Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ČP má termíny: čtyři poháry a nové lokality. Bez licence body nebudou

ČP má termíny: čtyři poháry a nové lokality. Bez licence body nebudou
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 20.02.2023 | přečteno: 1249×

Český triatlon vstupuje do nové sezony s řadou novinek. První důležitá změna se týká klasifikace závodníků do celkového pořadí Českého poháru (v absolutním pořadí i ve věkových kategoriích). Nově totiž budou pohárové body do celkového pořadí sbírat pouze ti závodníci, kteří mají uhrazen poplatek za roční licenci na daný závodní rok.

Pro účast v jednotlivém závodě Českého poháru pak bude i nadále akceptována také denní licence ČTA – při takové účasti ale nebude tento účastník započten do redukovaného pohárového pořadí daného závodu, nebudou mu přičteny body do celkového pořadí, a to ani zpětně v případě dodatečné úhrady roční licence.

„Důvodů pro tuto změnu je více. Zásadní je ale pro nás už samotný princip: Český pohár je soutěží České triatlonové asociace, proto by měli o vítězství v něm závodit především její aktivní členové. Prakticky v žádném jiném sportu není možné, aby neregistrovaní sportovci mohli závodit v oficiálních soutěžích,“ říká Tomáš Petr, technický ředitel ČTA. „Zároveň chceme tímto krokem podpořit členy České triatlonové asociace, kteří si hradí roční licenci. Pro ostatní závodníky by pak měla být tato změna motivací k tomu, aby se stali aktivními členy ČTA,“ dodává.

Druhá důležitá změna se týká on-line registrací: na pohárové závody v aquatlonu, super sprintu a eliminátoru se bude možné přihlašovat nejpozději 48 hodin před závodem. Registrace na místě v den závodu nebudou možné.

„K této změně nás vedly zkušenosti z minulých let, kdy opakovaně docházelo k velkým časovým posunům při závodech v aquatlonu nebo super sprintu. Ty byly zapříčiněny situací, kdy se v den závodu přihlásilo velké množství závodníků a pro pořadatele pak bylo velmi náročné, aby v krátkém čase rozlosovali závodníky do jednotlivých rozplaveb. Věříme, že pokud budou mít pořadatelé uzavřené startovní listiny 48 hodin před závodem, bude pro ně organizace samotného závodu jednodušší a na místě pak vše poběží plynule,“ vysvětluje Tomáš Petr.

V roce 2023 se uskuteční celkem čtyři série Českého poháru:

Tradičně nejbohatší je kalendář Českého poháru v krátkém triatlonu, který zahrnuje celkem 11 závodů. Ve srovnání s minulou sezonou ale prošel několika změnami. O pohárové body už se nebude závodit na Brněnské přehradě, která patřila k nejtradičnějším místům pohárové scény. Na velkou premiéru se naopak může těšit Trutnov. Nejenže se ve východočeském městě poprvé uskuteční pohárový závod, ale čeští triatlonisté si tu také budou moci poprvé vyzkoušet moderní závodní formát Eliminátor.

V Táboře a v Karlových Varech budou na pohárové závody opět navazovat také prestižní mezinárodní akce. Na jihu Čech se uskuteční závod Evropského poháru juniorů, v Karlových Varech sezona vyvrcholí závodem Světového poháru.

Na pěti závodech budou o body bojovat vyznavači středního a dlouhého triatlonu. Na polovičních distancích se pojede na závodech CZECHMAN, PILMAN a v Mostě. Dlouhé tratě budou připravené v Otrokovicích (MORAVIAMAN) a Piešťanech (SLOVAKMAN 226).

Atraktivní novinku má ve svém kalendáři Český pohár v terénním triatlonu. Vedle tradičních destinací, mezi které patří Prachatice (XTERRA CZECH) nebo Most (Krušnoman), se totiž součástí Českého poháru stává ValachyMan. Velmi oblíbený závod prochází pro letošní rok velkými změnami – ke krátkým distancím přidává delší závod Original, který se uskuteční jako Mistrovství ČR a také jako součást evropské série XTERRA. Ve srovnání s uplynulou sezonou je novinkou také Dachsman v Kunraticích u Cvikova.

V tradičních lokalitách proběhne Český pohár v aquatlonu, který zavítá postupně do Zlína, Českých Budějovic, Příbrami a na Prahu 11.

Rozhodnuto je také o závodech Mistrovství ČR, jejichž kompletní přehled najdete zde.

Soutěžní směrnici pro rok 2023 najdete zde.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 20.02.2023 13:36:48

Český triatlon vstupuje do nové sezony s řadou novinek. První důležitá změna se týká klasifikace závodníků do celkového pořadí Českého poháru (v absolutním pořadí i ve věkových kategoriích). Nově totiž budou pohárové body do celkového pořadí sbírat pouze ti závodníci, kteří mají uhrazen poplatek za roční licenci na daný závodní rok.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.