Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Xterru v Hradci Králové vyhráli Bednarský a Cibulková

Xterru v Hradci Králové vyhráli Bednarský a Cibulková
foto: Xterra Hradec Králové

tisková zpráva | 30.07.2019 | přečteno: 2174×

Hradecký terénní triatlon každoročně přiláká velký počet triatlonistů, letos se navíc hlavní závod jel pod hlavičkou Xterra jako český pohár v terénním triatlonu, a tak se do Hradce Králové sjela špička českých terénních triatletů. Hlavní závod po dramatickém, ale zároveň divácky velice zajímavém finiši v podání Vojtěcha Bednarského a Ondřeje Petra, ovládl prvně jmenovaný.

Na třetím místě se umístil Michal Francke se ztrátou přes minutu. Mezi ženami kralovala suverénní Lenka Cibulková. Druhá Lenka Fanturová přiběhla do cíle se ztrátou 3 minut a třetí se umístila zkušená místní rodačka Táňa Metelková.

Organizátorská dvojice triatlonista Lukáš Netík a kvadriatlonista Leoš Roušavý si pro závodníky připravili dvě varianty závodu – krátkou easy se vzdálenostmi 150 m plavání, 9 km na kole a 1,5 km běhu a originální 400 m plavání, 19 km na kole a 4 km běhu. Děti jely závody v duatlonu běh-kolo-běh na upravených vzdálenostech podle věku.

Odměnou pro všechny závodníky i fanoušky byla milá návštěva Evy Vrabcové-Nývltové, která nám v rozhovoru prozradila podrobnosti o svém zranění: „Achilovka je teď v takové fázi, že mě nebolí, ale uvidíme, jak bude snášet zátěž. A tak pomaličku zkouším běhat, jezdím na kole, plavu…“ uvedla Eva. A tak v mnohých triatlonistech zatrnulo – jestli se tato sympatická účastnice letních i zimních olympijských her vrhne na triatlon, bude v následující sezoně o zábavu postaráno!

Na Hradeckého triatlonu se ovšem ukázala kromě Evy řada dalších známých osobností. Tomáš Slavata, filantrop a organizátor nejen Slavata Triatlon tour, pomohl s přípravou a organizací celého závodu a sám si tréninkově zazávodil. „Nic jiného než trénink na závodech teď v hlavní sezoně nestíhám,“ dodal Tomáš.

U Biřičky vyzpovídal skvělý moderátor David Cihlář bývalého silničního cyklistu Jana Hrušku, vítěze prologu a časovky prestižního etapového závodu Giro d’Italia a trojnásobného účastníka Tour de France, se kterým společně zhodnotili možné nástupce nositele žlutého trikotu.

Co víc může udělat sportovní moderátor, než si vyzkoušet sport, který obvykle moderuje, na vlastní kůži? Tak tomu bylo i v případě známého sportovního moderátora České televize Tomáše Budky, který při sobotním Challenge Prague triatlonu provázel diváky hladkou verzí dlouhého triatlonu a v neděli už se v Hradci Králové proháněl v terénu jako závodník Xterra triatlonu.

Další známou tváří na Biřičce byl rodák z Hradce Králové a bývalý organizátor Hradeckého terénního triatlonu Tomáš Pavel, který se každoročně vrací na krátkou trať. Přestože svou aktivní kariéru již ukončil, pravidelně se umisťuje na stupních vítězů! Je jediným Čechem, který se v jednom roce účastnil MS v triatlonu na Hawaii Ironman i Xterra, tedy nejdelší a nejobtížnější verze triatlonu hladkého i terénního. V současné době organizuje sérii oblíbených (nejen) nočních běhů Night run.

Nedělní Xterra nebyla jen o nejlepších výkonech, naopak mnohé vzalo více za srdce dvě jiné „NEJ“! Nejmladší účastnice Nikola Maivaldová zvládla v pouhých sedmi letech zdolat trasu easy triatlonu (150 metrů plavání, 9 km na kole a 1,5 km běhu) v čase 1:03,12 a kromě obrovského aplausu v cíli získala také speciální ocenění a obrovské uznání od všech přítomných.

O tom, že Xterráci mají srdce na správném místě, jsme se mohli přesvědčit na vlastní oči, kdy za doprovodu písně „We are the champions“ poslední závodnici paní Ivanu Hejdukovou přivítali v hojném počtu a osobní gratulaci přidal sám Leoš Roušavý.

Kompletní výsledky z Xterra Hradeckého terénního triatlonu najdete na https://www.stopnito.cz/…y-zavodu/410.