Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Pětice Čechů proti olympijským hvězdám. Karlovy Vary hostí SP

Pětice Čechů proti olympijským hvězdám. Karlovy Vary hostí SP
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 07.09.2022 | přečteno: 640×

Medailisté z olympijských her i světových šampionátů míří do Česka, které už pošesté v řadě přivítá Světový pohár v olympijském triatlonu! Prestižní závod se uskuteční v neděli 11. září a bude vrcholem víkendové akce CITY TRIATHLON Karlovy Vary. O body do světového žebříčku a olympijské kvalifikace bude bojovat také pětice českých reprezentantů.

V Karlových Varech opět zazáří olympijské hvězdy, které čeká nejkrásnější a zároveň nejnáročnější trať v kalendáři Světového triatlonu. „Jsme rádi, že je startovní listina nabitá skvělými jmény! Jen pokud vezmu poslední dva závody Světového poháru ve Valencii a Bergenu, tak k nám míří obě ženské vítězky a vítěz mužského závodu ze Španělska,“ těší se ředitel závodu Vladimír Malý.

Do závodu žen nastoupí jediná česká reprezentantka, kterou bude Tereza Zimovjanová. Petru Kuříkovou vyřadilo ze hry zranění ramena, Alžběta Hrušková s Michaelou Štěrbovou budou reprezentovat na akademickém mistrovství světa v Brazílii a Vendula Frintová se loučí s kariérou. Před sebou má teď zcela jinou výzvu – čekají ji mateřské povinnosti. „Ve dvou už bychom na Zámecký vrch nevyjeli,“ říká s úsměvem česká reprezentantka, která v Karlových Varech dvakrát vyhrála závod Světového poháru.

Světové konkurenci tak bude letos čelit pouze Zimovjanová. „Půjdu do závodu se stejnými ambicemi jako před rokem, kdy jsem se chtěla umístit v nejlepší desítce. Bohužel jsem ale loni závod nedokončila po pádu na kole, tak snad ten cíl splním letos,“ říká česká reprezentantka, která v této sezoně vybojovala mimo jiné 7. místo na Světovém poháru v Mexiku.

Její karlovarské soupeřky patří do světové extratřídy. Na startovní listině figurují například Francouzka Leonie Periaultová (5. na OH v Tokiu, 2. na MS v Jokohamě 2022), Američanka Summer Rappartová (8× vítězka závodu SP, 1. na MS v Edmontonu 2016) nebo obhájkyně vítězství a loňská mistryně Evropy Julie Derronová ze Švýcarska. Z Německa pak dorazí hned šest závodnic, které jsou ve světovém žebříčku do 30. místa!

Do závodu mužů nastoupí Češi Radim Grebík, Jan Volár, David Martin a Tomáš Zikmund, který upřednostnil karlovarský závod před akademickým mistrovstvím světa v Brazílii. „Cíl je být do 33. místa, abych se nominoval na finálový závod mistrovství světa v Abú Zabí,“ říká.

Skvělé výsledky z úvodu sezony bude chtít zopakovat Radim Grebík, který vybojoval 7. místo na Světovém poháru v Arzacheně a 18. místo na mistrovství světa v Hamburku. Od té doby se ale jeho životní situace proměnila – triatlonu se od srpna věnuje vedle svého nového povolání, nastoupil totiž jako strojvedoucí.

Se startovním číslem 1 půjde jako papírově největší favorit do závodu Brazilec Manoel Messias, který před několika dny ovládl závod Světového poháru ve Valencii. Čím dál výrazněji se prosazuje mladý Maďar Csongor Lehmann, loňský mistr světa do 23 let. Stříbro ze závodu mistrovství světa a tři vítězství ve Světovém poháru má na kontě Američan Matthew McElroy. Zajímavou sbírkou medailí ze Světových pohárů se může chlubit Švýcar Max Studer, na zlato ale stále čeká. Vybojuje ho v Karlových Varech?

Závod jako tradičně odstartuje ve volnočasovém areálu Rolava, kde účastníky čeká 1500 metrů plavání. Následovat bude 40km cyklistická část, při které triatlonisté dojedou do lázeňského centra, kde absolvují sedm okruhů kolem nádherných kolonád, ale také s náročným stoupáním na Zámecký vrch, jaké nemá v triatlonovém světě obdoby. Nakonec je čeká 10km běh v údolí říčky Teplé.

Centrum závodu se bude nacházet na Divadelním náměstí, kde u cílové rovinky vyroste tribuna pro několik stovek diváků, ze které bude možné sledovat přímý přenos na velkoplošné obrazovce. Celý závod můžete sledovat také v přímém přenosu ČT Sport a na webu triathlonLIVE.tv.

Už o den dřív se ve stejných místech, ale na polovičních distancích uskuteční závod Age Groups, který je posledním závodem Českého poháru v olympijském triatlonu. Určen je rekreačním i výkonnostním triatlonistům, kteří si užijí stejně krásné tratě a profesionální podmínky jako účastníci Světového poháru.

Součástí programu jsou také závody pro děti – už v pátek se na Rolavě uskuteční Český pohár žáků, v sobotu dopoledne pak na stejném místě proběhne Geis Baby Duathlon, který kombinuje běh a cyklistiku a je určen dětem od jednoho roku až do 12 let. Startovat přitom mohou i na odrážedlech nebo tříkolkách.

Víkend v Karlových Varech si mohou sportovní fanoušci zpestřit také kulturním programem – v pátek a v sobotu se po setmění rozzáří lázeňské budovy díky festivalu VARY°ZÁŘÍ, při kterém budou nasvíceny videomappingem.

Více informací o závodě, kompletní harmonogram i mapy tratí najdete na www.citytriathlon.cz.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 07.09.2022 13:55:46

Medailisté z olympijských her i světových šampionátů míří do Česka, které už pošesté v řadě přivítá Světový pohár v olympijském triatlonu! Prestižní závod se uskuteční v neděli 11. září a bude vrcholem víkendové akce CITY TRIATHLON Karlovy Vary. O body do světového žebříčku a olympijské kvalifikace bude bojovat také pětice českých reprezentantů.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.