Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Aby se tréninkový kemp v teple vydařil

ZAČÁTEČNÍCI: Aby se tréninkový kemp v teple vydařil
foto: Dreamstime

Michal Piloušek | 27.02.2018 | přečteno: 5064×

Jarní najíždění kilometrů v teple se už stalo tradiční součástí přípravy většiny výkonnostních triatlonistů. Kdy takové soustředění zařadit a jak na něm trénovat? Nelze srovnávat režim profesionálních sportovců, kteří mají možnost absolvovat takových soustředění několik, a hobíků, kteří si mohou dovolit jeden týdenní či dvoutýdenní tréninkový kemp. Jak mají postupovat oni?

Zásadním pravidlem by mělo být to, aby váš trénink nijak negativně neomezoval vaši rodinu, aby nevedl ke ztrátě zaměstnání a samozřejmě, aby nepoškodil vaše zdraví. Jednoznačně vše konzultujte s kvalifikovaným trenérem. Ten by měl celkově vaši přípravu načasovat tak, abyste odjížděli na najíždění kilometrů připraveni.

Přípravou se rozumí potřebná silová příprava v průběhu zimních měsíců, ale také psychická odpočatost po náročné sezoně, která by měla vést k uvolněnému výkonu v průběhu takového soustředění. Právě psychická rovina je totiž většinou důvodem neúspěchu najíždění kilometrů. Zranění, nemoci, přetrénování… To vše je většinou důsledkem přemotivovanosti sportovce a jeho snahy za jeden týdenní pobyt najezdit X stovek kilometrů!

Přitom právě soustředění v únoru, březnu nebo dubnu by mělo být základním kempem, který bude dávat tělu potřebné předpoklady k rozvoji v dalších měsících, kdy bude asi cílem většiny z nás uspět na závodech. Je totiž hezké zaplnit v únoru sociální sítě počtem najetých kilometrů, ale důležitější přeci je nezranit se a s úspěchem zvládnout letní závody.

U většiny amatérských triatlonistů se proto doporučuje zařadit takové soustředění až v březnu a začátkem dubna, kdy už tělo projde nezbytným tréninkem a je na takové soustředění připraveno. Samozřejmě pokud se závodník cíleně od října připravuje na závody v květnu (Ironman Lanzarote a podobné), je možné takové soustředění absolvovat i dříve. Důvodem ovšem není jen individuální výkonnost, ale také velký klimatický skok (někdy až 30 ºC), na který není tělo možné připravit.

Tento skok samozřejmě tělo zvládne po nezbytné aklimatizaci, na kterou ale nadržený sportovec vůbec nemyslí a pouští se hned na stokilometrovou vyjížďku. Tady musí zakročit trenér, který takové soustředění musí připravit jinak než to na konci března, kdy teplotní skok bude výrazně menší.

Obecně platí, že na soustředění je potřeba vše provádět maximálně technicky správně, vyjížďky absolvovat v nízké intenzitě (nenechat se pobláznit partou výkonnějších kamarádů) a do programu zařadit dostatek kompenzačních cvičení a relaxace. Správný tréninkový kemp by vás měl fyzicky a psychicky namotivovat a připravit na další trénink, rozhodně nejde o maximální zničení těla v jednom týdnu!

Trénujte proto chytře a dodržujte to, co vám trenér předepíše. Poslouchejte svoje tělo, a pokud bude špatně reagovat na změnu, ihned mu dejte prostor vyrovnat se s ní. Nezapomínejte na rekonvalescenci a odpočinek a myslete také na správnou životosprávu. Jarní najíždění kilometrů se pak nemůže nepodařit!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 27.02.2018 16:41:54

Jarní najíždění kilometrů v teple se už stalo tradiční součástí přípravy většiny výkonnostních triatlonistů. Kdy takové soustředění zařadit a jak na něm trénovat? Nelze srovnávat režim profesionálních sportovců, kteří mají možnost absolvovat takových soustředění několik, a hobíků, kteří si mohou dovolit jeden týdenní či dvoutýdenní tréninkový kemp. Jak mají postupovat oni?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.