Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vabroušek při premiéře Wintermana první na Ještědu

Vabroušek při premiéře Wintermana první na Ještědu
foto: Winterman

Petr Kostovič | 18.10.2015 | přečteno: 7752×

Jedenáct hodin a 38 minut a 40 sekund potřeboval Petr Vabroušek na vítězství v prvním ročníku extrémního dlouhého triatlonu Malevil Winterman Xtreme Triathlon. Závod se uskutečnil na severu Čech na klasických ironmanských distancích a inspirací mu byl legendární Norseman. Plavání v chladném Labi doplnili pořadatelé o cyklistiku s 4 500 metry celkového převýšení a maraton s cílem na vrcholu Ještědu. VÝSLEDKY FOTKY

Před startem se pro nemoc omluvil spolufavorit závodu Rakušan Michael Strasser, vítěz náročného Austria eXtreme Triathlonu. Za zvuku lodní sirény se tak v pět hodin ráno do chladného Labe vrhla čtrnáctka nejodvážnějších startujících.

K děčínskému Tyršovu mostu doplaval první Petr Vabroušek. Ještě za tmy však díky rychlému depu vyrážel jako první do cyklistické části děčínský Marek Peterka, který mohl vedle dobré kondice těžit i ze znalosti oblasti. Nejrychleji se však nakonec na kole přes skalnatou oblast Českého Švýcarska a bezpočet stoupání a klesání v oblasti Lužických hor přenesl favorit číslo jedna a legenda českého dlouhého triatlonu Petr Vabroušek. V golfovém resortu Malevil přezouval do maratonek na prvním místě. Vedení pak udržoval až do cíle maratonu na vrcholu Ještědu.

„Dal jsem to za 11:38. Mohlo to být ještě o chloupek lepší, kdybych v běžecké části nepřehlédl značku a nenaběhal tak o nějaké tři kilometry více,“ usmíval se vítěz v cíli.

„Před čtyřmi lety jsem kvůli narození dcerky zrušil účast v závodě Norseman. V životě jsem neplaval v tak chladné vodě. Měl jsem z toho obavy, ale nakonec se ukázalo, že nebyly na místě. Plaveckou část jsem si neskutečně užil. Skok z parníku, plavání za tmy, při němž byl orientačním bodem krásně osvětlený děčínský zámek, to byl krásný zážitek,“ svěřil se Vabroušek po závodě s pro něj novou zkušeností.

„Dalo se to běžet celé, člověk měl v druhé části maratonu pořád před sebou věž na Ještědu“ dodal pak ještě k běhu, v jehož závěru na triatlonisty čekalo 14 kilometrů dlouhé stoupání na vrchol Ještědu ležícího v nadmořské výšce 1 012 metrů.

Na druhém místě za Vabrouškem skončil David Smrčka. Do cíle dorazil v čase 12:51:21. Marku Peterkovi patřila v cíli třetí příčka za 13:12:12. Výborně si rozvrhla síly jediná žena ve startovním poli, severočeská triatlonistka Alena Vrátná. Po 45 kilometrech cyklistiky byla třináctá. Postupně se však prokousávala pořadím, nechávala za sebou jednoho muže za druhým a v cíli z toho nakonec bylo šesté místo v absolutním pořadí a čas 15:37:32.

„Dorazí všichni. Zbývají ještě poslední dva závodníci, ale vidíme již, že se blíží,“ hlásil těsně před jedenáctou hodinou večerní, 18 hodin po startu, ředitel závodu Vladimír Pešek. Přece jen se však nakonec listina „finisherů“ nezkompletovala. Jediným borcem, u jehož jména je ve výsledkové listině uvedeno DNF, je slovenský triatlonista Michal Dragan.

„Takový závod v Čechách nikdo nedělá. Vyladíme některé nedostatky a v příštím roce bychom rádi přivítali 70 až 100 účastníků, do tří let 150 až 200. Více nedovolí trasa závodu, omezená propustnost silnic,“ hledí již Pešek do budoucna závodu.

A jak vidí Wintermana Petr Vabroušek, dlouhodobě nejlepší český triatlonista na dlouhých distancích ve srovnání s dalším českým extrémem, Krkonošmanem? „Odlišností je plavání, skok z parníku, plavání ve tmě, chladná voda. Kolo je na Wintermanovi kopcovitější, cyklistika však přitom vede krásnou krajinou. Běh je náročný, ale celé jsem to dokázal běžet, včetně závěru. Na Krkonošmanovi jsem občas musel jít, v běžecké části jsou hodně prudké pasáže.“

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

PetrK muž 18.10.2015 21:49:49

Jedenáct hodin a 38 minut (neoficiálně) potřeboval Petr Vabroušek na vítězství v prvním ročníku extrémního dlouhého triatlonu Malevil Winterman Xtreme Triathlon. Závod se uskutečnil na severu Čech na klasických ironmanských distancích a inspirací pro uspořádání mu byl legendární Norseman. Plavání v chladném Labi doplnili pořadatelé o cyklistiku s 4500 metry celkového převýšení a maraton s cílem na vrcholu Ještědu. PRŮBĚŽNĚ AKTUALIZUJEME
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.