Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Třeba vrátíme na Konopiště i železného muže, sní pořadatel obnoveného triatlonu

Třeba vrátíme na Konopiště i železného muže, sní pořadatel obnoveného triatlonu
foto: František Vnouček

Radek Narovec | 08.03.2021 | přečteno: 3104×

Psal se rok 1984, když se na Konopišti poprvé uskutečnil závod železných mužů. Na ten navázalo 24 ročníků, dokonce se bojovalo o domácí tituly. O obnovení tradice se nyní pokouší dvojice Luděk Procházka – Marek Tupý. „Prvním krokem je závod obnovit, vyzkoušet si logistiku, aby závod byl bezpečný. Pokud se vše zajede, tak bychom rádi v dalších letech přidali i delší závod a třeba vytvořili dvoudenní akci. Určitě pak nevylučujeme opět v Konopišti udělat třeba závod Českého poháru,“ říká prvně jmenovaný.

Kdo s nápadem obnovit kdysi slavný triatlon nedaleko Prahy přišel?

“Chceme navázat na přerušenou tradici. První triatlony se uskutečnily v Konopišti už v roce 1984. Poslední, pokud se nepletu a máme dobré zdroje, byl v roce 2008. Takže jednoznačně nás k tomu vedla snaha obnovit tento sport v tomto krásném prostředí. A tím, že jsme v mládí s kolegou Markem Tupým závodili v triatlonu a podílíme se na pořádání jiných sportovních akcí v Benešově a Čerčanech, jsme si řekli, že to zkusíme uspořádat. Před pár lety se nám podařilo obnovit triatlonový klub Triatlon Team ASTRA Benešov, kde jsme sdružili nadšence pro tento sport a spolu s nimi jsme se rozhodli do toho jít. V této době je to asi trochu bláznovství přicházet s novou akcí.

Není moc pořadatelů, kteří by nyní přicházeli s myšlenkou udělat novou akci, spíš naopak…

“Zvláště, když řada firem je na tom špatně a snižuje se šance na získání partnerů… Ale věříme, že spolu s nadšením, prací a zkušeností z jiných akcí se vše podaří, pokud jen trochu bude situace k pořádání možná. Těší nás, že všechny složky a organizace nutné pro pořádání se nám snaží také pomoci. Od úřadů až po dobrovolníky.”

Kolik ročníků triatlonu na Konopišti se před a po revoluci uskutečnilo?

“Vychází to na 25 ročníků, ale v některých letech se uskutečnily asi i dva závody. První závody pořádala vojenská posádka a akci velel mjr. Ing. Ludányi. Následně pořádání převzal klub ČSAD Benešov, jenž se změnil na TTC Benešov. Tam dlouhá léta akce táhli nadšení pořadatelé Milan Libra, Jarda Máca, Honza Patka, Vašek Jiráček, Roman Podroužek, Martin Kladiva a řada dalších s rodinami. Výčet by byl dlouhý, omlouvám se všem, které jsem nezmínil, některé také neznáme. Díky práci a rodině jsem měl skoro 15 let sportovní pauzu, dění jsem nestíhal sledovat.”

Jakou má mít „novodobý“ triatlon na Konopišti tvář? Bude to spíš akce pro hobíky, nebo spíše elitu?

“Letošní obnovenou premiéru zaměřujeme na širokou veřejnost. Chceme znovu k triatlonu přitáhnout co nejvíce sportovců i z jiných odvětví a sportů. Prostě má to být motivační závod a akce, aby si to každý vyzkoušel a třeba ti nejnadšenější rozšířili i naše řady v klubu. Nicméně to není podmínka. Proto jsme volili kratší tratě, které zvládne každý, kdo jen trochu sportuje. Zároveň chceme, aby si triatlon vyzkoušely i děti. Ty pojedou cyklistiku v parku, vše je maximálně bezpečné. Druhý důvodem, proč jsme zvolili kratší tratě, je i to, aby si pořadatelský tým vyzkoušel logistiku akce. Klademe dost důraz zejména na bezpečnost účastníků, a proto chceme trať hlavního závodu uzavřít. Třetím důvodem jsou náklady. Uzavřít trať na 18 km už i tak přináší vyšší náklady a vyžaduje početný pořadatelský tým. Pokud by trať byla delší, tak vše se ještě navyšuje. Samozřejmě budeme rádi, když přijedou i dobří závodníci z elity. Bohužel se kryjeme s Českým pohárem v Račicích, tak asi u nás bude více závodníků z kategorie hobby. To alespoň skýtá šanci na větší úspěch pro ně a ještě větší motivaci do dalších triatlonů.”

Na jakých distancích se tedy pojede?

“Hlavní závod jsme volili na vzdálenostech 1/10 železného muže, tedy 0,38–18–4,2 km. Je to ze dvou důvodů. Jednak motivační, třeba to někoho hecne, že se začne připravovat na celého železňáka. Druhý důvod je, že chceme navázat na tradici Železných mužů v Konopišti. Už první ročník v roce 1984 měl tři závody a hlavním závodem byl právě dlouhý triatlon na 3,8–180–42 km. Děti a mládež pojedou na tratích od 0,1–2 –0,5 do 0,3–6–1,5 km.”

Jaká je kapacita startovního pole? Jaké bude startovné?

“Kapacitu jsme stanovili pro 1. ročník na 200 jednotlivců v hlavním závodě, 33 štafet a 200 dětí. Takže celkem 500 triatlonistů. Předpokládáme, že ty čísla budou u 1. ročníku menší, akce se teprve rozjíždí. Ale naším přáním je kapacitu naplnit.”

Představíte blíže pořadatelský tým?

“Kromě mne s Markem Tupým jsou v užším přípravném výboru ještě Lenka Šináglová, Láďa Dvořáček, Miloš Holada, Petr Lebeda, Jindra Slunéčko. Ale tým se určitě rozšíří o další jména. Společně jsme založili spolek Triatlon Konopiště a dáváme dohromady logistiku akce. Marek má zkušenosti z pořádání cyklistických závodů, já z běhů. Všichni si samozřejmě z akcí, které absolvujeme, bereme poznatky, ať ty dobré, tak opačné. Takže každou akci bereme trochu i pracovně, chytáme postřehy… Ale kritizovat vůbec nic nechceme, naopak klobouk dolů před všemi, co něco dělají, ať je to na jakékoliv úrovni. Víme dobře, že i malý závod obnáší velkou práci a nadšení. Jsme ve spojení s některými členy klubu TTC Benešov, který tu táhl pořádání akcí skoro 20 let. Spojili jsme se s Milanem Librou, Honzou Patkou, Jardou Macou a několika dalšími. S Jardou jsme začínali ve Sportovních stavbách Praha a i nyní spolu některé věci konzultujeme.”

Kam byste chtěli závod v průběhu let posouvat?

“Prvním krokem je závod tady obnovit, vyzkoušet si logistiku akce v organizaci, aby závod byl bezpečný. Chceme tady vytvořit závod, který bude oblíbený, bude mít kvalitní organizaci, pořadatelský tým a atmosféru. I proto chceme spolupracovat s osvědčeným duem z běhů v Benešově moderátorem Marcelem Forejtem a DJ Tomášem Váchou. A také můžeme využít prostředí zámku Konopiště a parku, které máme vlastně zdarma a jak na podnose. Tohle dotváří ideální prostředí pro triatlonový závod. Věříme, že i doběh v areálu přírodního divadla budeme mít svoje kouzlo a snad se podaří speciální startovní výstřel. Ale to je překvapení… Pokud se vše zajede, tak bychom rádi v dalších letech přidali i delší závod a třeba vytvořili dvoudenní akci. Určitě pak nevylučujeme opět v Konopišti udělat třeba závod Českého poháru. Cíle mohou být ještě vyšší, ale opravdu je třeba jít krok za krokem. Teď je prvořadým cílem vše obnovit tak, aby to fungovalo.”

Tématem i letošní sezony je koronavirus. Pokud by i v létě panovala omezující opatření, s čím se dokážete vypořádat a s čím už ne?

“Budeme se snažit vypořádat s tím, co aktuálně přijde, jaká budou v tu dobu pravidla pro pořádání akcí. Loni jsme to řešili intenzivně u běhů a ze zkušenosti z loňské účasti na Czechmanu pořadatelé volili starty po vlnách. Bohužel v tuto chvíli, kdy rozhovor děláme, netušíme, co přijde za pár měsíců. Každopádně věříme, že akce budou, jinak bychom do toho nešli. Jsme připraveni i na variantu individuálních startů po 20–30 sekundách u hlavního závodu. Snad to ale nebude třeba.”

Děláte nebo chcete dělat i jiné akce vyjma triatlonu?

“Náš nový spolek Triatlon Konopiště zatím chce dělat jen tuto akci. Několik let jsem se angažoval u organizací běhů v Konopišti a Benešově, kolega Marek Tupý zase u cyklistických závodů, další členové také pomáhali u akcí. Bohužel už nezbývají kapacity dělat něco jiného. Teď je pro nás prioritou rozjet triatlony tady a případně akci rozvíjet.”

Slavíme 40 let triatlonu v Čechách. Jak vnímáte současný český triatlon?

“Já si tohle netroufám hodnotit, protože triatlonu jsem se věnoval intenzivně v období 1986–1993, pak ještě funkcionářsky do roku 2000. Následovala dlouhá pauza, kdy jsem byl mimo dění a nesledoval to podrobně, pouze okrajově. Porovnávat by měli spíš ti, co v tom jedou celou dobu. Každopádně člověk s nostalgií vzpomíná na ta první léta, kdy vše bylo na amatérské úrovni včetně vybavení, plavalo se bez neoprenu, na silnicích se pohybovalo méně aut. Ale je velmi dobře, že se dbá na bezpečnost při závodech. Z pohledu pořadatelů mohu říci, že je to nákladné, pokud chce pořadatel uzavřít jen malý úsek. A ne vždy to jde. Proto často pořadatelé volí tratě na kratším úseku a jezdí se několikrát tam a zpět. Musí se obsadit každý výjezd z lesa, pole, každou křižovatku. Takže pokud někdo dnes říká, že je startovné někde drahé, tak v tom pořadatel musí rozpustit i tyto náklady. A to není jediná položka! Pokud si někde chce bezpečně zazávodit, tak to něco stojí.”

Můžete porovnávat triatlon s během, jak moc z pořadatelského hlediska se tyto sporty liší?

“Bohužel triatlony u nás nejsou tam masivní jako třeba některé běžecké seriály. Natrénovat na tři disciplíny už je pro řadu lidí komplikovanější, zejména kvůli nedostatku času. I proto jsme se rozhodli v tomto roce udělat tratě, které jsou zvládnutelné na jakémkoliv kole, pro toho, kdo jen trochu sportuje. A snad to bude výzva pro další trénink a delší distance, které doufáme, časem přidáme. Z mého pohledu je dobré, že se v přípravě mládeže více dbá na regeneraci a jde se na to už více vědecky. Byť triatlon nabízí variantu tří disciplín, je fajn, když se hlídá celkový rozvoj a nehoní se jen kilometry v tréninku.”

Více informací najdete na http://triatlon-konopiste.cz/ a https://www.facebook.com/…270924880293

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Radek Narovec muž 08.03.2021 17:58:04

Psal se rok 1984, když se na Konopišti poprvé uskutečnil závod železných mužů. Na ten navázalo 24 ročníků, dokonce se bojovalo o domácí tituly. O obnovení tradice se nyní pokouší dvojice Luděk Procházka – Marek Tupý. „Prvním krokem je závod obnovit, vyzkoušet si logistiku, aby závod byl bezpečný. Pokud se vše zajede, tak bychom rádi v dalších letech přidali i delší závod a třeba vytvořili dvoudenní akci. Určitě pak nevylučujeme opět v Konopišti udělat třeba závod Českého poháru,“ říká prvně jmenovaný.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.