refluxní choroba jícnu
marie
23.02.2007 23:52:26
Mám problém. Rekreačně běhám asi 10 let. No posledný rok mám
opakovaně dráždivý kašel (hlavně v noci). Běhaní je ted nepravidelné.
Zistili mně ,že mám reflux jícnu, jinak vše negatívní
(alerg.,plícní,ORL ). Možná i proto mám ten kašel . Nerada bych přestala
běhat,běh mně baví. Poradí mně někdo? Můžu běhat když mám
reflux?
Zdraví Marie
Kadaň, Ústí nad Labem
Tudy
24.02.2007 06:25:13
Zkus před spaním vypít cca 0,25 l Vincentky. Také lze koupit Vincentku ve spreji a aplikovat ji do nosu. Mě to pomohlo (noční záchvaty kašle jsem také míval, souvisí sí to s postupnou degenerací sliznice po vytržení mandlí a s jejím vysušováním). Snad to aspoň trochu pomůže… Tudy
JWD
01.03.2007 09:19:51
Samotný reflux se upravuje snížením kyselosti obsahu žaludku před spaním (léky) a omezením příjmu potravy (naposled několik hodin před ulehnutím – nejíst v noci !) a úpravou lůžka – je třeba mít podloženou hlavu, respektive hruď (asi 10–15 cm – polohovatelný rošt), aby se obsah žaludku nevyléval do jícnu a jeho páry nestoupaly do průdušek (zánět průdušek) a ústní dutiny (mohou se kazit zuby).
Já jsem vždy trpěl překyselováním žaludku (měl jsem i vředy). Asi po 5 letech intenzivnějšího běhání (maratón, půlmaratón, 10 km – dříve jsem nezávodil) se mi objevily refluxní obtíže a posléze i hiátová kýla (na bránici – žaludek se při zátěži nasouvá přes díru v bránici pod plíce – bolí to a nejde moc běžet – spíš jen doklusat závod). Při závodu jsem neutralizoval kyselý obsah žaludku antacidy (nejlepší byl gasterin gel – ale už se nevyrábí) – každou hodinu jeden sáček – a tím jsem to jakž takž zvládal. Ale po zhoršení hiátové kýly jsem mohl sotva doběhnout kvůlil křečím. Tak jse absolvoval operaci hiátové kýly spojené s úpravou žaludku – fundoplikaci. Teď už zase běhám bez potíží (navíc se mi zlepšily potíže se záněty průdušek).
Jen musím upozornit na toto – fundoplikace přináší výhody i nevýhody. Je to určité zmenšení obsahu žaludku a také průchodnosti jícnu. Takže na jedné straně mě to nutí jíst malé porce a tím se mi snadno udržuje váha i mimo sezónu – což byl dříve problém. Negativem je, že při neopatrném polykání se začnu dusit, někdy až zvracet.
Pokud by jste chtěla nějaké další informace, bez obav se na mne obraťte.
Michalek77
03.09.2013 18:04:03
Zdravím a předem děkuji za odpověd a váš čas,chtěl jsem se zeptat zda po opraci fundoplikace nemáte problém při běháni,jsem také po operaci fundoplikace dělali mi to v Praze v Hájích 13.3 2012 ,dělal mi to Dr.Drahonovský,a začal jsem běhat letos aktivně,běhám ale do schodu ,zatím vyběhnu cca 250 schodů pod 2 a půl minuty,chtěl jsem se vás zeptat zda vám běh a fundoplikace neděla problém při běhaní ,já mám strach že při takové zátěži se moc roztahuje bránice a bojím se že se žaludek tlači zpět do jícnu,nemáte s tím problém???Rád bych si udržel funkčí fundoplikaci ale někdo tvrdí že prej běháni není pro fundoplikaci to správné.Ještě jednou děkuji za váš čas a odpověd a přeji hodně zdraví.
Hodnocení příspěvků
Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.
Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.
Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.