Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Dejte šanci posezonní regeneraci

PORADNA: Dejte šanci posezonní regeneraci
foto: Zdenek Krchák

Petr Vabroušek | 17.09.2015 | přečteno: 7581×

Poslední triatlony i duatlony u nás mají odzvoněno. Jestliže se ještě nechystáte na nějaký další velký závod ve vzdáleném zahraničí, případně na nějaký podzimní půlmaraton či maraton, přichází čas na posezonní odpočinek.

Pokud vás hned z jara nečeká důležitý závod, necítíte se moc unaveni a je vám tudíž v podstatě jedno, kdy odpočinek zařadíte, je tady další možnost. Můžete využít příjemného podzimního počasí v září a říjnu k lehčímu objemovému tréninku venku a s posezonní pauzou počkat až na listopadové nebo prosincové plískanice.

Při dobře provedeném odpočinku se výkonnostně moc nepropadnete a v létě bude naopak výhodnější, že odpočinek nebyl až tak dávno. Je vůbec nutný nebo dokonce vhodný? Jak by to celé mělo být dlouhé? Zhruba 14 – 30 dní podle okolností.

Záleží na několika kritériích. V první řadě na tom, co máte letos za sebou. Pokud jste absolvovali sezonu v plném rozsahu naplánovaných tréninků i závodů, je to určitě minimálně vhodné. Tělo si potřebuje odpočinout fyzicky a opravit drobná poranění a trhlinky. Ty sice v zápalu boje a na vlně úspěchů sice nemusíte ani vnímat, ale to neznamená, že se netvoří. Stejně tak si potřebuje odpočinout vaše hlava.

Skloubit trénink s prací a rodinou, případně dalšími koníčky není vždy logisticky procházka růžovou zahradou. Právě úleva od tohoto zápřahu vám může pomoci s tím, abyste to lépe zvládali v dalším cyklu. Platí tady také, že čím více toho v tréninku a na závodech zvládáte, tím déle musíte po sezoně odpočívat. Pokud stíháte trvale trénovat méně, než fyzicky zvládáte a potřebujete a současně vás netrápí žádná únava a zranění, můžete klidně pokračovat v tréninku.

Jen zvažte, zda to společně se stresy ze zaměstnání a organizace rodinného života i tak není na hraně. Pak i zde určitě zvolte odpočinkové období, byť třeba méně radikální a kratší. Úplně bez odpočinkového období mohou zůstat ti, kteří sportují bez jakýchkoli výkonnostních ambicí a v mírné intenzitě.

Je možné, že vám neplánované odpočinkové období vystavily už v průběhu sezony okolnosti (nemoc, zranění, pracovní vytížení, rodinná dovolená,…). V tom případě si zkuste upřímně odpovědět, zda to ze sportovního hlediska splnilo svůj účel. V případě pracovní nebo rodinné cesty, kdy prostě na sport nebyl čas a prostor, by to účel splnit mohlo a můžete jej teď třeba opět doplnit jen lehčí a kratší formou směřovanou především k psychickému osvěžení. Totéž může platit u pauzy vynucené zraněním, při kterém ale celý zbytek těla netrpěl (zlomená ruka, noha,…).

Samozřejmě za předpokladu úplného zhojení zranění, po kterém navíc následoval přiměřený pozvolný návrat k zátěži bez komplikací. Úplně jiná situace je ale při delším výpadku z důvodu nemoci. V okamžiku, kdy ležíte v posteli s horečkami nebo bojujete s viry, určitě neplatí nezbytná podmínka psychického i fyzického odpočinku. Naopak je to o důvod více teď polevit a dát tělu další šanci zapracovat na vnitřní homeostáze.

Jak by tedy mělo vypadat? Určitě bychom měli upustit od strukturovaného, intenzivního a objemového tréninku. Není nutné ani úplně vhodné oprostit se od pohybu zcela. Jen si vybírejte jiný typ pohybu, který udrží vaše srdce, plíce a mysl trošku fit, ale nebude zatěžovat nohy podobně jako běh a cyklistika. U plavání, které je samo sebou skvělou regenerací, nemusíte být až tak radikální. Obzvlášť když plavecké tréninky byly celý rok až na třetí koleji za běháním a cyklistikou.

Zelenou tedy můžete dát sportům, na které jinak čas není (lyžování, tenis, squash, inline, joga, pilates, tanec,…). Fantazii se meze nekladou, ale pozor na kolektivní sporty (fotbal, hokej, basket,…). Doléčení běžeckých problémů to moc nepomůže a naopak si o další hodně koledujete – ať díky krátkým sprintům nebo kontaktům se spoluhráči.

Délka by mohla být zhruba 14 – 30 dní s tím, že v první třetině můžete vypustit pohyb úplně a maximálně se věnovat rodině, práci, koníčkům a jiným restům a doslova si užívat absenci stresu z plánování a exekuce tréninků. Ve druhé třetině přichází vhodný čas na zařazení jiných a nových sportů, které zabrání v přílišné degradaci vytrvalostních i rychlostních schopností a zmírní váš obvyklý absťák z nedostatku pohybu. V poslední třetině můžete v těchto nových sportech malinko přitlačit na pilu nebo zlehka zařadit už i kolo a běh – intenzita i objem ale bude jen mírná – podobně jako v odpočinkovém týdnu ve vašem běžném měsíčním cyklu (cca 30–40% vašeho obvyklého objemu).

V této poslední fázi je také dobré zastavit přirozený přírůstek na váze, který u těla zvyklého na pravidelnou zátěž může po třech týdnech činit zhruba 1–3 kg. Nepanikařte, pokud nějakou váhu skutečně naberete a nesnažte se ji hned shodit. Do sezony je daleko, pomůže vám se zimní odolností (zejména pokud jste v sezoně hodně vyřezaní) a pravidelný trénink s nějakým tím kilem navíc je skvělým specifickým posilováním. Dá se říci, že čím později se na svou závodní váhu dostanete, tím lépe.

Návrat do běžného tréninku pak samozřejmě nemůže být skokový. Snažte se dodržovat pravidlo maximálně 20% přírůstku v celkovém týdenním objemu a intenzitě.

Petr Vabroušek

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Petr V. muž 17.09.2015 08:59:40

Poslední triatlony i duatlony u nás mají odzvoněno. Jestliže se ještě nechystáte na nějaký další velký závod ve vzdáleném zahraničí, případně na nějaký podzimní půlmaraton či maraton, přichází čas na posezonní odpočinek.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.