Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Co dělat v odpočinkové fázi roku

PORADNA: Co dělat v odpočinkové fázi roku
foto: Dreamstime

Michal Piloušek | 01.11.2018 | přečteno: 4088×

Odpočinek po náročné sezoně je velmi obtížná disciplína pro každého aktivního jedince. Ale přesto je třeba se k němu donutit. Nejen naše tělo a naše mysl si odpočine, ale také naše rodina na nás bude nazírat jinou optikou. A jak by měl takový odpočinek triatlonisty po sezoně vypadat?

Především znovu na začátku musím zmínit, že i odpočinek je součástí tréninku, proto pokud plánujte váš program s trenérem, tak i odpočinek konzultujte právě s ním. Rozhodující je především načasování odpočinkové fáze, rozdílná samozřejmě bude pro účastníka Xterry nebo Ironmana na Hawaii, kterým končí sezona až na začátku listopadu a jindy si volno vybere ten, který pomýšlí na účast v zimních Ironmanech v Asii nebo Jihoafrické republice. Důležité tedy není jen načasování, které bude navazovat na cíle další sezony, ale také doba trvání klidové fáze. Optimální se zdá 6–8 týdnů, ale jsou závodníci, kteří v sezoně napřiklad přecházeli zranění nebo se prostě přetáhli. Pak přichází v úvahu i 8 až 10 týdnů.

Z hlediska tréninkové náplně se nedá říct, že by mělo jít o sto procentní volno. Vhodné je zařadit 2 x týdně bazén a jít si párkrát zaběhat nebo na kolo. Často trenéři nechávají tyto týdny na závodnících a jejich pocitech. Větším rizikem než to, že budou trénovat málo je to, že budou trénovat moc, takže se setkáváme s nastavením maximálního objemu tréninku. Náplň by se měla sestávat z technických cvičení a vychytávání maličkostí na které není v sezóně prostor.

Příjemné je využít volný čas k častějším návštěvám fyzioterapeuta, se kterým můžete vychytat všechny bolístky ze sezony. Máte také čas na maséry, různé terapie, sauny a samé jiné příjemné věci. Také můžete navštívit specialisty na nastavení posedu na kole nebo pro výběr vhodných běžeckých bot. Teď je čas a místo něco ve své výbavě, přípravě nebo nastavení změnit. Můžete v klidu porovnávat a myslet jen na správnou techniku a co nejlepší pocit při sportu.

Týdny volna jsou fajn také k opravám vybavení, případně k nákupu nového. Svá kola určitě dejte do servisu a nechte vyměnit zásadní komponenty (řetez, kazeta, brzdové špalky nebo destičky, případně ložiska, středy). Také si dejte připravit běžky na zimu, případně i jiné zimní vybavení. Než začne zima, tak je v servisu určitě méně zákazníků. Na internetu prostudujte nové trendy a pokud vám manželka včas nezabaví kartu, tak pořiďte nové vybavení, není lepší čas na změnu!!! Taky zkontrolujte zimní oblečení, boty, přilby, vosky na lyže a další drobnosti. Nastudujte, kde je nejlevnější posilovna, kde nejméně obsazených plaveckých drah a kde u kterého sportoviště mají nejlepší pivo.

Nadchází také čas pro naplánování nové sezony, tady znovu poslouchejte rady trenéra! Nicméně progooglovat stovky závodů a vybrat ty nejkrásnější můžete vždy. Pomalu si tak sestavíte seznam podniků, které jednou „prostě musíte jet“. Na rychle obsazované závody se neváhejte přihlásit!

Především ale myslete na to, že právě týdny volna jsou časem, ve kterém se můžete daleko víc věnovat rodině, přátelům, přítelkyním, milenkám a kamarádům od piva. Vyražte si na horskou túru, jeďte do lázní, dejte si tropickou dovolenou, prostě dělejte všechno to, na co vám v sezoně nezbývá čas. I na to pivo si klidně zajděte!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 08.11.2017 15:22:25

Odpočinek po náročné sezoně je velmi obtížná disciplína pro každého aktivního jedince. Ale přesto je třeba se k němu donutit. Nejen naše tělo a naše mysl si odpočine, ale také naše rodina na nás bude nazírat jinou optikou. A jak by měl takový odpočinek triatlonisty po sezoně vypadat?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.