Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

S jakým silničním kolem vyrazit na triatlon?

S jakým silničním kolem vyrazit na triatlon?
foto: Pixabay

komerční prezentace | 29.08.2021 | přečteno: 1585×

Chcete si užít rychlou jízdu po hladkém asfaltu nebo vás lákají cyklistické závody? Poradíme vám, jak vybrat silniční kolo, se kterým se můžete bez obav postavit na startovní čáru a poměřit síly s ostatními soupeři.

Jaké silniční kolo vybrat?

Silniční kola se rozlišují podle toho, do jakého terénu jsou určena a pro jakou úroveň ježdění se hodí. Pokud jste začátečník, budete se rozhodovat mezi rekreačním modelem, který bývá zhotoven z hliníku a pár gramů navíc u něj nehraje roli, a sportovním modelem, na němž lze mnohdy i závodit.

Na pomyslném vrcholu pak stojí závodní kola, jejichž geometrie umožňuje zaujmout aerodynamickou polohu nízko nad řídítky, a tím snížit odpor vzduchu při jízdě. Jejich rámy bývají vyrobeny z karbonu, takže vynikají nízkou hmotností a vysokou tuhostí. Samozřejmostí jsou špičkové komponenty, které zaručují dokonalý chod a jsou určené pro časté a intenzivní zatížení.

S jakým kolem vyrazit na triatlon?

A co když se chystáte na triatlon? Předně záleží na tom, zda se připravujete na závod s povoleným, nebo zakázaným draftingem neboli jízdou v háku. V prvním případě si vystačíte se závodní silničkou, zatímco na delší triatlon se zákazem draftingu je potřeba speciální triatlonové kolo, které se vyznačuje aerodynamickým tvarem a tuhým rámem.

Jak závodní kolo přizpůsobit na triatlon

I když většinu triatlonů zvládnete bez problémů odjet na závodní silničce, není na škodu provést na ní před závodem několik úprav. Speciální triatlonová řídítka a sedlo vám umožní zaujmout aerodynamickou pozici a snížit tak odpor vzduchu, zatímco pedály s kufry usnadní šlapání a jízdu do kopce.

Kdy se vyplatí investovat do triatlonového kola

Zatímco nejlevnější silniční kolo lze pořídit od dvaceti tisíc korun, cena triatlonových kol začíná na dvojnásobku. Ačkoliv na závodech mají speciály nespornou výhodu, při běžném ježdění jsou hůře ovladatelné a především nepohodlné. Investovat do nich se vám proto vyplatí jen v případě, že to se závoděním myslíte naprosto vážně.

Prohlédněte si širokou nabídku závodních a triatlonových kol na Heurece. Produkty si srovnejte podle oblíbenosti nebo ceny, porovnejte mezi sebou vybrané modely a nezapomeňte si přečíst uživatelské recenze, které vám usnadní výběr.

Další cyklistická výbava na triatlon

Ke zdolání cyklistické části triatlonu budete potřebovat nejen závodní silniční kolo, ale také polstrovaný dres a triatlonové tretry. Ty se na rozdíl od běžných silničních treter nezapínají na přezky, ale pomocí suchého zipu, díky čemuž se rychle nazouvají i vyzouvají a lehce se s nimi manipuluje.

Nezbytnou součástí cyklistické výbavy je rovněž přilba. Při krátkém triatlonu si vystačíte s klasickou silniční helmou doplněnou cyklistickými brýlemi, pokud pro vás ale závodění není jen rekreační záležitostí, investujte do aerodynamické přilby se štítem proti slunci.