Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Vychytávky nejen pro triatlonové začátečnice

PORADNA: Vychytávky nejen pro triatlonové začátečnice
foto: Valachy Man

Lucie Goikoetxea | 28.01.2017 | přečteno: 11140×

Dámy, pokukujete po triatlonu a nemáte tušení, co si rozhodně pořídit kromě plavek a neoprenu, kola a bot na běh? V řadě věcí vám při výběru neporadí ani ten nejzdatnější triatlonový profík. Přece jen se najde pár věcí, které muži buď řešit vůbec nemusí, nebo by mohli, ale považují to za zbytečné.

Naprostým základem dámského triatlonového vybavení je dobře padnoucí sportovní podprsenka. Pokud nemáte ňadra velikosti AA-, kterým ve většině případů stačí integrovaná podprsenka v dresu, rozhodně doporučuji pořídit sportovní podprsenku s oddělenými košíčky a extra zapínáním mezi lopatkami. Leckdy není jednoduché najít takovou, která vám perfektně sedí, ale tahle časová a finanční investice je nenahraditelná.

Spousta žen mívá od sportovní nebo i té integrované podprsenky odřeniny pod prsy i přesto, že prádlo skvěle sedí a že si kritická místa dopředu ošetří vazelínou nebo body glidem. Tady pomůže jednoduchý trik – vezměte si kinezio tejp a přelepte si místa pod prsy tam, kde máte spodní linii podprsenky. Tejp se vám nepohne a neodlepí ani po plavání; a pokud se zalepíte šikovně, bude vám fungovat i monitor srdečního tepu. Chce to jen trochu praxe.

Otlačeniny a opruzeniny vznikají i ve spodních intimních partiích, zejména při cyklistice. Pokud je už škoda nadělána, popadněte dětský pudr, ale předejít jí je samozřejmě lepší. Kromě známého „mazat, mazat, mazat“ je nejlepší prevencí kvalitní chamois (neboli vložka – dámské dresy mají jinou, než pánské) a hlavně – sedlo.

Správné sedlo je důležité asi tak jako správná podprsenka. Přece jen, pokud máte na kole strávit několik hodin, tak nechcete, aby vás to bolelo víc, než je nutné. Tím ovšem nemyslím běžně otlačený zadek; můžou vám začít dřevěnět nohy, v horším případě i ruce. V takovém případě pak doporučuji hledat problém nejen v sedle, ale i v nastavení posedu na kole a v geometrii samotného kola; jedno, druhé, nebo obojí vaší tělesné schránce nemusí vůbec sedět.

Dnes se již vyrábí i cyklistická sedla speciálně pro dámy, jejichž tvary vychází ze studií ženské anatomie. Asi nejdál je v tomhle směru firma Cobb, která řeší nejen styl posedu na kole, ale i velikost stydkých pysků, tedy velmi citlivé měkké tkáně, která je v kontaktu se sedlem. Takže, děvčata, výběr sedla rozhodně neberte na lehkou váhu.

Naše spodní partie si zaslouží ještě jednu pozornost. Dlouho jsem žila v domnění, že je to pro ženy samozřejmost, ale při jednom triatlonovém závodě jsem zjistila, že tomu tak zdaleka není. O co jde? Tampóny, milé dámy. I když zrovna nemáte své dny, vždycky mějte minimálně jeden náhradní. A co je ještě důležitější – používejte je kdykoliv jdete plavat, ať už do bazénu nebo přírodní nádrže! Je to maličkost, která vás může ochránit před nepříjemnými problémy.

Chlor v bazénu a sůl v moři jsou pro vlasy pohroma, a to i když nemáte zrovna háro jako Jennifer Aniston. Tohle chlapi neřeší, ale my bychom měly. Vlasy jsou přece korunou krásy, ne? V téhle kategorii jsou dvě nepostradatelné věci – kondicionér a suchý šampon. Jeden z nejlepších tipů je, abyste si ho do vlasů vmasírovaly PŘED tím, než jdete do vody. Uzavře vlasové vlákno tak, že se k němu chlor ani sůl nedostane. Po plavání jen opláchnete a už ani nepotřebujete speciální šampon.

Suchý šampon se hodí v případech, kdy potřebujete nebo chcete po tréninku vypadat reprezentativně a nemáte čas si vlasy umýt, nebo vás každodenní mytí vlasů neláká.

U kosmetiky ještě chvíli zůstaneme, protože další super vychytávkou je balzám na rty s ochranným faktorem. Tahle malá, často přehlížená věc je totiž multifunkční a udělá tedy službiček hned několik – kromě rtů s ní můžete „za pochodu“ namazat nečekaně odřená místa a dá se použít jako ochrana před sluncem na obličej a jiné exponované části těla. Kdo by sebou tahal vazelínu a krém s SPF navíc, že? Doporučuji vybrat balzám s mastnějším složením, aby se dobře roztíral, a o trošičku větší balení, než je klasická mini tyčinka.

A na závěr – přiznejme si to na rovinu – je jen málo žen, které by nerady vypadaly dobře i u sportu, takže jednou z takových „nezbytností“, které bychom my holky měly mít, je triatlonový dres – ať už je to kombinéza nebo top a šortky – který je nejen funkční, ale ještě nám sluší a připadáme si v něm krásné, i když zrovna drtíme písek mezi zuby. Naštěstí pro nás se v posledních letech výběr ryze dámských dresů výrazně rozrostl. Kromě malých výrobců se vzpamatovaly i větší firmy a začaly vyrábět oku lahodící dresy. Další možností je nechat si udělat dres na zakázku u některé z českých firem. Buďme nejen silné, ale i sexy!

Komentáře (Celkem 2)

Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední

LemonaidLucy žena 28.01.2017 23:02:16

Dámy, pokukujete po triatlonu a nemáte tušení, co si rozhodně pořídit kromě plavek a neoprenu, kola a bot na běh? V řadě věcí vám při výběru neporadí ani ten nejzdatnější triatlonový profík. Přece jen se najde pár věcí, které muži buď řešit vůbec nemusí, nebo by mohli, ale považují to za zbytečné.
Odkaz na článek

avatar

sevo muž 06.02.2017 20:09:56

ahojte, mame sa s priateľkou v plane prihlásiť na kros triatlon, avšak len nejakej hobby kategórii, avšak mame MTB bicykle s kolesami 29palcov, je možne ísť na kros triatlon ako amatér aj s takým bicyklom ? pretože pravidla STU na Slovensku hovoria o kolesách do 70cm.

avatar

Celkem 5314,57 km
Minulý měsíc 0 km
10 km: 0:50:22 (2016)
půlmaraton: 1:47:01 (2016)
maraton: 4:12:05 (2014)

LemonaidLucy žena 16.03.2017 15:28:16

>> sevo, 06. 02. 2017 20:09:56

Ahoj, trosku pozde, ale snad…jako uplne nejlepsi bych doporucila zeptat se primo poradatele, jeho pravidla mohou byt mirne odlisna od unie, zvlast pokud je to treba mensi zavod :-)

Motto: "When things are tough, you get tougher.” Chrissie Wellington
Nalezené položky: 3 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.