Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

IRONMAN: Alistair Brownlee v sobotu poprvé vyzve nejlepší Ironmany

IRONMAN: Alistair Brownlee v sobotu poprvé vyzve nejlepší Ironmany
foto: ITU Media/Janos Schmidt

Ondřej Kurečka | 08.10.2019 | přečteno: 2372×

Už jen posledních pár dní zbývá do chvíle, kdy výstřely z děla odstartují v zátoce Kailua-Kona 43. vydání Ironman World Championship! Jedním z nováčků závodu je již triatlonovou legendou. Alistair Brownlee se pokusí překonat svého věčného rivala Javiera Gomeze, jenž si svou havajskou premiéru odbyl loni neuspokojivým 11. místem a vrátil se zpět na olympijské distance. Poučí se z jeho chyb starší z bratrů Brownleeových a bude bojovat o vítězství?

Alistaira Brownleeho asi není třeba více představovat. Na světové scéně jej můžeme registrovat více než deset let. Již na OH v Pekingu, kde nepatřil k favoritům, pořádně zatápěl velkým jménům. A pekingskému šampionu Janu Frodenovi bude chtít zatápět i v sobotu.

Široké sportovní publikum dnes jednatřicetiletého Brownleeho následně zaznamenalo díky dvěma zlatům z her v Londýně a Riu, k nimž přidal ještě dvě individuální zlata na MS. Se svým bratrem Jonathanem v posledním desetiletí změnili pojetí olympijského triatlonu. Zatímco dříve se říkalo, že olympijské tratě jsou o čekání na běh, angličtí bratři změnili pojetí závodění na systém „start-cíl“. A Alistair je schopný navzdory aktivnímu pojetí závodění ve vodě i na kole běhat závěrečnou desítku pod 30 minut! Ale budou jeho kapacity stačit na Frodena, Langeho či Kienleho?

„Havaj není jednoduchým závodem a Ironman je něco jiného než krátké a střední triatlony. V Irsku nevyhrál způsobem start-cíl, jak bych u něj předpokládal. Ale mohl by bojovat o top3,“ všiml si český účastník IM Hawaii Jan Strangmüller. Kouč Luboš Bílek dodává: „Alistair je obrovský bojovník, ale ´nezná´ slovo taktika. Vždycky jezdí naplno, za což by na Havaji hodně zaplatil. Pokud pojede rozumně, určitě má šanci, i když mu příliš nevyhovují vedra.“

Závod v Irsku, skrze nějž se do Kony kvalifikoval, nám bohužel o ironmanských ambicích příliš nenapověděl. Bylo chladno a pořadatelé museli vypustit plavání. Konkurence navíc nebyla velká. „Alistair si lišácky zvolil závod v podmínkách, které mu nejvíce vyhovují – chlad a déšť. Ty však na Havaji panovat nebudou,“ souhlasí Petr Soukup, rovněž účastník havajského IM a od letoška profík.

Brownlee v dětství začínal s plaváním a mezi triatlonisty platí za špičkového plavce. O famózních běžeckých časech při triatlonových desítkách se ani nemusíme zmiňovat. Při přechodu na delší tratě před dvěma, třemi lety ale musel zapracovat na cyklistických tempařských schopnostech, výsledkem čehož byl nárůst váhy. Loni na MS v polovičním Ironmanu v JAR jsme tak mohli vidět Alistaira mnohem robustnějšího než například v Riu. V Port Elizabeth také v cyklistické části opravdu „tvrdil muziku“, celkově jej pak porazil pouze famózní Frodeno. Letos při opět stříbrném šampionátu v Nice se již rodák z Dewsburry zdál znovu poněkud „hubenější“. Která disciplína tedy bude jeho hlavní zbraní?

„Myslím, že teď má ideální postavu na dlouhý triatlon. A nemá v žádné disciplíně slabinu. Na kole je o hodně silnější než Javier Gomez, ale Javier má, na rozdíl od něj, rád tempo,“ říká Bílek. Petr Soukup souhlasí: „Alistair má všechny tři disciplíny na výborné úrovni, jeho nejsilnější stránkou však byl běh. Běh na 10 km je ale něco jiného než maraton. I celková příprava na dlouhý triatlon je dost odlišná od kratších tratí. Na nedávném MS v půlce jsme viděli, na jaké úrovni jsou jeho jednotlivé disciplíny, a Havaj nebude jiná. Bude závodit do posledních sil, ten raději zkolabuje, než aby vzdal…“

A jaký výsledek u Brownleeho očekávají odborníci? „Myslím, že bude druhý,“ odpovídá Strangmüller. Bílek tak konkrétní není: „Vůbec si nedokážu tipnout. Může vyhrát, ale stejně tak z toho může být DNF.“ Výsledek „hop nebo trop“ očekává také Petr Soukup: „Alistair určitě bude chtít bojovat o první místo, a to si myslím, že při své premiéře nezvládne. Pokud nastavíte hlavu na první místo a od 30. kilometru běhu jste pátí a lepší to již nebude, je těžké bojovat ve stoprocentním nasazení až do konce. Ale pokud se s tím a teplem dokáže poprat, bude správně doplňovat energii a vodu, dokončí mezi nejlepšími deseti.“

Zajímavou otázkou zůstává, jakým směrem se bude ubírat Britova další triatlonová kariéra. Původním cílem pro příští rok měla být již čtvrtá účast na OH. Zmíněný Gomez se po havajské premiéře vrátil k olympijským distancím. Nutno dodat, že on ještě zlatou olympijskou medaili nevlastní. Jak to bude u obhájce olympijského titulu? Může se případně prát o třetí olympijský triumf? „Jak už jsem říkal, je to veliký bojovník a šíleně nesnáší porážky. Popravdě skoro vidím větší šanci, že vyhraje v Tokiu než na Havaji,“ má jasno Bílek.

Alistair Brownlee může každopádně do závodu vnést novou dynamiku. Jak to všechno dopadne, uvidíme v sobotu.

Pozn.red.: Sledujte náš web, na kterém budeme do soboty přinášet články, na kterých spolupracovali velká jména českého triatlonu, a to majitel nejlepšího českého havajského času Petr Soukup, vítěz věkové kategorie do 24 let Jan Strangmüller a bývalý trenér Sebastiana Kienleho Luboš Bílek. Ten nám své postřehy sdělil přímo z Havaje, kde budou mezi profíky startovat dva jeho svěřenci.

Anketa

Jak dopadne Alistair Brownlee na letošním MS v Ironmanu?

 
3 hl.
 
5 hl.
Celkem hlasovalo 32 uživatelů.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Kurri muž 08.10.2019 22:24:27

Už jen posledních pár dní zbývá do chvíle, kdy výstřely z děla odstartují v zátoce Kailua-Kona 43. vydání Ironman World Championship! Jedním z nováčků závodu je již triatlonovou legendou. Alistair Brownlee se pokusí překonat svého věčného rivala Javiera Gomeze, jenž si svou havajskou premiéru odbyl loni neuspokojivým 11. místem, a vrátil se zpět na olympijské distance. Poučí se z jeho chyb starší z bratrů Brownleeových a bude bojovat o vítězství?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.