Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Hledáte odrazový můstek do světa ironmanů? Zkuste Houmrův triatlon

Hledáte odrazový můstek do světa ironmanů? Zkuste Houmrův triatlon
foto: Houmrův triatlon

Radek Narovec | 17.05.2022 | přečteno: 2531×

Tělo musíme překvapit! To je již téměř tři dekády heslo Houmrova triatlonu v Jiříkově, v nejsevernějším cípu republiky, kam autem z Prahy dorazíte za slabé dvě hodiny. Závod, jehož úplně první ročník jela šestice kamarádů a známých rodiny Dykastových v trenýrkách a na starých favoritech, bude i letos spojen s hudebním festivalem. Existuje snad lepší tip na srpnový výlet?

Víte, co mají společného Petr Čtvrtníček se Standou Bartůškem? Ano, oba patří k ikonám „jiříkovského“ triatlonu, kde mimochodem poprvé okusil triatlonový závod pozdější finisher havajského Ironmana Petr Michovský. I když akce již dávno přerostla prostory maličké zahrádky rodiny Dykastových a do Jiříkova v srpnu jezdí i fandové muziky, pořád si podnik drží krajně pohodovou atmosféru.

Z rodinného hecu v srpnu roku 1994 se prostě stala úctyhodná tradice a na Houmrově triatlonu se za tu dobu představilo již více než 4000 závodníků. A to v počátcích neexistoval žádný Facebook a i internet nebyl tak intenzivně používán pro propagaci, takže se povědomí o tomto původně rodinném podniku šířilo převážně ústním podáním.

Na třech délkách tratí se na startu potkávají začátečníci, amatérští sportovci a poloprofíci. Atmosféru krásného triatlonu ve třítisícovém městě u německých hranic dokreslují oba známí z televize. Mimochodem, když jednou vyhrál otec Petra Čtvrtníčka čtvrtkilovou šunku za úplně poslední místo v závodě, museli pořadatelé svou štědrost přehodnotit, protože se jim v následujícím ročníku o tuto cenu útěchy začali závodníci prát. „Zpomalovali před cílem!“ směje se Vladislav Dykast ml., pokračovatel rodinné tradice.

Součástí víkendu jsou také závody pro děti s tím, že děti od 7 let mají kompletní triatlon se stejným sportovním servisem jako dospělí závodníci. Dětem je vyhrazen pátek 5.8. a dospělákům sobota 6.8. Pro závodníky je zdarma k dispozici stanové městečko, sprchy, WC a vstup na hudební festival. Letos se představí skupiny Vltava, Kamelot, Těla a další.

Snažíme se pomáhat, říkají pořadatelé. Letos podpoří dětské a seniorské paraplavce. Polovina startovného a výnos z prodeje triček tak opět poputuje handicepovaným sportovcům, jak se v Jiříkově stalo již tradicí.

Tak co, začali jste o svém prvním triatlonu uvažovat a ptáte se, co k účasti potřebujete? Pořadatelé jsou velice vstřícní: „Každý si vystačí s plavkami, trikem, sportovní obuví, kolem silničním či horským a přilbou. Doražte den před závodem, kdy děláme setkání pro závodníky, kde je seznámíme s průběhem závodu, pravidly a poradíme, jak na to.“

Zatímco si zakladatelé říkali, že s 15. ročníkem je dobré skončit, protože jim organizace začala přerůstat přes hlavu, nyní mají podobné choutky s kulatým ročníkem 30. Ale berte to s rezervou…

„Před čtyřmi roky, krátce před 25. ročníkem, zemřel můj táta. To on závod vymyslel a já měl to štěstí být s ním od začátku u toho. Slíbil jsem, že do 30. ročníku to dotáhnu, ať se děje, co se děje. Prostě Houmr dycky byl, je a bude!“ říká Vladislav Dykast ml. Snad na jeho slova o konci po 30 letech nedojde a místní triatlon naopak zažije ještě větší vzestup. Bylo by super, kdyby na kulaté výročí dorazil konečně i sám Houmr, co říkáte?

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 17.05.2022 20:29:37

Tělo musíme překvapit! To je již téměř tři dekády heslo Houmrova triatlonu v Jiříkově, v nejsevernějším cípu republiky, kam autem z Prahy dorazíte za slabé dvě hodiny. Závod, jehož úplně první ročník jela šestice kamarádů a známých rodiny Dykastových v trenýrkách a na starých favoritech, bude i letos spojen s hudebním festivalem. Existuje snad lepší tip na srpnový výlet?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.