Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Jak vypadá podzim budoucího triatleta

PORADNA: Jak vypadá podzim budoucího triatleta
foto: Zdenek Krchák

Petr Vabroušek | 08.10.2015 | přečteno: 11368×

Jako běžci jste asi byli zvyklí prostě po posezonním volnu začít zvolna nabíhat objemy a vydrželo vám to až do jara. Nebo jste se naopak vrhli do intenzivních tréninků s cílem excelovat na přespolních bězích, se kterými se u nás v posledních letech (naštěstí) doslova roztrhl pytel. Jak by to mělo vypadat v případě, že jste se rozhodli v příštím roce vyzkoušet nějaké triatlony?

V tom případě máte před sebou dostatečně dlouhou dobu na svůj úspěšný přerod. Pokud jste se doposud věnovali převážně běhu, bude to pro vás (alespoň v příští sezoně) pravděpodobně nejsilnější disciplína a uděláte lépe, když se od podzimu do jara vrhnete na své triatlonové slabiny.

Jedním z půvabů triatlonové přípravy je fakt, že pro každé počasí je tady něco, a tak se vyplatí aktuálně sestavovat trénink třeba s ohledem na počasí nebo na to, kolik máte zrovna času a kde se nacházíte. Takže, když bude panovat krásné babí léto a mírná zima, vyrazíte na kole ven a zkusíte spolykat nějaké ty kilometry do objemu, aby si vaše pozadí i údy zvykly na nový pohyb. Když vás bude tlačit čas, vyrazíte na nějaký intenzivnější běh. V případě počasí, že by psa nevyhnal, vyrazíte na bazén, na spinning nebo do posilovny…

Kolik toho jako budoucí triatleti v zimě musíte zvládnout, je silně individuální a závisí to také na tom, co máte za sebou jako běžci. Pokud zvládnete maraton a chcete si příští rok vyzkoušet sprint nebo krátký triatlon (1,5–40–10), tak vaše dosavadní vytrvalost zcela dostačuje a hlavním cílem bude zvládnout plavání a cyklistiku dobře technicky. Pokud naopak zvládáte běhy do půlmaratonu a láká vás spíše dlouhý triatlon, bude od zítřka vaší prioritou dostatečný objem na kole, ve vodě i v maratonkách…

Konkrétní tréninkový program pro všechny vlastně neexistuje a musíte si v tom najít sami sebe. Existuje také samozřejmě přístup staré školy: Chci na triatlon a tak budu prostě na střídačku plavat, jezdit na kole a běhat. Vše zhruba stejným tempem v podobných objemech a struktuře. Překvapivě je to celkem ideální přístup, pokud je vaším hlavním cílem zdravě se hýbat a nějaký ten triatlon prostě jen dokončit. Máte-li ale v hlavě brouka dosažení určitého času nebo umístění mezi „svými“, bude si muset nějakou strukturu vymyslet a občas ji obměňovat.

Plavání je snad největším darem triatlonu vytrvalostním sportovcům obecně! Nejenže se dá provozovat i ve dnech, kdy venku mrzne a praští a všude je náledí, ale hlavně je samo o sobě skvělou regenerací po těžkých běžeckých nebo jiných trénincích. A ještě lepší efekt docílíte, když si po něm skočíte na 2–3 kolečka do páry nebo sauny. Do samotných tajů plavání nikdy nezkoušejte proniknout sami bez dohledu. Poproste někoho ve svém okolí, kdo tomu alespoň trochu rozumí, ať vám poradí jak na to a hlavně na vás co nejčastěji dohlédne. Správnou technikou plavání uděláte mnohem větší pokrok, než sebevětším objemem nebo úsilím. Na to bude čas později. Takže úkol podzimu zní jednoduše – naučte se dobře (pod dohledem!) plavat kraula a ideálně ještě další styl (znak, prsa nebo delfín)

Oč náročnější je proniknout do tajů správné plavecké techniky, o to jednodušší je to u cyklistiky. Jakmile se vám podaří dobře nastavit posed (u delších vyjížděk je to velmi důležité), máte vyhráno. S nastavením posedu vám opět poradí nejlépe zkušený cyklista nebo v místním cyklistické prodejně. Kdo se málo ptá, málo se dozví…

Jakmile se na kole budete cítit pohodlně a jistě, bude hlavním cílem podzimu využít všechny pěkné a teplé dny k najíždění objemu a zvykání si na kolo a na posed (doslova si „osedíte pozadí“). Nemusíte to přehánět s intenzitou, ale rozhodně se nevyhýbejte kopcům. Můžete jezdit na silničce i MTB. Ostatně spousta menších triatlonů se právě na MTB jezdí. Ve dnech s horším počasím se nebojte zpestřit přípravu lekcemi spinningu – intenzita, kterou tam do vás napumpují, bude stát za to a pomůže vám i ve vaší běžecké výkonnosti.

Co se týká běhání, tak s přerodem na budoucího triatlonistu určitě může naběhaný objem výrazně poklesnout – vliv na celkovou vytrvalost má i plavání a cyklistika – přenositelnost je tam velmi vysoká. Určitě se nemusíte vyhýbat svým oblíbeným přespolákům. V bazénu se budete jen učit a relaxovat, na kole si užívat výhledy do krajiny a tak si při běhání klidně můžete dávat do těla. Možná s překvapením zjistíte, že díky kombinaci s plaváním a kolem, regenerujete ze závodů lépe a rychleji než doposud!

V neposlední řadě je tady posilovnání. Spíše než o činkách ale mluvím o funkčním tréninku s důrazem na trup a dynamiku. Pokud jste na tom s časem a odhodláním dobře, určitě se mu 1–2× týdně věnujte. Těm zaneprázdněnějším bude stačit 20 minut (výdrže ve vzporu na předloktích a na bocích, pár dřepů s výskokem, výpady s rotací,…). Členům fitness klubů mohu doporučit zúčastnit se různých nabízených programů a vybrat si s nich cvičení mířená přímo na jejich největší slabiny.

Petr Vabroušek

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Petr V. muž 08.10.2015 08:44:26

Jako běžci jste asi byli zvyklí prostě po posezonním volnu začít zvolna nabíhat objemy a vydrželo vám to až do jara. Nebo jste se naopak vrhli do intenzivních tréninků s cílem excelovat na přespolních bězích, se kterými se u nás v posledních letech (naštěstí) doslova roztrhl pytel. Jak by to mělo vypadat v případě, že jste se rozhodli v příštím roce vyzkoušet nějaké triatlony?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.