Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Trénujete na první triatlon? Máme pár rad pro tu nejlepší přípravu

Trénujete na první triatlon? Máme pár rad pro tu nejlepší přípravu
foto: Pixabay

komerční prezentace | 07.04.2022 | přečteno: 3780×

Triatlon je náročný závod skládající se ze tří etap – plavání, jízdy na kole a běhu. Každá z disciplín je náročná sama o sobě, a když se sloučí dohromady, vznikne soutěž jen pro ty nejodvážnější a vytrvalé závodníky. Jak se připravit na nesnadný závod a při tréninku na nic nezapomenout? Přinášíme vám pár cenných rad.

Každý sport má svůj specifický tréninkový plán. Jak se ale připravit na závod, který je kombinací hned několika disciplín? Základním bodem je výběr toho správného triatlonu, podle kterého se odvíjí náročnost tréninku. Zvolit si můžete ze čtyř základních variant:

* Sprint triatlon – 0,75 km plavání, 20 km na kole a 5 km běhu.
* Krátký triatlon – 1,5 km plavání, 40 km na kole a 10 km běhu.
* Střední triatlon – 1,9 km plavání, 90 km na kole a 21,1 km běhu.
* Dlouhý triatlon – 3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,2 km běhu (maraton).

Plavání

Než skočíte do bazénu, pořádně si prohřejte svaly protahovacím cvičením. Následně se rozplavte – nemusíte celou dobu plavat kraul, spíše se ve vodě „zabydlete“. Na začátku plavání se koncentrujte na techniku a vnímejte každý pohyb. Posléze se zaměřte na rychlost a vytrvalost. Při každém tréninku si stanovte konkrétní cíl, může jím být například lepší čas nebo větší uražená vzdálenost. Hlavně si nezapomeňte dělat pravidelné přestávky, díky kterým se lépe zasoustředíte na další bod tréninkového plánu.

Jízda na kole

Cyklistika už nevypadá tak děsivě, ale dejte si pozor na takzvaný peloton. Vyjeďte si s kamarády a vyzkoušejte si jízdu ve skupině. Lépe si nacvičíte komunikaci a gesta, kterými upozorníte na změnu směru nebo defekt na silnici. Dejte si pozor na překrývání kol, pokud by vás jezdec před vámi překvapil nečekaným pohybem, mohlo by dojít ke kolizi.

Běh

Běh se zdá jako nejsnadnější část triatlonu, ale nenechte se zmást. V závěru závodu budete vyčerpaní, a právě v této fázi rozhodne poctivost vašich příprav. Při tréninku si zkuste pohrát se změnou rychlosti a střídejte délku tras. Také vyzkoušejte terén s převýšením. Běh v kopcích nebo v horách skvěle funguje na posílení svalů dolních končetin.

Čas na regeneraci

Trénujte s profesionálem, který vás upozorní na případné chyby a zlozvyky. Mnohdy stačí zapracovat na maličkostech, které už ani nevnímáte, a váš výkon se může zásadně zlepšit. Neopomenutelnou součástí tréninku je i dostatečný odpočinek. Vaše svaly si sednou a zregenerují se.

Zdravá strava a doplňky

Nezapomínejte ani na zdravou stravu, která vám dodá živiny, vitamíny a připraví vaše tělo na větší zátěž. Svou kondici můžete vylepšit i dalšími doplňky stravy, jako jsou proteiny a probiotika. Při dlouhodobé náročné fyzické aktivitě se také doporučuje doplňovat kolagen. Ten zabraňuje zbytečnému opotřebovávání kloubů a pomáhá vyplňovat přirozenou strukturu chrupavek a vazivových tkání.

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

komerce 07.04.2022 11:54:04

Triatlon je náročný závod skládající se ze tří etap – plavání, jízdy na kole a běhu. Každá z disciplín je náročná sama o sobě, a když se sloučí dohromady, vznikne soutěž jen pro ty nejodvážnější a vytrvalé závodníky. Jak se připravit na nesnadný závod a při tréninku na nic nezapomenout? Přinášíme vám pár cenných rad.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.