Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Věčně druhá Lucy prolomila prokletí. Přitom na Havaj málem nejela

Věčně druhá Lucy prolomila prokletí. Přitom na Havaj málem nejela
foto: Red Bull Content Pool (archiv)

Radek Narovec | 15.10.2023 | přečteno: 4044×

Pouhých šest triatlonistek vystoupalo za posledních pět let na havajské pódium. Čtyřikrát mezi nimi byla i Lucy Charles, přesto nebylo moc těch, kteří by s ní počítali mezi top favority sobotního závodu. Je po několika zraněních, moc toho nenazávodila a kdo ví, jakou má formu, slyšeli jsme. Skvělá britská plavkyně však dokázala, že její jméno může být od tohoto víkendu synonymem pro mix vůle, bojovnosti, odhodlání, koncentrace a hlavně – chtění vyhrát.

Ještě nikdy od doby, kdy se na Havaji bojuje o nejcennější tituly na dlouhých distancích, nebyla v okolí Kony tak vysoká hustota triatlonistek na kilometr čtvereční. Poprvé se sjely na Big Island dvě tisícovky žen ze 73 zemí (skvěle si vedly i Češky!!!), zatímco muži našli letos svůj exil v Nice. Za rok si to prohodí, pak zase a tak to půjde minimálně do roku 2026.

Málokdo by ještě v pátek sázel na 30letou Britku, která si prošla vskutku nehezkým obdobím: Po loňské zlomenině kyčle a metatarzu si přivodila ještě zánět Achilovky a s jejím startem v Koně to bylo fakt nahnuté. Musela být absolutně psychicky na dně a asi se jí honily hlavou i vzpomínky na neúspěšnou kvalifikaci na domácí olympiádu v Londýně 2012, kam se pokoušela probojovat jako elitní plavkyně. Že by se právě tady podařilo přeměnit vztek a frustraci na pevné odhodlání?

Že to je bojovnice a ikona světového triatlonu, o tom nikdo dávno nepochybuje. Zvítězila v Rothu, viděli jsme ji se radovat i třeba v Šamoríně. Ale s jakou formou nakonec letos do Kony přiletí? Jak moc se dá natrénovat a nastavit psychiku doma, když člověk ani neví, jak na tom je a hlavně, zda tělo vydrží? A má vůbec nárok přemýšlet o tom, zda se podaří zbavit se nelichotivé bilance čtyř druhých míst za posledních pět let? V tom jsou však špičkoví atleti nejsilnější – že prostě mají nastavenou mysl jen a jen na vítězství.

A Lucy do toho dala všechno hned od začátku. Při plavání to vypadalo, že se koná mistrovství Essexu v této disciplíně. Lucy již od svých osmi let patří mezi mimořádné talenty, které si prostě s vodou rozumí. Možná si v sobotu vzpomněla, jak odmalička proháněla a porážela i o tři roky starší dívky. Z vody v sobotu vylézala z vod Kailua Bay se slibným náskokem minuty a půl.

Když někdo slyší, že závod vyhrála systémem start-cíl, představí si, že vlastně těch osm hodin a půl byla pro Britku brnkačka. Ale triatlon je přetěžkým sportem a ten dlouhý obzvlášť. V jednu chvíli jasně vedete a najednou běžíte doslova na místě. Taylor Knibb, Anne Haug, Laura Philipp, Daniela Ryf… Takto neskutečně nabité pole měla za svými zády!

Jenže Lucy si rozvrhla síly a tempo vzorně. A vypnula centrum vnímání bolesti, protože zlobící Achilovka se opět ozvala, dokonce již na osmém kilometru běhu. Přesto to nezabalila a poprvé v životě se v Koně dostala pod tři hodiny na maratonu a dokonce si udělala osobák: 2:57:38.

Ať německé soupeřky za ní v závěru běhu makaly, jak chtěly (a mohly), na Lucy se nedotáhly. Anne Haug se posunula ze sedmého místa po kole na konečné druhé, přesto jí v cíli chyběly tři minuty. Třetí Lauru Philipp od první Lucy dělilo jen osm minut a 24 vteřin. A mimochodem tato Němka se do statistik Kony zapsala jako teprve sedmá, která se za posledních šest let na stupně vítězů dostala. Tak stálá špice ženského dlouhého triatlonu nyní je!

Rodačka z anglického Enfieldu vyrovnanými výkony ve všech třech disciplínách vylepšila traťový rekord Daniely Ryf o dvě minuty na 8:24:31. A zatímco osm hodin se z její tváře zračila koncentrace, v cíli pustila emoce naplno. Zaslouženě! Vždyť nebyla daleko od toho, aby letošní mistrovství světa sledovala doma v televizi!

“Ironman je testem nejen fyzické připravenosti, ale i té mentální. Lucy musela podstoupit tolik tréninkových objemů zavřená doma, že ji to mohlo paradoxně vybavit neskutečnou mentální silou, která dnes rozhodla,” uvedl po závodě její kouč a manžel Reece Barclay.

A co bude dál? Věk třiceti let je v dlouhém triatlonu skoro nic. Ale co s motivací? Bude mít Lucy i nadále takové odhodlání, když největší cíl byl právě naplněn? Bude chtít riskovat další zranění plynoucí z permanentního přetížení organismu? Co olympiáda v Paříži, kterou v rozhovorech vůbec nevyloučila? Nepřijde touha po mateřské pauze? O tom všem budou s manželem asi nějaký čas přemýšlet.

Tři rekordy padly v sobotu. Lucy zvládla vylepšit rekord trati. Plných 16 jmen má ve výsledcích čas pod devět hodin – klobouk dolů! A třetí rekord vlastně rekordem ani tak není, spíše zajímavostí: Lucy Charles je teprve druhou triatlonistkou v dějinách (tou první byla Lori Bowden), která zvládla porazit profi pole, když předtím vyhrála i age group (to bylo v roce 2015). Že by šance i pro Báru Besperát či Janu Richtrovou?!?

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 15.10.2023 21:05:41

Pouhých šest triatlonistek vystoupalo za posledních pět let na havajské pódium. Čtyřikrát mezi nimi byla i Lucy Charles, přesto nebylo moc těch, kteří by s ní počítali mezi top favority sobotního závodu. Je po několika zraněních, moc toho nenazávodila a kdo ví, jakou má formu, slyšeli jsme. Skvělá britská plavkyně však dokázala, že její jméno může být od tohoto víkendu synonymem pro mix vůle, bojovnosti, odhodlání, koncentrace a hlavně – chtění vyhrát.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.