Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Sporttestery a deníky » Behani na vysoke TF

Behani na vysoke TF

Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Zuzi žena 23.01.2008 09:26:03

Ahoj, s pritelem jsme si koupili novy sporttester Polar RS200. Pritel si zmeril max TF na 194 (bezel 3× 400 m s meziodpocinkem na max). Pro zvysovani vykonosti by mel behat pri 70–80% svoji TFmax, tzn. 136–155 tepu. Jemu se ale nejlepe beha pri prumerne TF 180. Je to normalni? Kdyz mel bezet ve vymezenem rozpeti, prislo mu, ze beha strasne pomalu a neprirozene. Je pravda, ze je lehky a mlady bezec (29/180/70). Presto bychom radi vedeli, jestli jeho behani ma nejaky smysl a zda opravdu neni lepsi zpomalit a behat na vymezene TF 70–80% delsi dobu, nez pri jeho 180 tepech po dobu 25 minut. Je velmi sportovne zalozeny, ale rad by take zesilil. Diky za Vase rady a nazory.

avatar

Chrudim

kámen úrazu žena 23.01.2008 13:42:15

  1. Je pravděpodobné, že Tvůj přítel má maximálku ještě o pár tepů výš a dostane se na ni až v závodním nasazení. To ale nemá na to, co napíšu dále, žádný vliv. Pokud se nechceš prokousávat mými vysvětleními, skoč rovnou k bodu 4. :-)
  2. Při stejných maximálkách, stejném věku, váze i pohlaví jsou podle stavu kondice, potažmo trénovanosti, různé AP (tzv. aerobní prahy) i ANP (anaerobní prahy), což, jednoduše řečeno, jsou hranice tepů, kdy v těle dochází ke změnám hospodaření s energií. S rostoucí výkonností se zvyšuje AP i ANP. Rozdíl hlavně AP správně trénovaného vytrvalce (běžce, cyklisty…) oproti jedinci, který sice pravidelně sportuje, ale stylem „co to dá“, a pak i oproti začínajícímu sportovci, který v životě žádný sport nedělal, je obrovský. Při maximálce kolem 200 bývá rozdíl aerobních prahů začínajícího sportovce a pravidelně a správně trénujícího i několik desítek tepů.

A právě hodnoty AP i ANP jsou určující pro stanovení různých zón, které rozvíjejí různé vlastnosti. Právě z tohoto důvodu není obecné procentuální určení zón z maximálního tepu přesné, při stejné maximálce bude jeden při 70% maximálky rozvíjet intenzivní vytrvalost, druhý základní vytrvalost.

A přes tenhle obsáhlý úvod se pomalu dostávám k Tvýmu příteli.

  1. Pokud se sportu věnuje jen stylem „co to dá“ (a 25 minut běhu při 180 tepech tomu nasvědčuje), je pravděpodobné, že nemá vybudovanou základní (ZV), nebo-li obecnou vytrvalost. Těch jeho 180 tepů určitě neodpovídá AP, do kterého by měl běhat. Kolem 180 tepů bude mít ANP. Ta základní vytrvalost je důležitá pro dlouhodobý výkonnostní růst. Jejímu rozvoji se má věnovat právě ono běhání do 70–80% (přesněji určeno do hodnoty AP).

Základní vytrvalost je to, co člověku dovolí jet celý den na výlet na kole a necítit druhý den únavu, nebo běžet pohodovým tempem několik hodin, opět bez pocitu vyčerpání a velké únavy. Bez základní vytrvalosti to sportovec neumí, jeho kardiovaskulární ani metabolický systém totiž neumí úsporně hospodařit. Ale i pohyb ve vyšší intenzitě (180 tepů) je pro organismus namáhavější než pro toho, kdo ZV vybudovanou má. Základní vytrvalost by měla být stavebním kamenem pro budování dalších fyzických parametrů – síly, rychlosti.

  1. Pokud Tvůj přítel běhá jen pro radost, ať klidně zůstane u půlhodinových běhů naplno. Jen to chce zařazovat dostatečně dlouhé přestávky pro regeneraci, aby nedošlo k přetrénování nebo aby tělo nezačlo protestovat bolístkami (což často spolu souvisí).

Pokud ale chce závodit, nebo jen dlouhodobě se zlepšovat, bude nutné zařadit právě ty výběhy na 70–80% maximálky (nejlepší by bylo laboratorní vyšetření, které ty procenta určí podle zjištěného AP a ANP) a tyto běhy postupně prodlužovat. Krátké intenzivní běhy zařadit až později, přitom ale i tak by měly převládat běhy v ZV, nebo ještě při nižších tepových hodnotách, tzv. kompenzaci.

  1. Líbí se mi nákres od Ondry Vojtěchovskýho – trojúhelník, jehož základnou je ZV a vrcholem nadstavba, tj. síla, rychlost. Když se zvětšuje základna, automaticky roste i vrchol pyramidy, protože na větší základnu se může dát více stavebních kamenů zahrnujících sílu a rychlost. Když se pracuje jen na vrcholu (na intenzitách), vrchol taky narůstá. Ale základna zůstává slabá. Později je vrchol natolik velký (a přitom menší, než by mohl být zvětšováním pyramidy od základny), že ho základna neudrží, celá pyramida se zhroutí a po výkonnosti nezbude nic…

Ten nákres najdeš na stránkách www.ondrej-vojtechovsky.cz . Konkrétně http://www.ondrej-vojtechovsky.cz/…/view/43/57/ , ale stojí za to přečíst si i další články. ( U obrázku aerobní trénink = rozvoj ZV plus kousek nad AP, anaerobní trénink = pohyb ve vyšších tepech, prakticky pár tepů dolů od ANP, přes ANp až do maximálky, více na KPO). Spousta věcí kolem tréninku je i na www.kpo.cz . Sekce fyziologie – lékař radí. Taky od Ondry.

Motto: Když šlapu, tak žiju! :-)
avatar

Zuzi žena 30.01.2008 15:23:22

Diky moc za naprosto vycerpavajici odpoved. Ja osobne ted kvuli redukci beham na 65% TFmax. Pritelovi jsem to nemohla furt vysvetlit, ale po precteni Tve odpovedi snad uz pochopil a zkousi to tak jak to ma byt. Ze zacatku to chtel stale hnat – hlava je tak zvykla – ale sporttester ho uz nepusti :-) Jeste jednou diky.

avatar

Celkem 65994 km
Minulý měsíc 200 km
10 km: 0:36:02 (2007)
půlmaraton: 1:20:04 (2009)
maraton: 2:57:46 (2012)

ironman muž 30.01.2008 16:05:54

mala poznamka k trojuhelniku OV: to je hodne stara vec, kterou jsem ja poprve videl cca pred 20 lety a obcas ji take rad pouzivam, kdyz vysvetluju, jak by melo mnozstvi zatizeni vypadat, par lidem uz to pomohlo, aby pochopili ze se zbytecne drou a pritom efekt zlepseni neprichazi.

Motto: Never give up!!!
Nalezené položky: 4 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.