Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Linduška veze z Portugalska evropské body za 12. místo

Linduška veze z Portugalska evropské body za 12. místo
foto: Česká triatlonová asociace

Radek Narovec | 25.03.2018 | přečteno: 2023×

Čtveřice českých reprezentantů se představila v portugalské Quarteiře, kde se v sobotu 24. března konal druhý závod Evropského poháru. Na tratích olympijského triatlonu si nejlépe vedl František Linduška, který finišoval na 12. místě.

Na start závodu se postavili Jan Čelůstka, František Linduška, Jakub Powada a Tomáš Plojhar. Všichni se do jihoportugalského města přesunuli rovnou z Kanárských ostrovů, kde absolvovali soustředění.

Quarteira bývá pro triatlonisty velkou plaveckou zkouškou, což se potvrdilo i tentokrát. Závod odstartoval za silného větru a jeho účastníci se museli potýkat s nepříjemnými vlnami Atlantského oceánu. Pořadatelé rozdělili 1,5 km dlouhou plaveckou část do dvou okruhů, mezi které vložili krátký přeběh po písečné pláži.

„Vlny byly opravdu velké. Jednu závodnici dokonce museli vytáhnout z vody, protože nebyla schopná dokončit. Startovní pole se kvůli tomu nadělilo na několik skupin,“ vypráví reprezentační kouč Lukáš Vrobel. Po plavecké části se vpředu držela sedmičlenná skupina favoritů. Následovala desetičlenná skupina, ve které byl i František Linduška.

40kilometrová cyklistika zahrnovala šest okruhů ve sluncem vyhřátých ulicích asi dvacetitisícového jihoevropského města. „Cyklistika byla hodně větrná, proto se při ní silní závodníci snažili závod rozhodnout a jeli ve vysokém tempu. Všichni si sáhli na dno. V první skupině byli extrémně silní cyklisté, především Francouzi Coninx a Bergere, kteří umějí natrhat startovní pole i na mistrovství světa,“ popisuje Lukáš Vrobel.

František Linduška se i nadále držel ve druhé skupině. Ve třetí byl Jan Čelůstka, ve čtvrté Jakub Powada. Člen širšího reprezentačního výběru Tomáš Plojhar musel během cyklistické části ze závodu odstoupit, protože ho nejlepší závodníci předstihli o kolo.

Závěrečný desetikilometrový běh byl rozčleněn do čtyř okruhů a odehrával se přímo na oceánském pobřeží. Bojovalo se přitom už jen o umístění v rámci jednotlivých skupin. Linduška předvedl svůj nejlepší desetikilometrový běh v životě, díky čemuž bral 12. místo s odstupem 4 minut a 5 vteřin na vítězného Francouze Coninxe. Do poslední chvíle ale bojoval o umístění v elitní desítce.

Druhý Čech Jakub Powada dokončil na 34. místě. Jan Čelůstka odstoupil ze závodu během běžecké části, protože měl problémy s dýcháním. Nebýt jich, mohl bojovat o 18. místo.

„Umístění v první desítce by bylo velkým úspěchem, protože do Portugalska přijelo několik velmi kvalitních závodníků,“ říká Lukáš Vrobel. „Jako trenér jsem velmi spokojen s tím, že nám tento závod potvrdil, že se základní příprava vydařila. Směřovala k tomu, aby závodníci měli kvalitní základ pro olympijské distance. Teprve nyní začneme pracovat na tom, aby výkony šly do kvality. Je před námi ještě hodně práce, ale věřím, že výkonnost půjde nahoru.“

Quarteira ETU Triathlon European Cup

Muži: 1. Dorian Coninx 1:50:00, 2. Léo Bergere (oba Fr) 1:50:45, 3. Casper Stornes (Nor) 1:50:53 … 12. František Linduška 1:54:05, 34. Jakub Powada 1:57:03, DNF Jan Čelůstka, LAP Tomáš Plojhar

Ženy: 1. Julie Derronová (Fr) 2:07:56, 2. Melanie Santosová (Por) 2:07:58, 3. Sandra Dodetová 2:08:00

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 25.03.2018 14:02:12

Čtveřice českých reprezentantů se představila v portugalské Quarteiře, kde se v sobotu 24. března konal druhý závod Evropského poháru. Na tratích olympijského triatlonu si nejlépe vedl František Linduška, který finišoval na 12. místě.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.