Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PŘEHLED: Vše o indoor trenažérech. Pořídíte je za pár tisíc, ale i za sto tisíc

PŘEHLED: Vše o indoor trenažérech. Pořídíte je za pár tisíc, ale i za sto tisíc
foto: Rouvy

Jan Strangmüller | 10.02.2021 | přečteno: 4188×

Díky pandemii Covid zažíváme něco, na co jsme nebyli zvyklí. Nemůžeme cestovat a dělat věci, které nám dříve přišly tak samozřejmé. Téměř veškeré naše dění se soustředí na pobyt doma. Právě díky tomu začalo mnoho lidí využívat ve velkém indoor tréninky na trenažérech. To se stalo impulzem pro vývoj nových technologií a zdokonalení trenažérů i cyklistických aplikací.

Historie cyklistických indoor tréninků je velmi dlouhá, ale vždy se jednalo o klasické válce, které bývaly doma vyráběné a nebyly ničím bržděné. Jezdit na nich vyžadovalo trochu cviku a ne každý se na nich hned v počátku udržel. Naštěstí pády z nich nebyly moc bolestivé, protože kolo nemělo setrvačnost a při sjetí z válců se prakticky ihned zastavilo.

Moje první pokusy o jízdu probíhaly tak, že jsem měl válce vedle sedačky a při sjetí jsem spadl na ní, takže to ani nebolelo. Časem jsem se naučil na válcích jezdit ve stoje i bez držení. Jediné, co mi vadilo, byla absence nějaké brzdy, která by cyklistiku ztěžovala, protože jsem jezdil vždy na nejtěžší převod a potřeboval jsem se více vytepat. Řešil jsem to tak, že jsem si dal gumičku na brzdu, která vlastně stále brzdila, a tím jsem si zvýšil odpor kola.

Po válcích jsem upgradoval na trenažér s bržděným zadním kolem. Tehdy to byl CycleOps Fluid. Tento trenažér byl bržděný olejovou kapalinou, a čím rychleji jsem jel, tím větší odpor trenažér vytvářel. Samozřejmě tato zátěž nešla nijak regulovat, ale než mi tato kapalina vytekla na koberec, to bylo fajn.

Další trenažér byl již sponzorský CompuTrainer. Ten patřil po dlouhou dobu mezi nejlepší trenažéry na světě a trénovaly na něm všechny triatlonové hvězdy. Bylo možné na něm elektromagnetickou brzdou regulovat zátěž ve wattech a také nabízel možnost propojit jej s PC a jezdit “virtuální realitu”. To bylo na svou dobu něco, co nikdo jiný nenabízel. Z dnešního pohledu je to úsměvné, ale psal se rok 2000 a bylo to prostě úžasné!

Bohužel firma Race Mate, která CompuTrainer vyráběla, již pro mě nepochopitelně zanikla (ani jí nikdo nekoupil pod svá křídla), což je myslím velká škoda, protože dnes by mohli být o několik kroků napřed oproti ostatním konkurentům v tomto segmentu.

V současné době je na trhu několik velmi zajímavých cykloaplikací, které nyní testuji a jejich srovnání vám připravím v dalším článku. Z tohoto srovnání točím i krátké videorecenze. Zatím se to spíše učím, takže se prosím zaměřte spíše na obsah než na kvalitu zpracování.


Nejdostupnější varianta pro indoor trénink je klasický bržděný trenažér. Celé kolo se do něj upne rychloupínákem a pak se na zadní kolo přitiskne váleček, který kolo brzdí. Nejčastěji je trenažér bržděný magneticky nebo kapalinou. Tento model nejde standardně propojit s oblíbenými aplikacemi Zwift či Rouvy, protože s PC nekomunikuje. Jediným řešením je koupit si senzor rychlosti, který se dává na nábu zadního kola, a ten spárovat pomocí ANT+ nebo Bluetooth s aplikacemi. Cyklista se bude pohybovat, ale zátěž bude stejná (nebude se upravovat podle profilu trati).

Jaké jsou výhody a nevýhody tohoto řešení?

(+) cena (bazarové se dají koupit za pár tisíc korun)

(+) váha (jsou lehké a celkem skladné)

(-) nejde regulovat zátěž ve wattech

(-) není smart a nejde propojit s cykloaplikacemi

(-) jsou díky tření zadního kola hlučné

Elektromagnetický trenažér Smart je dražší a o něco chytřejší variantou cyklotrenažérů. Tyto trenažéry již komunikují s cykloaplikacemi a jsou bržděny elektromagnetickou brzdou, takže se na nich dá nastavit zátěž ve wattech.

(+) stále dostupná cena cca 7 000 –10 000 Kč

(+) možnost propojení s cykloaplikacemi

(+) možnost nastavení zátěže ve wattech

(-) jsou díky tření zadního kola hlučné

(-) nutná častá kalibrace trenažéru

(-) maximální výkon je 800 W (6% kopec)

Cyklotrenažéry s uchycením zadního kola jsou o něco vyspělejší. Jsou tiché a zátěž je mnohem vyšší. Ve srovnání s bržděným trenažérem se jízda začíná podobat reálné jízdě na silnici.

(+) možnost vyšší zátěže až 1500 W (kopec 10%)

(+) tichý chod

(+) propojení s cykloaplikacemi

(+) možnost využívat software, strukturované tréninky nebo online jízdu

(-) zátěž je vysoká, ale není ještě dostatečná (kopec 15% jedete na velkou, protože trenažér neumí větší zátěž)

(-) ceny začínají na 14 000 Kč (jsou ale většinou jen na objednání, protože jsou vyprodané)

Cyklotrenažéry s uchycením zadního kola jsou asi tím nejlepším, co je možné na trénink mít. Jsou to nejvyšší a nejvýkonnější modely trenažérů. Umí simulovat zátěž i 2000 W, což je opravdu dost a 15% kopec bude stejně těžký jako v reálu. Navíc některé trenažéry (Tacx Neo) umí v případě jízdy na nerovnostech (kostky) vrnět a vibrovat!

(+) výkon trenažérů 2000 W

(+) simulace jízdy po nerovnostech (Tacx Neo)

(+) některé trenažéry nepotřebují zapojení do elektrické sítě (Tacx Neo)

(+) trénink a jízda je velmi realistická

(-) cena 25 000 – 35 000 Kč

Tzv. cyklokola jsou trenažéry bez možnosti použít vlastní kolo. Tyto trenažéry jsou konstrukčně spíše stacionárními koly, jak je známe ze spinningu, ale jsou vybavené top technologiemi a jsou nastavitelné všemi směry. Za zmínku stojí hlavně dva modely:

Tacx Neo Bike používá jako základ Tacx Neo a je postaven jako stacionární kolo. Je navíc vybavený držákem tabletu a větráky, které foukají v závislosti na tepové frekvenci. Kolo má své elektrické řazení, takže je opravdu velmi tiché.

(+) velmi tichý chod

(+) možnost nastavení pozice a posedu pro všechny typy postav

(+) malé větráky součástí trenažéru

(-) cena cca 70 000 Kč

Wahoo Kickr Bike umí oproti Tacx Neo Bike naklánění v závislosti na profilu trati. Takže při jízdě do kopce se vám trenažér zvedne na zadní a ve sjezdu naopak. Výhodou těchto trenažérů je kromě tichosti také možnost nastavení posedu pro více osob, což je ideální jako jedno kolo v rodině pro partnera/par­tnerku + děti.

(+) velmi tichý chod

(+) možnost nastavení pozice a posedu pro všechny typy postav

(+) možnost naklápění trenažéru podle profilu trati

(-) Cena cca 90 000 Kč

V evoluci trenažérů jsem přes základní a kapalinové trenažéry došel až k Tacx Neo 2, takže můžu popsat své zkušenosti s jednotlivými typy. V současné době jezdím zmíněné Neo 2 a musím říct, že jsem velmi rád, že jsem se rozhodl pro upgrade z Tacx Flux. Jízda je tišší, zátěž odpovídá reálnému ježdění venku a díky online aplikacím na kole trávím o dost více času než v minulosti.

Dokážu si ale představit, že na trenažéru budu i v létě trávit 80 % všech tréninků a jen malou část jezdit venku. Není problém na trenažéru odjet intenzitu a dlouhá kola o víkendu zachovám venku. Tento trend již několik let potvrzují nejlepší triatlonoví profíci, kteří veškerý trénink absolvují na trenažérech a venku jen závodí.

Trénink je na trenažéru více efektivní, bezpečný a kdo žije ve velkoměstě, nemusí řešit, jak se dostane někam na okraj města, kde už může jet na kole.


Kromě trenažéru budete potřebovat i další vychytávky, aby vás trénink bavil a zvládli jste na kole sedět delší dobu. Začneme větrákem. Jízda na trenažéru je oproti jízdě venku odlišná. Při venkovní jízdě tělo cyklisty neustále chladí vzduch a díky tomu nemá problém se uchladit. Výjimky jsou jen při opravdu vysokých teplotách, nebo při jízdě do kopců v teplém počasí, kdy se cyklista pohybuje jen velmi pomalu a vzduch ho tolik neochladí. Na trenažéru je proto potřeba mít kvalitní větrák a jezdit ideálně ve vyvětrané místnosti. Sám mám klasický větrák větší velikosti, který funguje dobře i při dlouhých jízdách. Je možné si ale koupit speciální cyklistický větrák, který fouká v závislosti na tepové frekvenci jezdce a je dostatečně silný. Asi nejlepší na trhu je v současnosti Wahoo Kickr Wind.

Kvůli pocení je potřeba mít pod trenažérem nějakou podložku, aby se vám pak lépe po tréninku uklízelo. Můžete použít buď originální podložky, které nabízí cyklistické firmy, nebo si pořídit gumové, které se používají například pro odhlučnění pračky v koupelně. Tím snížíte i vibrace a vaši sousedé vás budou mít o něco radši…

K většině trenažérům se dodává podložka pod přední kolo, aby vyrovnala rozdíl mezi zadním a předním kolem. Často jsem si přední kolo ještě více podkládal, abych docílil permanentní jízdy do kopce. Na trhu je mnoho takových plastových bloků pod přední kolo. Můžete sáhnout po zvedací podložce předního kola, kterou nabízí Wahoo za cca 12 000 Kč.

Pokud budete jezdit na chytrém trenažéru a budete mít propojený pc/ipad k televizi, je dobré mít počítač někde po ruce, protože občas bude potřeba někam na trase odbočit (Zwift), nebo si přepnout jiný úhel kamery. Takže se snažte si vše potřebné nainstalovat co nejblíže k trenažéru, abyste měli vše po ruce a nemuseli pokaždé z kola slézat. Osobně mám vedle kola pc, které je propojené HDMI kabelem do televize. Existují ale i speciální nastavitelné stolky pro indoor riding na kterém můžete při jízdě klidně i poobědvat nebo pracovat na pc.

Díky virtuálním aplikacím není zase tak moc složité a psychicky náročné sedět na trenažéru delší dobu, ale i tak je fajn, když budete mít puštěnou k tréninku hudbu. Sám používám reproduktor, a když jedu nějaké závody, dám si hudbu do sluchátek, pro větší motivaci.

Je dobré si připravit jídlo a pití někam k trenažéru podle toho, jak dlouho plánujete jet. Díky intenzivní jízdě budete pít 1–2 láhve za hodinu, a proto je dobré na to myslet a vše si připravit dopředu. Při virtuálním závodě na vás nikdo čekat nebude. Některé trenažéry ale umí to, že když jedete sjezd, není nutné šlapat, takže máte možnost si odskočit pro nové pití nebo jídlo. Toto jsem udělal zrovna tento víkend, kdy jsem jel na Rouvy 90 km IM Nice a ve sjezdu jsem si stihl vyměnit pití… Jídlo je také dobré nepodceňovat. Sice jedete doma, takže v případě hlaďáku se jen přesunete k ledničce, ale i tak je dobré při delších jízdách. Obecně se snažím při delších jízdách po 60 minutách něco sníst (banán, tyčku).

Při jízdě se budete dost potit a je dobré kolo co nejvíce ochránit před potem. Buď si na řídítka a hrazdu dáte ručník, do kterého se budete utírat a bude sloužit také jako ochrana rámu před potem, nebo existují originální ochrany kola. Po tréninku je občas dobré kolo také umýt a vyčistit, speciálně v oblasti řídítek a hrazdy. Jinak po častějším používání nebude možné potem zkorodované šrouby ani povolit.

Pozn.red.: Autor textu Jan Strangmüller je jednou z největších osobností české ironmanské historie. Hned při své premiéře v Koně v roce 1999 vyhrál svou věkovou kategorii, je také druhým nejlepším Čechem co do celkového umístění v Koně. V roce 2002 doběhl pouhá tři místa za Petrem Vabrouškem na celkovém 22. místě. V současnosti vede tréninkovou skupinu Road2Kona a nabízí i online tréninky na www.road2kona.cz/online-trenink

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Gripp muž 10.02.2021 21:08:57

Díky pandemii Covid zažíváme něco, na co jsme nebyli zvyklí. Nemůžeme cestovat a dělat věci, které nám dříve přišly tak samozřejmé. Téměř veškeré naše dění se soustředí na pobyt doma. Právě díky tomu začalo mnoho lidí využívat ve velkém indoor tréninky na trenažérech. To se stalo impulzem pro vývoj nových technologií a zdokonalení trenažérů i cyklistických aplikací.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.