Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Výživa » Halászlé

Halászlé

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední
avatar

Praha

Celkem 25688 km
Minulý měsíc 28 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 27.10.2014 14:39:13

Na jiném vláknu byl požadavek na recept. Abych to nezaneřádil, tak dávám samostatné vlákno a klidně ho za pár dní smažu. A zkopíroval jsem i připomínku kamaráda ohledně žáber.

Halászlé 4 porce Halászlé – rybí polévka, je jedno z maďarských jídel, kde také nesmí chybět lahodná mletá paprika a trošku i té pálivé. Je to polévka, která se původně vařila v kotlíku na břehu Dunaje. vývar z ryb (2 rybí hlavy, odřezky z ryb, 2 větší brambory,1 velká cibule, voda) mletá sladká paprika špetka mleté pálivé papriky jikry a mlíčí 4 porce z rybího filetu (směs koření na ryby) sůl Na podávání čerstvá zelená pálivá paprika bílý chléb Očištěné ryby, oškrábané brambory a cibuli zalijeme vodou a vaříme půl hodiny. Vývar scedíme a propasírujeme, ochutíme mletými paprikami, vložíme jikry a mlíčí, kusy ryb a povaříme 19 minut. Podle chuti ještě osolíme a můžeme dochutit kořenící směsí na ryby. Podáváme s proužkem čerstvé bílé papriky a bílým chlebem.

Jak se připravuje rybí polévka (halászlé)?

Přísady pro 4 osoby: kapr – filety 500 g, štika (okoun) – filety 500 g, sumec – filety 500 g, sůl 20 g, rybí hlavy, páteř 800 g, cibule 250 g, červená paprika, sladká 25 g, paprikové lusky 80 g, rajčata 50 g

Příprava: Ryby vykostit, sumce nakrájet na plátky. Rybí filety o velikosti cca 60–80 g rovnoměrně osolit a odložit do chladničky. Rybí hlavy a kostry velmi dobře omýt, vložit do studené vody a dát vařit. Lehce osolit, přidat nadrobno pokrájenou cibuli a vařit, až se hlavy a kosti rozvaří a vznikne vydatný vývar. Odstavit z plotny a přecedit do jiného hrnce. Opět přivést do varu a vsypat sladkou papriku. Podle chuti lze přidat i trochu pálivé papriky. Přidat připravené rybí kousky, vnitřnosti, pokrájené paprikové lusky a rajčata. Při mírné teplotě vařit ještě asi 10–12 minut, než ryba změkne. Při vaření polévku nemíchat, ryba i vnitřnosti by se rozpadly na příliš malé kousky. Polévku podávat horkou. V každé porci by měly být stejnoměrně rozděleny všechny druhy ryb i vnitřnosti.

Receptů a tudíž odkazů je spousta, jistě si je umíš najít sám. Já osobně bych vyšel ze dvou přiložených, přičemž přidávám ještě recept na základní rybí vývar (z receptu Kluků v akci by mohlo vyplynout, že se hlavy a brambory propasírují, což je podle mě nesmysl) – ostatně ho vždycky vařím z kapří hlavy a zbytků v Bedřichově na Silvestra. Co se v receptech kupodivu nepíše je, že z hlavy je dobré vypreparovat žábry, které jsou hořké. Většina receptů prostě dává do polévky „rybu“, mně se ovšem líbí ten maďarský recept proto, že doporučuje více druhů ryb.

avatar

Žilina u Kladna

Celkem 9586,35 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:54:55 (2015)
půlmaraton: 2:06:38 (2015)
maraton: 5:22:48 (2012)

Pohoda žena 27.10.2014 14:55:58

>> EvženGe, 27. 10. 2014 14:39:13 to je super Evžene,díky za recept :-)), napadlo mě, co kdybys rozšířil toto vlákno a nazval ho Halászlé a jiné oblíbené recepty. Mohli bychom se tam podělit o další svoje mňamky :-))

Motto: Jak pokračujeme v životě,poznáváme meze svých schopností. S.Freud
avatar

Steven 07 muž 27.10.2014 19:55:55

>> EvženGe, 27. 10. 2014 14:39:13

Evžene, moc děkuju za inspiraci. Docela bych se přimlouval, jak píše Pohoda, o rozšíření vlákna i na jiné recepty. Já bohužel vařím stejně pěkně, jako běhám:-) takže budu spíš dychtivým čtenářem.

avatar

Praha

Celkem 25688 km
Minulý měsíc 28 km
10 km: 0:40:06 (1984)
půlmaraton: 1:43:24 (2000)
maraton: 3:50:05 (2005)

EvženGe muž 27.10.2014 20:20:22

Za všechno může můj kamarád Martin Valent. Fantastickej kuchař, který navíc umí uvařit i z normálních surovin. Na dotaz mi poslal tyhle recepty včetně komentáře.

Mimochodem. I výborný houbař. Když mi dá košík hub aspoň osmi druhů a z nich je sedm evidentně „jedovatých“ :-)), tak si udělám smaženici a jen věřím, že se nespletl. :-))

avatar

Zem

rudo muž 27.10.2014 20:47:26

ked to smrdi rybacinou a poriadne to stipe az pali, tak sa to da prepasovat ako halaszle

;-)
Motto: 528 citaj: geopolitics.co
avatar

Celkem 27228,99 km
Minulý měsíc 0 km

jm1 muž 27.10.2014 21:52:56

>> rudo, 27. 10. 2014 20:47:26

Pokud kuchař nepracoval na území původního Kingdom of Hungary ;-), mohl vařit i Bouillabaissa

avatar

Zem

rudo muž 27.10.2014 22:16:50

nalozme se na otazku kremikovou

kremik se vodstehoval do Humpolce

ale jak ho dostat do tela, teda svyho kremik tvori dolezitu zlozku pre klbove tkaniva a maziva

ten rosol co po case vyrazi na mieste rozrezanej uhorky a cukiny to je ono

preto co najvoac uhoriek do seba najme surovych a cukin aj varenych v lece.

dalsia potravina menej zname je „irsky mach – irish moss“

da sa kupit aj ako tekutina-vyluh co sa popija pre zapaloch priedusiek

heej Mato citas?

ako potravina je to take strapate cudo taky akoby ztuhnuty gel vo vrkocikoch a je hodne spinavy

umyvanie jednoeho strapca trva velmi dlho, treba namacat a suchat a preberat

umyty mach prihodim do zeleninevej polievky alebo leca alebo zeleninoveho gulasu nejak to necitit chutovo vobec len to ma taku rosolovitu strukturu ktora sa v horucom stave nejak moc neprejavi

toto nie je recept skor taky univerzalny navod na experimenty

Motto: 528 citaj: geopolitics.co
avatar

Desert muž 28.10.2014 09:53:13

>> EvženGe, 27. 10. 2014 14:39:13

smysl vidím spíš v tom, že ryba se obecně jí velmi málo, je určitě dobré, pokud je tam více druhů masa, koření si už člověk může vybrat, včetně indického,

já se třeba spokojím i s rybími tyčinkami, které nakrájím, povařím a přidám čínské nudle, kořením paprikou, pepřem kurkumou, a co mi padne pod ruku,

nedávno jsem si dal filé, vejce,brambor, špenát,

avatar

Bratislava

Celkem 151814 km
Minulý měsíc 0 km

Mato muž 28.10.2014 14:12:01

>> EvženGe, 27. 10. 2014 14:39:13

Halaszle si doma robievame, posledne roky ho preferujem po madarskom vzore ako vianocnu polievku namiesto kapustnice. Kedze manzelka je madarskej narodnosti, tak minimalne z jej strany rodiny nam boli vnucovane aspon 4 zarucene „prave“ recepty na Halaszle. Biztos? (Urcite?)

Kolko kucharov, tolko receptov na halaszle, ale tych 7 druhov ryb (vratane ikier a mlieca) sa spomina casto. My sme doma nikdy neuvarili rovnaku rybaciu polievku. Raz ma konzistenciu privarku a je tak syta, ze je to hlavne jedlo, inokedy je to „len“ polievka. Prisady su podla sposobu – co chladnicka da, hlavne vsak aspon 2–3 druhy ryb a domacu mletu papriku, plus cerstvu zeleninu. Stiplavost sa dodava az na tanieri domacimi zmesami na obdobu Oros Pista (Mocny Stevo – zmes mletých paprik, cesnaku a iných korenin s olejom, co sa po lizickach pridava do gulasu, ci halaszle) – to aby si aj deti mohli dat poriadnu porciu a neknucali, ze to stipe. Dietne zamerani ludkovia nebudu suhlasit, ale halaszle bez domáceho bieleho mäkkého chleba skratka nie je to prave.

Mimochodom, vedeli ste, ze pravy madarsky gulas sa robi z 1/3 z konského masa, 1/3 bravcoveho a 1/3 hovadzieho (s tym, ze na miesto oleja sa dava mast a slanina na oprazenie cibule)? Kde vsak dnes zohnat konske maso a najma, kto je ho ochotny jest? Rybaci paprikas zo sumca ste uz mali? No a ako dezert, ked sme pri tej madarskej kuchyni, somloi galuska (somloi halusky). Existuje spusta receptov, mnozstvo pracnych, ale aj zjednodusenych, pricom výsledok je skoro vzdy skvely.

avatar

Bratislava

Brutto muž 29.10.2014 08:01:26

U mna doma konska salama alebo klobasa nemoze chybat :) Ale je pravda, ze k masu ako takemu som sa este nikdy nedostal :(

avatar

PetrVisegl muž 05.03.2015 12:32:47

Já dělám polévku halászlé takhle: Na kostičky nakrájené brambory a nadrobno pokrájenou cibuli zaliju vodou, osolím a vařím. Po uvaření rozmixuji a přidám nakrájené rybí maso a rajčatový protlak a uvařím doměkka. Na trošce oleje v jiném hrnci rozpustím sladkou a pálivou papriku a přidám do halászlé. Chuťově doladím polévkovým kořením.

avatar

Bratislava

Brutto muž 05.03.2015 13:13:07

>> PetrVisegl, 05. 03. 2015 12:32:47

Ake rybie maso pouzivas ak sa smiem spytat? Mas to vyskusane aj s klasikym mrazenym file, alebo to musi byt „normalna“ ryba vykostena nakrajana?

Nalezené položky: 12 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.