Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Česká štafeta v Leedsu jedenáctá, Kuříková o den předtím 17.

Česká štafeta v Leedsu jedenáctá, Kuříková o den předtím 17.
foto: World Triathlon

Česká triatlonová asociace | 13.06.2022 | přečteno: 686×

Až do posledního úseku bojovala česká triatlonová štafeta o umístění v nejlepší desítce na závodě mistrovství světa. Nakonec na něho těsně nedosáhla a v anglickém Leedsu obsadila čtveřice Grebík, Kuříková, Volár a Zimovjanová 11. místo. Zvítězila štafeta Německa.

Závod prestižního seriálu opět přivítal Roundhay Park v severovýchodní části Leedsu. Na každého ze členů štafety čekalo 300 m plavání v jezeře Waterloo, cyklistická část o délce 6,9 km a běh na vzdálenost 1,9 km.

Za Česko rozjel závod Radim Grebík, který vyplaval na 7. příčce se ztrátou pouhých 9 vteřin. Bohužel pak upadl při naskakování na kolo, ale i přes tuto komplikaci se mu podařilo dotáhnout vedoucí skupinu a do běhu šel jako člen nejlepší desítky. Po běžecké části předával na 11. pozici se ztrátou 14 vteřin na vedoucí Německo.

„Velkou radost mi udělalo, že jsem po plavání mohl běžet do depa v kontaktu s vedoucí skupinou. Ovšem kritický moment nastal hned za depem, kdy se mi při naskakovaní smeklo kolo a já se musel sbírat ze země. Přesto se mi podařilo vstupovat do běhu téměř na čele. Jenže soupeři měli více sil, ale dal jsem do toho vše. Za mě slušný výsledek,“ zhodnotil svůj závod Grebík.

Ve druhém úseku se na čele vytvořila jedenáctičlenná vedoucí skupina, kterou bohužel nezachytila Petra Kuříková. Česká reprezentantka naskakovala na kolo na 13. pozici se ztrátou 15 vteřin, v cyklistické části pak zůstala na trati osamocena, kvůli čemuž její ztráta narůstala. V běhu se ovšem dokázala posunout dopředu a předávala na 11. místě.

Zatímco na čele závodu se při třetím úseku oddělila dvojice Belgie a Německa, český reprezentant Jan Volár nasedal na kolo s Američanem Sethem Riderem na 10. a 11. příčce. Společně pak absolvovali celou cyklistickou část. V běhu měl český závodník problémy s dechem, nestačil Riderovi a předstihl ho také Novozélanďan Wilde, vítěz sobotního individuálního závodu mistrovství světa. Na předávku pak Volár doběhl těsně před týmy Maďarska a Japonska na 12. pozici.

Finišmankou české sestavy byla Tereza Zimovjanová, která vstupovala do cyklistické části na 11. místě, po chvíli pak vytvořila dvojici s Novým Zélandem. I když pak její soupeřka vstupovala do běžecké části s náskokem několika vteřin, výborně běžící česká reprezentantka ji předstihla a po modrém koberci v cílové rovince proběhla na konečném 11. místě. Na vítěznou sestavu Německa ztratilo Česko 2 minuty a 46 vteřin.

„Věřili jsme, že bychom mohli být kolem 10. místa, nakonec jsme jedenáctí, takže jsme spokojení a myslím, že se dnes nemáme za co stydět,“ zhodnotila výsledek Zimovjanová. „Radim to dobře rozjel. Péťa měla malou mezeru po plavání, ale bohužel ji nedotáhla, takže kolo pak jela sama. Na běhu ještě někoho seběhla, ale ta hlavní skupina už byla pryč. Honza pak jel na kole s Američanem, ale při běhu ho bolelo dýchání, takže se mu ten výkon moc nelíbil. Já se snažila bombit plavání, doplavala jsem holku z Nového Zélandu, a i když jsem po kole měla špatné depo a nabrala na ní malou ztrátu, tak jsem do běhu šla bez respektu a podařilo se mi ji předběhnout. Takže celkově panuje spokojenost a víme, že příště to může být ještě lepší.“

Seriál mistrovství světa bude pokračovat 24.-26. června v kanadském Montrealu.

Seriál mistrovství světa, Leeds (Velká Británie), 12. června 2022

Štafety: 1. Německo 1:28:00, 2. Velká Británie +14, 3. Francie +20 … 11. Česko (Grebík, Kuříková, Volár, Zimovjanová) +2:46

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…series_leeds

TOP 20! Triatlonistka Kuříková si na MS v Leedsu připsala životní maximum

Na svůj nejlepší výsledek v seriálu mistrovství světa dosáhla o den dříve Petra Kuříková, která obsadila v závodě jednotlivců 17. místo. O body do olympijské kvalifikace usilovala také Tereza Zimovjanová, která si v nejprestižnějším triatlonovém seriálu připsala 48. místo.

Kuříková vstoupila do závodu na distancích sprint triatlonu velmi dobře! Po 750 metrů dlouhé plavecké části šla z vody jezera Waterloo jako 21., ale díky rychlému depu si o tři místa polepšila a dostala se do druhé cyklistické skupiny na 4. až 18. místě.

Zimovjanová zakončila plaveckou část na 46. příčce. Cyklistiku rozjela ve třetí skupině na 19. až 36. místě. Už ve druhém z pěti okruhů se ale podařilo této skupině dostihnout závodnice před sebou a obě české reprezentantky se tak přiblížily na odstup několika vteřin.

Kuříková dlouho držela vysoké tempo této skupiny, ve které postupně ubývalo závodnic, v posledním okruhu z ní ale po zaváhání na otočce vypadla a do depa dorazila na 21. místě. Zimovjanová zakončila cyklistiku ve skupině na 23. až 32. pozici, konkrétně na 26. místě.

Petra Kuříková si pak výborným běžeckým výkonem zajistila 17. místo, ze kterého ztratila na vítěznou Francouzku Cassandru Beaugrandovou 85 vteřin. Česká reprezentantka tak potvrdila výrazné výsledkové zlepšení – dosud bylo jejím nejlepším výsledkem 25. místo ze závodu mistrovství světa v Edmontonu.

„Mám obrovskou radost, že to klaplo na moje první umístění v top 20. Moc spokojená jsem především s výsledkem v plavání. Cyklistika pak byla hodně poctivá a kopcovitá, snažila jsem se udržet v té skupině, ale bohužel jsem v posledním okruhu udělala taktickou chybu, na otočce jsem zůstala poslední, startovní pole se natáhlo a protože byl silný vítr, tak mi skupina ujela. Naštěstí pak ten odstup nebyl velký. Běželo se mi dobře, tak se mi pak ještě podařilo pár soupeřek seběhnout,“ vzkázala z Leedsu Kuříková. „Mám ohromnou radost, že se dva týdny po nepovedeném závodě v Arzacheně potvrdilo, že trénink funguje a tehdejší výsledek byl ovlivněn hlavně únavou. Takže jsem teď moc spokojená.“

Tereza Zimovjanová se bohužel v běžecké části propadla a v konečné výsledkové listině jí patří 48. místo se ztrátou 4:55.

V Leedsu se jako tradičně závodilo v Roundhay Parku. Plavecká část odstartovala skokem z mola a měřila 750 metrů. Cyklistická část o délce 20 km byla rozdělena do pěti okruhů, které byly technicky náročné – i přes velké množství obrátek a ostrých zatáček se závodilo na úzké silnici. Nechyběly ani stoupání a sjezdy. Pětikilometrový běh byl rozdělen do dvou okruhů.

Mistrovství světa, Leeds (Velká Británie), 11. června 2022

Ženy: 1. Cassandra Beaugrandová (Fr.) 59:03, 2. Georgia Taylor-Brownová (V.Brit) 59:12, 3. Sophie Coldwellová (V.Brit) 59:15 … 17. Petra Kuříková 1:00:28, 48. Tereza Zimovjanová 1:03:58

Muži: 1. Hayden Wilde (N.Zél.) 53:18, 2. Léo Bergere (Fr.) 53:28, 3. Lasse Lührs (Něm.) 53:38

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…series_leeds

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 13.06.2022 10:29:35

Až do posledního úseku bojovala česká triatlonová štafeta o umístění v nejlepší desítce na závodě mistrovství světa. Nakonec na něho těsně nedosáhla a v anglickém Leedsu obsadila čtveřice Grebík, Kuříková, Volár a Zimovjanová 11. místo. Zvítězila štafeta Německa.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.