Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vendula Frintová po skvělém finiši zopakovala vítězství v Karlových Varech

Vendula Frintová po skvělém finiši zopakovala vítězství v Karlových Varech
foto: City Triathlon Karlovy Vary / Ondřej Kalmán

Radek Narovec | 25.08.2019 | přečteno: 2796×

CITY TRIATHLON Karlovy Vary se opět raduje z úspěchu české reprezentatky! Vendula Frintová dokázala v posledních metrech přespurtovat o 13 mladší Američanku Tamaru Gorman a zopakovala vítězství z loňska. Úspěch českých barev podtrhla ještě čtvrtá Petra Kuříková. Na závodnice v zastávce Světového poháru čekalo kromě náročného kola s kopci i nepříjemné vedro.

Vendula, která má již téměř jistou svou čtvrtou olympiádu příští rok v Tokiu, si s olympijskými distancemi 1,5 – 40 – 10 poradila v čase 2:09:09, druhá Gorman skončila se ztrátou čtyř vteřin, třetí doběhla Němka Caroline Pohle v čase 2:10:42, když v posledních dvou kilometrech setřásla Petru Kuříkovou. Ta dokončila v čase 2:10:58.

Po plavání Vendula vylézala z vody na čele druhé skupiny závodnic s půlminutovou ztrátou, to už v čele byla mladá Američanka Tamara Gorman. Jestliže česká reprezentantka zrovna moc nemiluje kolo, tak v neděli jí vysloveně sedlo. Už po dvou okruzích se spojily dvě početné skupiny závodnic do pelotonu o více než dvaceti hlav a Vendula si chytře hlídala čelo.

Do depa dokonce přijela jako první, ale byla to snad přemíra odhodlání nebo technická chybka, která jí přivodila skoropád při vjezdu na koberec. „Vletěla jsem do depa jako beran do vrat,“ smála se v cíli. „Přibrzdila jsem totiž až na poslední chvíli, trochu mi to podklouzlo a skončila jsem na kolenou. Naštěstí to dopadlo docela dobře, předběhly mě jen dvě soupeřky a nedostala jsem penaltu, což se také mohlo stát,“ uvedla po závodě.

Naštěstí to zkušená česká závodnice celé zvládla, pochybení rychle hodila za hlavu a vybíhala na sedmém místě na svou nejsilnější disciplínu, 10km běh v ulicích západočeských láz­ní.

Brzo se s Gorman odtrhly zbytku pole a Vendula nechala svou mladší soupeřku odtáhnout celý běh. Američanka se sice občas pokusila české závodnici nastoupit, ale Vendula prostě běh umí a čekala na svou šanci až do finiše. A ani za to moc nemusela zabrat, Gorman už síly na závěrečný spurt nezbyly. Parádní taktický výkon svěřenkyně trenérů Jiřího Seidla a Joela Filliola!

Přitom to pro ni nebyl vůbec jednoduchý závod. Před ním byla hodně opatrná v odhadu svého umístění a i v neděli nezačala úplně podle svého gusta: „Bylo mi dost špatně od žaludku z ochutnávky Rolavy, takže to nebylo úplně ideální a na běhu jsem se vůbec necítila jako normálně,“ přiznala po závodě česká triatlonistka, kterou čeká zanedlouho velké finále ITU série ve švýcarském Lausanne.

V závodě mužů byl nejrychlejší britský reprezentant Samuel Dickinson, kterého na stupních vítězů doplnil stříbrný Francouz Raphael Montoya a další Brit Grant Sheldon, jenž si odváží bronz. Nejlepším ze čtveřice Čechů byl Jan Čelůstka na 20. místě.

Po 1500 metrů dlouhé plavecké části, která se odehrála na Rolavě, vylézal jako první z vody Rus Igor Poljanskij, hned za ním byl vynikající plavec Richard Varga. Brit Dickinson šel z vody na 24. pozici se ztrátou 27 sekund. Nejlepším Čechem byl na skvělé šesté příčce Lukáš Červenka. Jedenáctý byl František Linduška, Jan Volár vylézal šestnáctý a Jan Čelůstka pětadvacátý se ztrátou 47 sekund.

Hned v úvodu čtyřicetikilo­metrové cyklistiky, při které triatlonisté sedmkrát vystoupali na strmý Zámecký vrch, se ale nejrychlejší plavci sjeli do velkého balíku, který čítal přibližně 30 závodníků. Dlouho se v něm drželi i všichni čeští reprezentanti, pak ale ztratili kontakt František Linduška s Lukášem Červenkou, kteří nabrali v posledních okruzích několikaminutovou ztrátu. Na Červenkovi se hned v úvodu běžecké části podepsal sobotní start a ze závodu odstoupil.

Na čele se začalo osamostatňovat britsko-francouzské trio, se kterým ještě chvíli držel krok Nizozemec Van Egdom, pak ale odpadl také on. Až v posledním okruhu se trojice začala rozpadat – na prvním místě se osamostatnil Brit Samuel Dickinson, který zvítězil v čase 1:56:12.

„V Karlových Varech jsem závodil poprvé a jsem velmi rád, že jsem přijel, protože mě lákala krásná trať s náročnou cyklistickou částí. Běh pak nebyl příliš rychlý, ale v tom vedru byl pro každého z nás velkou výzvou. Jsem rád, že jsem v ní měl nejvíc sil a vybojoval jsem vítězství,“ usmíval se v cíli. Pro druhé místo si doběhl Francouz Raphael Montoya se ztrátou 12 sekund a pro třetí Brit Grant Sheldon se ztrátou 30 vteřin.

V běžecké části předvedl z českých reprezentantů nejlepší výkon Jan Čelůstka, který finišoval na 20. místě se ztrátou 2:57 na čelo. „S výsledek spokojený nejsem, chtěl jsem být do patnáctého místa, ale jinak jsem si závod po všech stránkách užil. Nádherné počasí, fantastická trať a úžasní diváci, kteří fandili. Po téhle stránce to bylo dokonalé,“ řekl pak nejlepší Čech tohoto závodu. Jan Volár skončil třiatřicátý, František Linduška čtyřicátý, Lukáš Červenka nedokončil.

s využitím tiskové zprávy České triatlonové asociace

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 25.08.2019 12:28:40

CITY TRIATHLON Karlovy Vary se opět raduje z úspěchu české reprezentatky! Vendula Frintová dokázala v posledních metrech přespurtovat o 13 mladší Američanku Tamaru Gorman a zopakovala vítězství z loňska. Úspěch českých barev podtrhla ještě čtvrtá Petra Kuříková. Na závodnice poslední zastávky Světového poháru čekalo kromě náročného kola s kopci i nepříjemné vedro.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.