas.
Praha
EvženGe
02.04.2010 21:08:10
Teď večer mně od Dicka Richardse dorazil zajímavý návrh, aby na každý
čas byli dva vodiči, jeden vepředu a poběží na OT a druhý vzadu na RT.
Pochopitelně patřičně označení a vodič na čas 2:10 při maratonu by mohl
být pouze jeden
.
Jediný problém vidím v sehnání potřebného počtu vodičů.
Praha
mapo
02.04.2010 21:32:53
to Evžen-přesně tak si myslím, že to bylo v Římě u maratonu, že jen ten 1. běžel na OT (celkem byli 3 a roztažení s davem)
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.