Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Sporttestery a deníky » Levnější nebo dražší pulsmetr - čím se liší

Levnější nebo dražší pulsmetr - čím se liší

Nalezené položky: 20 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

o.hornoch muž 24.08.2009 11:34:00

Jelikož s manželkou hodně běháme a jezdíme na kole rádi bychom pořídili pulsmetr. Protože se v tom ale moc nevyznáme a není to zrovna levná záležitost zvažuji zda koupit dražší přístroj s vícefunkcemi nebo lecný přístroj pouze na měření tepu. Z dražších mi padl do oka Garmin forerunner 305 na levnější jsem se zatím moc nedíval. CHtěl bych vědět jakými funkcemi se liší. Každopádně nejlepší vlastnost mi přijde spojení a práce s PC – tedy přenesení dat do PC a vyhodnocování. Dále záznam délky trasy a času ve spojení se záznamem tepových frekvencí a také možnost nastavení tepových frekvencí popř. intervalového tréniku přímo z PC. U levnějších přístrojů není GPS, a v podstatě lze pracovat jen s časem a tepem. Pokud jsem to správně pochopil. Proto ačkoliv s podobnými přístroji nemám zkušenosti, uvažuji o dražším přístroji, jelikož jsem přesvědčen, že sportovat určitě nepřestanu. Dále protože jsme dva, mě zajímá zda přístroje podporují dva odlišné profily popř. libovolné použití pro dva lidi. Máte někdo nějaké doporučení. Díky

avatar

o.hornoch muž 24.08.2009 12:51:27

No vidím, že se do toho nikomu moc nechce. Ještě jsem uvažoval o přístroji bez GPS a měřiče vzdálenosti či rychlosti. Např. Sigma PC15, Onyx pro. Ale stále mě láká mít funkce tréninkové – tedy vyhodnocení tréninku dle času a tepu a třeba navržení další aktivity. Ale za tohle asi musím připlatit.

avatar

Celkem 1948 km
Minulý měsíc 0 km

mh-rce muž 24.08.2009 13:39:43

S těmi lepšími přistroji tedy zkušenost nemám, vlastnil jsem 2 tepáky, první bylo nějaký VDO, což byl pulsmetr v kombinaci s cykocomputerem – nic moc, nemělo to pořádně pásma a posléze, když jsem začal běhat mi úplně přestal stačit, druhý který znám je Sigma Onyx Fit, což mi funkčně celkem vyhovuje a vá všechno, co od pulsmetru požaduji, ale nic navíc, tedy 3 tréningový pásma, možnost tréningu podle pásem – používám na kole, intervaly, obvykle používám při běhání a nebo nějaké ty závody, ale žádná spolupráce s PC není, takže překlepat – zatím používám home made excel sheet a stačí. Myslím, že trénovat se podle toho dá, vyhodnocení za tebe stejně asi žádný přístroj neudělá a ty dražší jsou už spíš na hraní, nebo pro více profi orientované jedince nebo pokud máš nějakého trenéra, který s těmi údaji dokáže pracovat. Nevýhodou této Sigmy je to, že ač výrobce tvrdí, že je vodotěsná, tak není a před 2ma týdny jsem tak odrovnal displej.

avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 24.08.2009 14:05:36

nikomu se nechce? To čekáš odpovědi do hodiny navíc na téma, na které je tady popsáno mraky příspěvků? V první řadě si ujasni, co od přístroje chceš a co je pro Tebe OPRAVDU důležité. Pokud je to přenos dat do PC (a to za sebe považuji za klíčovou funkcionalitu, chce-li si člověk s daty trochu hrát), nepatří FR305 mezi dražší, ale naopak levnější přístroje. Neumožňuje ale zase plánovat další aktivity na základě výsledků, jako to umí třeba suunto, byť nevím, jak moc toto funguje a jak úspěšně to lidé používají. Čili nejdříve si ujasni, co je pro Tebe důležité a pak se podívej, které modely to splňují. Následně je možná diskuse nad konkrétními modely a jsem si téměř jist, že ať si vybereš jakékoli srovnání, diskuse nad ním se tady už vedla. Jinak se znova vytvoří 3 tábory:

  • tepák na nic
  • stačí laciná varianta co měří průměrnou TF, max TF a měří čas
  • je potřeba sofistikovaný přístroj, který se může dál členit na příznivce a odpůrce gps

a bude se to omílat po několikáté dokola, bude-li se tedy někomu chtít.

avatar

Praha

Celkem 0 km
Minulý měsíc 0 km

zmatloj muž 24.08.2009 14:40:08

Jecminek to rozdělil trefně. Já se zařadím do tábora č. 2, kdy se spokojím s měřením TF a času. Jako první sporttester jsem si pořídil SUUNTO t3C a s jeho používáním jsem zjistil, že by mi bohatě stačil základní model t1C. Asi to bude skutečně o tom, kdo si jak moc chce hrát s daty. Já používám jako tréninkový deník Excel. První měsíce mě zapisování údajů bavilo, teď už to beru jako nutnost a pro urychlení zápisu jsem deník už několikrát zestručnil a zkonkretizoval, a tím pádem mi stačí tepák, který mi dá základní hodnoty, jako je čas a průměrná a max. TF.

avatar

Celkem 1948 km
Minulý měsíc 0 km

mh-rce muž 24.08.2009 15:00:41

Myslím, že o.hornoch právě ještě neví co chce a proč. Tedy cíl. Možná že by pomohlo, kdyby každý popsal k čemu a jak svůj tepák používá. To tady myslím ještě nebylo – nebo na to založíme nové vlákno – jak pracujete s měřičem TF. Mě by tedy docela zajímalo, jak vyhodnocuješ data ze svého Garmina a hlavně jak pak podle toho koriguješ/plánuješ svůj tréning. Já se snažím teď třetím rokem trochu systematicky s údaji pracovat a zjistil jsem, že mám 2 druhy tréningu – souvislý a intervalový. Ze souvislého tréningu mě zajímá celkový čas, maximální a průměrná TF a pak čas strávený v jednotlivých zátěžových pásmech. Naběhané/naje­té/naplavané km jsou tak jako tak orientační a spíše pro zajímavost. Z intervalového mě zajímá totéž, ale jednak v sumaci a druhak hlavně po intervalech. Více zatím nepotřebuju. No a s těmito údaji v excelu pak pracuju tak, že si udělám grafy, kde vidím po dnech, týdnech a cyklech svoje objemy. Ve finále jsem zjistit, že objemy se nemění, protože více trénovat prostě nestíhám (6–10 hod týdně) a tak si řikám, že se příští rok skusím zaměřit více na kvalitu, tzn. přidat na intenzitě as uvidí se, jestli se posunu víc k lepším výkonům nebo více do starého železa :-)

avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 24.08.2009 15:52:10

Germina používám v zásadě na 3 věci:

  1. zadávání tréninků:

přístroj umožňuje programování tréninků předem a potom hlídá dané parametry. Mám tak třeba zadanou abecedu na rozklusání, protože když si jednotlivý krok i pojmenuji, ukáže se mi tento text při začátku intervalu na displeji, čímž nezapomenu žádný prvek:-). Za tím si nastavím jaké intervaly chci. Buď jeden pro souvislý běh, nebo více podle toho, co mám zrovna v tréninku. Obvykle úsek ohraničuje čas (ale díky GPS může i vzdálenost) a je možno hlídat jeden parametr (typicky tedy tempo nebo tep). Výborná věc. Tréninky je navíc možno řadit do kalendáře (to vše na PC velmi snadno) a následně poslat do hodinek, kde si potom jenom v příslušný den pustím trénink na ten konkrétní den. Výborné třeba na dovolenou a pro mne jedna z klíčových vlastností, proč jsem si garmina vzal

  1. sledování tréninku: příjde mi skvělé mít možnost v průběhu tréninku sledovat tempo, tepy, v horách převýšení a moci si mezi několika obrazovkami přepínat snadno až 24 údajů. Nebo můžu lehce nastavit tempo virtuálního partnera a běžet proti němu, také bezva, případně si nastavit jako trénink předchozí trénink včetně tempa a zkoušet, o kolik se zlepším.
  2. vyhodnocování a sdílení

z hodinek je možno automaticky stáhnout kompletní historii tréninku v čase. Tedy průběhy tepů, převýšení, vývoj tempa atp. Lze tedy hezky porovnávat stejné tréninky či závody, kde došlo ke změně atp. On totiž 2× stejný čas na stejné trati při stejném průměrném tepu nemusí znamenat stejný trénink či závod, že jo. To vše stáhneš na jeden/dva kliky. Pěkné sumarizační reporty jsou součástí mnou používané freewarové aplikace sporttracks, ze které je navíc velmi snadno mohu exportovat na web runsaturday.com, kde je má k disposici můj trenér a může mi trénink upravit. Z průběhů je potom krásně vidět, jak na tom člověk je třeba v kopcích, jaké úsilí musí vyvinout do kopce aby udržel tempo, nebo naopak o kolik zpomalí, když chce udržet tepy atp. Neříkám, že bez toho nejde být, ale mně se to líbí:-) Vidím taky z průběhu, kde třeba na kole v kopci začnu ztrácet kadenci a můžu se na to příště v tréninku zaměřit, protože díky gps mám přesné místo na mapě, kde k tomu došlo.

ale toto jsou všechno věci, které jsou poměrně podrobně opakovaně diskutované ve vlákně forerunner 305, stačí jenom malinko pohledat.

avatar

o.hornoch muž 24.08.2009 16:05:17

No je pravda, že v tom trochu tápu. Jelikož mi to přijde celkem složitý. A jedna věc je přístroj a jeho možnosti a druhá věc je vyhodnocování dat z přístroje resp. jak a čím je budu vyhodnocovat a tvořit další tréningové plány. Jelikož nejsem ani sportovní trenér ani ajťák ani technik, všechny oblasti jsou pro mě poměrně náročný na získání, porovnání a vyhodnocení informací. Čili ještě něco načtu, ale vzpadá to tak, že do úvodu pořídím nějaký levnější přístroj typu Sigma onyx – tak abych nedal tolik peněz, vyzkoušel tepové funkce a použiju nějaký software, kterým budu vyhodnocovat data. Díky za reakce, ať už jakékoliv, a omlouvám se za svůj poněkud amatérský příspěvek.

avatar

o.hornoch muž 24.08.2009 16:38:48

Je tedy možno používat aplikaci typu ST a data přenášet ručně?

avatar

Celkem 5414 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:48:27 (2008)
půlmaraton: 1:44:14 (2009)
maraton: 4:55:57 (2007)

Jecminek.Maselnik muž 24.08.2009 17:05:01

do ST můžeš data ručně opsat, to není problém.

avatar

Praha

Celkem 2240 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:56:42 (2011)

krmitko muž 24.08.2009 17:37:26

mám PC15tku a sem spokojenej, tady http://www.hodinky-sport.cz/…ma-pc-15.pdf je odkaz na českej manuál má rozhodně dvě nevýhody, který už sou tady na fóru někde zmiňovaný: 1.) nemá to kodovanej přenos (což teda vadí jen při závodech a možná ve fitku na běhátku nebo rotopedu) 2.) pokud to chcete někdy použít jen jako stopky tak bez pásu je to vopruz, protože se to samovolně vypíná kvuli nepřítomnosti jeho signálu a k tomu mě napadlo ještě to, že když ste dva tak se tam nedaj vytvořit profily uživatelů, takže byste si to museli pořád přenastavovat (pokud teda budete chtít mít jeden dohromady :) ) a taky to má paměť jen na poslední trenink, takže odběhnout a zapsat (pamatuje si to snad jen celkovou dobu treninku a spotřebovaný kalorie) je to na dvě CR 2032 baterky (jedna v hodinkách druhá v pásu) a mě ty první co v tom byli vydrželi asi půl roku a pak mi to přišlo že vypadává signál a tak sem je radši vyměnil, ale buhví jak dlouho to leželo ve skladu

Motto: I jeden km může být ultra.
avatar

UO

Celkem 101 km
Minulý měsíc 0 km

eM. muž 24.08.2009 20:33:36

Mám PC15, ale spokojenej již nejsem. Na běhání je to dostatečný, ale jak píše krmítko, bez pásu tam nejsou stopky. Při plavání a jizdě na hrazdě ztrácí signál a to tam jsou obě baterie nové… Pokud jedu „normálně“ na řidítkách tak je to dobrý.

avatar

Praha

Celkem 2240 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:56:42 (2011)

krmitko muž 24.08.2009 22:20:45

eM má pravdu, jakmile jsou ty hodinky dál od pásu je to v háji, stačí natáhnout ruku od těla a je to slabý (zase se to asi míň ruší v grupě, blíž jak na metr se k sobě člověk nedostane, pokud neprovozuje nějakej speciální druh běhu :) ) každopádně na běh je to v pohodě a pokud budou na kole hodinky na řidítkách tak by to mělo bejt taky v klidu (já s tim jen běhám, kolo sem nezkoušel)

Motto: I jeden km může být ultra.
avatar

Celkem 1501 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:47:44 (2009)
půlmaraton: 1:54:29 (2009)
maraton: 4:53:12 (2008)

Gate1032 muž 25.08.2009 13:09:27

Tak já taky přispěju svojí troškou. Mám Suunto t3c s footpodem. (sehnal jsem ho v akci za 4200,– :o)). Taky jsem se rozhodoval asi před rokem, co si pořídím (upozorňuji, že jsem typ „hračička“ a zastávám tuším že Ječmínkovu teorii, že když už to neběhá, je třeba to aspoň pořádně změřit:o)). K základnímu modelu T3c jsem si pořídil Navilock, což je GPS záznamník. Ale u něj mi nevyhovovalo, že údaj o vzdálenosti, který se ukazoval na displeji, byl o 10% vyšší, než pak skutečnost v ST na mapě. Takže pro korekci tempa, to nebylo nic moc. Navíc se spatně nosí na ruce. Takže jsem se rozhodoval mezi GPS a FOOT podem. Protože běhám převážně v lese, a navíc GPS pod stejně neumí export trasy so ST, zvítězil FOOT pod a to i cenou. Navíc po zkalibrování na obvyklé tempo, je jeho přesnost neuvěřitelná (rozdíl cca 300m na 18km). Pro záznam trasy a tempa a následný přenost do ST používám Navilock, který už můžu mít někde u pasu nebo v kapse. Na Suunto si nastavím autolap po kilometru a pak hodnoty TF přenesu do ST růčo. Ono jich zas tak moc není, navíc, tempo a trasu zaznamenal NAvilock. Celkem je tohle žešení za 6000,–. A když si T3c pořídíš třeba na Aukru, tak i levněji. Já jsem spokojen. TE (tréninkový efekt) na Sunnto nevyužívám, ale všimnul jsem si, že to celkem odpovídá, čím vyšší, tím delší doba na regeneraci. Navíc : první T3 jsem reklamoval a Suunto to vyřešilo komplet výměnou za nový přístroj, dokonce T3c, takže lepší a to do 14dnů po reklamaci. Takže jsem teď věrný zákazník.

avatar

o.hornoch muž 25.08.2009 13:40:56

Všem díky za příspěvky, jelikož jsem začátečník, a ačkoliv vím že přístroj využiju, ale zatím přesně nevím jak, které funkce mi budou přebývat a které chybět, rozhodl jsem se jít cestou pomalého postupu. Teď koupím Sigmu PC 15 budu zkoušet a testovat a podle okolností budu zvažovat nákup dalšího přístroje.

avatar

Praha 4

10 km: 0:00:00 (2024)
půlmaraton: 1:31:35 (2010)
maraton: 3:33:35 (2010)

cosanostra muž 17.09.2009 23:57:12

Ahoj. Uvažuju o koupi pulsmetru do 1500,– a chtěl sem si koupit sigmu pc 15 ale po přečtení recenzí sem změnil názor. Nevíte o nějakym podobně funkčně vybavenym s funkcí stopek a voděodolnym? Potřebuju jen základní funkce s tepem a časem, zóny, intervaly na běh, kolo a plavání. Paměť mít nemusí. Dík

Motto: No pain - no gain
avatar

o.hornoch muž 18.09.2009 11:00:43

Za ty peníze ta sigma není úplně marná. Má zóny, stopky horší, voděodolnost na plavání ne. U těch levných do 1500 je to problém s vodotěsností na plavání. Funkčně by ti mohly vyhovovat sigma onyx(easy,fit) http://www.dreamsport.cz/…MA-Onyx-Easy. na www.sigmasport.de lze vyzkoušet dema přístrojů, takže víš co který přístroj umí.

avatar

Praha, Klatovy

Celkem 1821 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:42:30 (2008)
půlmaraton: 1:35:30 (2008)
maraton: 4:13:00 (2007)

Šewy muž 18.09.2009 11:43:15

[quote=o.hornoch]Za ty peníze ta sigma není úplně marná. Má zóny, stopky horší, voděodolnost na plavání ne. U těch levných do 1500 je to problém s vodotěsností na plavání. Funkčně by ti mohly vyhovovat sigma onyx(easy,fit) http://www.dreamsport.cz/…MA-Onyx-Easy. na www.sigmasport.de lze vyzkoušet dema přístrojů, takže víš co který přístroj umí.[/quote] Sigma PC15 je voděodolná. Plavu s ní dva roky a zatím bez problému.

Motto: Chlast je pěkný svinstvo! Správně, tak nekecej a nalej.
avatar

Brno

Celkem 19190 km
Minulý měsíc 0 km
půlmaraton: 1:32:28 (2008)
maraton: 3:23:45 (2008)

Pavel S. muž 18.09.2009 15:04:31

V Makru teď nabízejí TOPCOM Watch HB 6M00 za necelých 1200,– ( jinde kolem 1600,– ). Uvádějí vodotěsnost a dokonce kódovaný přenos signálu. Máte někdo zkušenost se sporttestery této firmy (spolehlivost deklarovaných vlastností, poruchovost atd.)?

avatar

Plzeň/Zürich

Celkem 218 km
Minulý měsíc 0 km

JajaK žena 18.09.2009 15:16:36

no ja jsem objednala na zkousku v srpnu Topcom Watch HB 4M00 z alzy za necelou tisicovku, jako prvotni osobni vyzkouseni sporttesteru. prislo mi to ok a zjistila jsem, ze chci neco vic a tak si k vanocum nadelim asi garmina. Za cca mesic pouzivani jsem neobjevila problemy vzhledem k uvadeny funkcnosti, co jsem zjistila ze mi chybi ten model proste neobsahuje. Bezproblemovy je i pouzivani stopek bez pasu (to koukam dle diskuse ze muze bejt nekde problem).

Nalezené položky: 20 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.