Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Frintová skvělým finišem vybojovala ve Varech zlato, Linduška pátý

Frintová skvělým finišem vybojovala ve Varech zlato, Linduška pátý
foto: City Triathlon Karlovy Vary / Ondřej Kalmán

Josef Rendl | 02.09.2018 | přečteno: 2544×

Vendula doma zaválela! Nejlepší česká triatlonistka Vendula Frintová vylepšila loňské stříbro a v cíli závodu Světového poháru v Karlových Varech fantastickým finišem vybojovala cenný titul. "Chladné počasí mi moc nesvědčí, ale budu se snažit o co nejlepší výsledek. Ráda bych, aby i letos viděli fanoušci vlát na kolonádě českou vlajku,“ avizovala před startem. A povedlo se!

Bezmála padesátka profi triatlonistek z několika desítek zemí skočila v deset hodin do vod koupaliště Rolava k úvodním 1500 metrům plavecké části. Na čele se hned usadila skvělá plavkyně Britka Lucy Hall s číslem 19. V polovině trati při přeběhu mola měla náskok několik vteřin, který v závěru navýšila na půl minutu.

Vendy Frintová se statečně držela v přední skupince, ve které vyrážela do druhé, cyklistické disciplíny. „Trať byla mokrá a v zatáčkách bylo nejdůležitější si dávat pozor, abych nespadla,“ řekla. Pád se bohužel nevyhnul druhé české reprezentantce Petře Kuříkové, která trénuje ve Švýcarsku pod vedením Luboše Bílka. „Je to velká škoda. Petra byla dobře připravená a naším cílem byla první desítka,“ uvedl její kouč. Připletla se do hromadného pádu, kde byla i favoritka Laura Lindemann. Narazila si loket a musela být převezena do nemocnice.

Lucy Hall zvolila strategii osamocené jízdy, která ji pak možná stála síly do závěrečného běhu. Skupinka pronásledovatelek, ve které nechyběla Frintová, postupně ukrajovala z jejího téměř minutového náskoku a v druhém depu už byly v kontaktu.

Skvělá domácí kulisa hnala českou triatlonistku k dalšímu skvělému výsledku v její bohaté kariéře. V druhé části desetikilometrové porce běžecké části, atraktivní několika okruhy na karlovarské kolonádě, se na čele konsolidovalo trio triatlonistek Estonka Kaidi Kiviojová, Italka Annamaria Mazzettiová a Vendy Frintová.

„Po závodě v Glasgow jsem měla těžší tréninkový blok a na závod v Karlových Varech se cítím dobře připravená,“ říkala před závodem a její lehký lehký krok to jen potvrzoval. Při náběhu na modrý finisherský koberec dvě stě metrů před cílovou bránou se Vendula rozhodla zaútočit, na což estonská ani italská závodnice neměly síly zareagovat. Za bouřlivé kulisy aplaudujících diváků protínala cílovou pásku s úsměvem na tváři.

„Jsem moc ráda, že to vyšlo zrovna tady v domácím závodě. Bylo to těžké, na kole jsem se potýkala se zimou. Zadní kolo mi několikrát ustřelilo, jsem ráda, že jsem to ustála. Jsem ráda, že jsem zůstala ve vzpřímené pozici, což rozhodlo,“ říkala česká sympatická šampionka těsně po svém triumfu.

Nadělila si tak krásný dárek ke svým 35. narozeninám, které oslaví za dva dny. Už v Austrálii, kam odlétá k dalšímu závodu světové série.

Po zlatém úspěchu Frintové se blýskl životním výsledkem i František Linduška. Po vyrovnaném taktickém výkonu, rychlou cyklistikou a parádním během bral ve světové konkurenci páté místo.

„Je to paráda, nemám slov. Mým dosavadním maximem v závodě Světového poháru bylo 15. místo ze závodu v belgických Antwerpách letos v červnu. Je skvělé, že se mi konečně podařilo zúročit tréninkovou práci a zrovna tady ve Varech před domácím publikem. Je to určitě můj největší dosavadní úspěch v triatlonu,“ říkal šťastný Linduška těsně po doběhu.

Do závodu nastupoval s číslem 35 a ve finiši ho od bronzu dělilo necelých 20 vteřin. Skvělou formu naznačil už pátým místem na nedávném ME na sprinttriatlonových tratích v estonském Tartu. Výsledek z SP v Karlových Varech tento úspěch posunul o další stupínek dál. Pro jindřichohradeckého triatlonistu je to velmi dobrý příslib a bodový impuls do kvalifikačních bojů o Olympijské hry v japonském Tokiu.

Závod opanoval jeden z ruských triatlonových bratří Polyanských, starší Dmitry, který do závodu vstupoval s dvojkou a patřil mezi žhavé favority na medailové posty. V Česku často a rád závodí, ať už na Evropském poháru v Táboře, kde bývá ruská repre na soustředění, nebo právě v Karlových Varech. V lázeňském městě, kde měl znatelnou podporu publika, vbíhal na cílový koberec s komfortním náskokem a mohl se tak pozdravit s diváky. O zlatu rozhodl především skvělým běžeckým představením, 10 kilometrů zvládl za 29:30! Stříbrnou medaili vybojoval Russel White z Irska, který v závěru závodu utekl vytáhlému Italovi Fabianovi, který při loňské karlovarské premiéře stál na podiu a dnes mohl tak podruhé otvírat láhev místního šampanského.

Očekávání bohužel nenaplnil druhý český reprezentant Jan Čelůstka, který si před závodem věřil a tento díl seriálu Světového poháru bral jako jeden z vrcholů letošní kariéry. Nakonec z toho bylo jen 26.místo.

„Z dnešního výkonu jsem hodně zklamaný. Nohám se vůbec nechtělo závodit. Asi těch závodů a cestování bylo v poslední době příliš, nestihl jsem pořádně natrénovat a odpočinout si. Musím velmi vyzdvihnout výkon Franty Lindušky, který zde ukázal svůj talent,“ vysekl poklonu svému reprezentačnímu kolegovi. Třetí z trojlístku Čechů na startu Jan Volár doběhl na 35. místě.

Výsledky: https://www.triathlon.org/…d_cup/321947

Fotografie: https://www.triatlony.com/…-vary-itu-sp

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 02.09.2018 14:59:28

Vendula doma zaválela! Nejlepší česká triatlonistka Vendula Frintová vylepšila loňské stříbro a v cíli závodu Světového poháru v Karlových Varech fantastickým finišem vybojovala cenný titul. "Chladné počasí mi moc nesvědčí, ale budu se snažit o co nejlepší výsledek. Ráda bych, aby i letos viděli fanoušci vlát na kolonádě českou vlajku,“ avizovala před startem. A povedlo se!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.