Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Česko vidělo premiéru ultratriatlonu. A hned se světovým rekordem

Česko vidělo premiéru ultratriatlonu. A hned se světovým rekordem
foto: UltraCzech515

Triatlony.com | | 09.11.2019 | přečteno: 3232×

Jestli si myslíte, že konečnou stanicí pro nejstatečnější triatlonisty je Ironman, pak se mýlíte. UltraCzech515, česká verze ultratriatlonu Ultraman, přilákala koncem září do Račic dvě desítky borců včetně jedné ženy, na které čekaly tři dny neskutečné dřiny. „Byla to obrovská výzva zkusit něco delšího. Otestovat fyzickou a hlavně psychickou vytrvalost,“ říká třetí v cíli Ondra Teplý.

Ondro, poslední víkend v září jsi úspěšně absolvoval v Račicích sportovní akci UltraCzech515. Můžeš nám přiblížit, o co šlo?

“Dovolím si kopírovat výstižná slova stránek akce: Ultraman je jedním z nejtěžších závodů a největších výzev, které může triatlonista absolvovat. Tento závod je rozdělen do tří dnů, kdy první čeká sportovce 10 km plavání a 145 km cyklistiky. Druhý den zdolává 276 km opět kola. Poslední den čeká všechny nejtěžší zkouška - 84km běh. Jestli se chce člověk pyšnit titulem Ultraman, musí stihnout tyto vzdálenosti ve všech dnech do časového limitu 12 hodin.”

Jakou má Ultraman historii?

“První závod se uskutečnil již v roce 1983 v Mekce triatlonu na Havaji. Měla to být více než jen pouhá sportovní událost. Ultraman se od svého počátku zaměřil na tři hlavní principy havajské kultury – “aloha” (láska), “ohana” (rodina) a “kokua” (pomoc). O pět let později se uskutečnil druhý, v Pentictonu v Kanadě. Tento závod sloužil také jako kvalifikační závod na havajského Ultramana. V dnešní době se akce na těchto distancích konají v USA a Kanadě. Letos ho hlavní organizátor Tomáš Racek poprvé představil u nás v České republice.”

Proč název UltraCzech515 a ne Ultraman?

“Tato otázka byla zodpovězena při předzávodní rozpravě. Organizátor Ultramana byl absolutně nedostižitelný. Raději jsme zvolili vlastní název. Číslo 515 znamená součet kilometrů během tří dnů.”

To je neskutečná porce i pro trénovaného člověka. Co tě vedlo k účasti a kolik lidí takovýto závod absolvovalo?

“Klasických triatlonových Ironmanů mám za sebou přes 30. Byla to obrovská výzva zkusit něco delšího. Otestovat fyzickou a hlavně psychickou vytrvalost. Několikrát jsem slyšel, že jsem adeptem na potrápení Petra Vabrouška. Bylo to navíc v nedalekých Račicích. Na start se postavilo 17 lidí a tři štafety. Samí muži a jedna obdivuhodná žena, Alena Vrátná. Náročný závod dokončili v časovém limitu bez jediného všichni.”

V úvodu se plavalo 10 km v račickém veslařském kanálu. Nebyla voda moc studená?

“Voda měla 17 °C. Neopren a další ochranné oblečení bylo povoleno. Před plánovaným závodem jsem pravidelně, téměř každodenně navštěvoval nově otevřené domácí úvalské koupaliště. Tam měla voda v týdnu před závodem jen 13 °C, takže jsem byl dostatečně aklimatizovaný. Pocitově mi vůbec nebyla zima, což bylo rozhodující pro celý další průběh.”

Kdo byl nejrychlejší a jak ses v celkovém pořadí umístil ty?

“Nejrychlejším se podle očekávání stal již zmíněný Petr Vabroušek, ikona tohoto sportu. Celé to zvládl v těžko uvěřitelném čase 21:16 a dokonce se mu podařilo o 5 minut posunout nejlepší světový výkon! Já finišoval v čase 23:38 a skončil na třetím místě. V průběhu závodu bylo pořadí od druhého místa vyrovnané, až na Petra, který si v čele s velkým odstupem držel své tempo. Na stupně vítězů jsem se posunul až v závěrečném 84km běhu za 7:35, který mi bez větší krize nečekaně sedl. Stoupnout si v této akci na stupně vítězů bylo cennou odměnou za třídenní dřinu.”

Jaký máš názor na tyto extrémní sportovní akce názor?

“Je nás pramálo, kteří bereme téměř každodenní sportování úplně normálně jako svůj aktivní životní styl. Druhou velikou skupinu tvoří hobby sportovci. Ti nás zpravidla obdivují a jsme často vzorem. Třetí největší skupina si o nás myslí – a často říká -, že jsme blázni.”

A tvůj osobní pohled?

“Žijeme v době hojnosti, bohužel však i lenosti, obezity, civilizačních chorob a závislostí. Zázračným lékem je mrznutí, hladovění a pohyb. Ne vždy ten extrémní. Jednou za čas neuškodí hrábnout si na dno svých sil, hýbat bychom se však měli nonstop!”

Jak tyto závody zvládá tvé tělo, jak dlouho se z takové akce dostáváš?

“Za ty roky trénování a závodění je tělo na obrovskou zátěž zvyklé. Dokážu i neskutečně rychle zregenerovat. Je to nedílnou a velmi potřebnou součástí sportování. V mém případě by bylo třeba na ní pracovat ještě více. Bohužel občas chybí čas a při požadované kvalitě jsou nezanedbatelné i vyšší finanční náklady. To je téma na dlouhé povídání. V poslední době mě stejně trápí zdravotní problémy kolem nohou. Momentálně absolvuji běžeckou pauzu a upřednostňuji doléčení. Jinou cestu pro předvedení kvalitních výkonů nemám. Z podobné akce se dostávám týdny.”

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Triatlony.com muž 09.11.2019 20:55:46

Jestli si myslíte, že konečnou stanicí pro nejstatečnější triatlonisty je Ironman, pak se mýlíte. UltraCzech515, česká verze ultratriatlonu Ultraman, přilákala koncem září do Račic dvě desítky borců včetně jedné ženy, na které čekaly tři dny neskutečné dřiny. „Byla to obrovská výzva zkusit něco delšího. Otestovat fyzickou a hlavně psychickou vytrvalost,“ říká třetí v cíli Ondra Teplý.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.