Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Spektakulární duatlon Challenge Forte Village v režii Heemerycka a Thoesové

Spektakulární duatlon Challenge Forte Village v režii Heemerycka a Thoesové
foto: Josef Rendl

Josef Rendl | 28.10.2018 | přečteno: 2233×

O uplynulém víkendu se odehrál šestý ročník oblíbeného závodu Challenge Forte Village na Sardinii. Triatlonový víkend v jednom z nejkrásnějších turistických resortů v Evropě přivítal 1400 sportovců, kteří bojovali ve sprinttriatlonu, dětském duatlonu, halfironmanu či ve štafetových závodech.

Výjimečné sportovní akce se zúčastnili sportovci ze třiatřiceti zemí světa, namátkou lze jmenovat Japonsko, Izrael, Austrálii, Německo či Argentinu. V předchozích ročnících se o medailové pozice hlavního nedělního závodu prali i čeští reprezentanti Filip Ospalý, Přemysl Švarc či Simona Křivánková.

„Tratě tohoto závodu považuji za jedny z nejkrásnějších, které jsem kdy absolvovala,“ řekla česká reprezentantka, která vloni brala umístění v Top Ten. Letos jsme měli zastoupení v sobotním závodě sprinttriatlonu v podobě dvou Tomášů, Bednáře a Hájka. V hlavním závodě na tratích polovičního Ironmana si další zářez ve své kariéře připisovala triatlonová fotografka Gabi Hejtíková.

Pro organizátorský tým bylo velkou výzvou ranní rozhodnutí, zda kvůli nečekaně velkým vlnám na moři zrušit úvodní disciplínu. „Po loňské zkušenosti, kdy v moři utonul jeden ze závodníků, je pro nás absolutní prioritou zajištění bezpečnosti závodníků,“ uvedl na předstartovním brífinku ředitel závodu. Z triatlonu se stal duatlon.

Kategorie profi triatlonistů odstartovala úvodní disciplínu pětikilometrovým během. Svou účast bohužel odpískal hlavní favorit Němec Sebastian Kienle, který léčí zranění po IM Hawaii, která mu nevyšla podle představ. Další z favoritů a svěřenců Luboše Bílka, Andy Bocherer, se omluvil na poslední chvíli kvůli zdravotním potížím.

Od úvodních metrů se dostal do čela tradiční účastník tohoto závodu, dvojnásobný medailista Challenge Prague, Belgičan Pieter Heemeryck. V prvním depu při nasedání do treter cyklistických speciálů na 90 kilometrů náročné cyklistiky mu byli schopni sekundovat jen Němec Frederik Funk a Dán Daniel Baekkegard. Druhou skupinku tvořila další esa světového triatlonu, Američan Matt Chrabot, Belgičan Alexis Krug či domácí star Massimo Cigana.

„Kopcovitá cyklistická trať s krásnou pasáží podél moře byla dnes obzvlášť náročná, protože dost foukalo a v točitých sjezdech se jelo na hranici rizika,“ popisoval Heemeryck.

Američan Chrabot měl na kluzké vozovce nepříjemný pád, ale dokázal se zapracovat zpátky do vedoucí skupinky. Dánský závodník musel bohužel ze závodu odstoupit kvůli technickým problémům na kole.

Do druhého depa se přiřítila čelní trojice s úctyhodným rychlostním průměrem nad 40 km/h v kopcích a silném větru. Od prvních kilometrů závěrečného půlmaratonu nenechal Pieter Heemeryck nikoho na pochybách, že dnešní titul je jeho jasnou kořistí. Pro českého kouče Luboše Bílka je belgičanův triumf po nepříliš vydařené Havaji radostná satisfakce. Časomíra letošního vítěze se zastavila na 3:47:44. V cíli musel několik minut čekat, než mohl poblahopřát dalším dvěma medailistům, Mattovi Chrabotovi a Fredericovi Funkovi, kteří dobíhali několik minut v závěsu.

„Jsem šťastný, že mi to dneska takto vyšlo. Trochu mě mrzí zrušené plavání, ale souhlasím s rozhodnutím organizátorů,“ řekl vítěz. Nejlepší domácí italský triatlonista v cíli byl Massimo Cigana, který bral sedmé místo. Den předtím vybojoval stříbro na sprintriatlonu. V tomto závodě se blýsknul 22.místem český závodník Tomáš Bednář, který absolvoval letos přes dvacet triatlonových podniků.

V ženském startovní se mezi hlavní adeptky na titul počítalo s Britkou Laurou Sidall, ambasadorkou seriálu Challenge Family. „Dva týdny po IM Hawaii a po celé závodní sezoně už cítím únavu, ale na trati nechám všechno a budu bojovat o medaile,“ říkala před závodem.

Po úvodních pěti kilometrech se do prvního depa ke svým strojům přihnala početná skupinka triatlonistek a společně vyrazily do cyklistiky. Po devadesátikilo­metrovém okruhu se před očima diváků objevila nejrychlejší pětice závodnic a chystalo se k dramatické zápletce s medailovým rozuzlením. Nejrychlejší nohy a nejvíc sil ukázala subtilní pohledná Švýcarka Svenja Thoes a ve druhém okruhu už bylo jasné, kdo se bude dneska radovat nejvíc. Zvlněný půlmaraton zapsala v čase 84 minut a v cílové bráně za velkých ovací vyčerpaně padla na zelený pažit. Medailové podium doplnily Belgičanka Katrien Verstuyft a Němka Lena Berlinger.

Při každém projetí diváckou zónou sklízel obří aplaus paratriatlonista Alex Zanardi, bývalý jezdec na okruhu Formule 1, kterému bouračka vzala obě nohy. Italský sympaťák a několikanásobný účastník ironmanské Havaje ukazuje, že ani životní tragédie nemusí srazit člověka do kolen a šíří kolem sebe auru velkého sportovního nadšení.

Početné pole triatlonistů a triatlonistek na rozdíl od PRO kategorie startovala hned cyklistickou částí, po dvojicích v desetivteřinových rozestupech.

Šestý ročník závodu Challenge Forte Village je minulostí. Pro české závodníky, kteří plánují závodní sezonu 2019, se otevírá zajímavá možnost si ji prodloužit. Letenka zakoupená na jaře vyjde na pár tisíc korun, ubytování v bungalovu ani ne kilometr od startu na šest stovek za noc. Předzávodní pasta party v rámci startovného patří mezi opulentní gastronomické zážitky. Teploty se pohybují kolem letních třicítek a v moři se dá v pohodě vykoupat i bez neoprenu. Startovní listina bývá celkem rychle naplněná, takže není dobré dlouho váhat.

.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 29.10.2018 19:29:04

O uplynulém víkendu se odehrál šestý ročník oblíbeného závodu Challenge Forte Village na Sardinii. Triatlonový víkend v jednom z nejkrásnějších turistických resortů v Evropě přivítal 1400 sportovců, kteří bojovali ve sprinttriatlonu, dětském duatlonu, halfironmanu či ve štafetových závodech.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.