Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Světový pohár v triatlonu přivítají tento víkend Karlovy Vary

Světový pohár v triatlonu přivítají tento víkend Karlovy Vary
foto: City triatlon

tisková zpráva | 01.09.2017 | přečteno: 2359×

Hvězdy světového triatlonu míří do Karlových Varů, kde se bude 3. září premiérově konat závod Světového poháru. Program akce CITY TRIATHLON Karlovy Vary však startuje už v pátek, kdy se do dění zapojí mládež a rekreační sportovci.

ITU Světový pohár je zárukou kvalitního startovního pole. Do Karlových Varů tak míří například čerstvá dvojnásobná mistryně světa v duatlonu Felicity Sheedy-Ryanová. Fanoušci se mohou těšit i na souboje české špičky s bratry Polyanskými. Ti v nedělním závodě otestují svou formu před nadcházejícím finálovým závodem mistrovství světa a budou bojovat o lukrativní prize money ve výši 60 tisíc eur.

Na domácím závodě bude na kvalitní umístění útočit také česká triatlonová reprezentace. V kategorii mužů budou na startu stát Jan Čelůstka s Janem Volárem, kterým náročné tratě v Karlových Varech sedí, ale také Přemysl Švarc a František Linduška. V závodě žen bude o další velký výsledek usilovat Vendula Frintová, po jejímž boku bude stát talentovaná Jana Macháčová.

Karlovarské triatlonové tratě jsou obecně považovány za velmi náročné. Po plavecké části, která se odehraje na koupališti Rolava, na závodníky čeká sedm cyklistických stoupání na Zámecký vrch se sklonem více než 15 %. Běžecká část je situována do lázeňské zóny, na kolonády a do lázeňských parků. Není však rovinatá, jak je tomu při jiných závodech seriálu Světových pohárů. Závodníci musejí například absolvovat 4× výběh Sadovou ulicí nebo po rampě překonat pověstné „karlovarské schody“.

„Karlovy Vary se dostaly do vybrané společnosti ITU Světových pohárů v triatlonu. Ušli jsme dlouhou cestu od Evropských pohárů přes loňský Evropský pohár premium až k nejvýznamnější triatlonové akci v Česku v roce 2017,“ říká Vladimír Malý, ředitel závodu. „Jsem hrdý na práci organizačního týmu, děkuji městu Karlovy Vary, Karlovarskému kraji a všem partnerům, kteří se na tom podíleli.“

ITU Světový pohár zahájí v neděli 3. září závod žen, který odstartuje v 10 hodin. Odpoledne v 15 hodin se na trať vydají muži. Vyhlášení vítězů historicky prvního Světového poháru v Karlových Varech je plánováno na 17. hodinu.

Triatlonový svátek v Karlových Varech ovšem zahájí už Český pohár žactva. Ten se koná v pátek 1. září. Ve 21 hodin večer pak odstartuje 2. ročník nočního běhu CITY NIGHT RUN. CITY TRIATHLON bude pokračovat v sobotu 2. září již desátým ročníkem GEIS Baby Duathlonu pro děti od 3 do 15 let.

Triatlonové závody pro veřejnost se nově po vzoru doprovodných závodů významných světových podniků jmenují AGE GROUPS. Závodit se bude ve dvou vlnách, které se na tratě vydají v sobotu ve 14:30 a v 18:00 hodin.

Ze zákulisí ITU Světového poháru

Jak úspěšně připravit Světový pohár v triatlonu? Od přidělení tohoto prestižní závodu na podzim 2016 na odpovědi pracuje organizační tým kolem Vladimíra Malého.

Co se pro organizátory v Karlových Varech nezměnilo?

„Karlovy Vary a jejich krásné a náročné tratě čekají ve stejné podobě na světovou elitu v roce 2017, tzn. plavání na koupališti Rolava, cyklistika v lázeňském centru se 7 výjezdy na Zámecký vrch a běžecké okruhy v srdci největších českých lázní, kde se běžně procházejí po kolonádách pouze pacienti nebo turisté.“

Co je naprosto odlišné?

Velmi pečlivý monitoring příprav nováčka mezi pořadateli ze strany ITU (Světové triatlonové unie) ve všech oblastech. Prize money, které si ve výši USD 60,000 triatlonisté v Karlových Varech rozdělí. Maximální podpora ze strany Města Karlovy Vary, KV kraje a také státních institucí a ostatních důležitých partnerů. A těch detailů je opravdu mnoho.

S jakými speciálními požadavky jste si museli poradit?

Řidič časoměřičského vozu: Za volant usedne Lukáš Kvapil, jezdec Rallye Dakar. Vladimír Malý, ředitel závodu, říká: „S Lukášem jsme se potkali naprosto náhodou díky dvěma společným partnerům – náš vozový park zajišťuje AAA Auto, a triatlonisté i on doplňují minerály díky pitnému režimu Bílinské kyselky. Jen špičkový řidič a profesionál s pevnými nervy dokáže jet technicky náročnou trať v Karlových Varech se závodníky, kteří se z kopců řítí i šedesátkou. A Lukáš naše požadavky splňuje beze zbytku. Navíc jeho příběh z Dakaru má pro nás rytířšký přesah – fair play.“

Stojany do depa dle přesně daných parametrů ITU : na míru je svařují šikovné české ruce přímo v Karlových Varech Vlajky: očekáváme velmi pestré startovní pole, takže musíme mít zásobu 65 variant.

ITU Světový pohár v číslech:

75 mužů, 75 žen

15 českých a 15 zahraničních rozhodčích

3000 metrů čtverečních koberce

2000 metrů bannerů

5000 metrů zábran na tratě celého závodu

20 000 litrů vody pro občerstvovací stanice (celkem 12 palet)

800 kg ovoce

min. 200 brigádníků pro zajištění bezpečnosti tratí a organizaci závodu.

A zde mohou pomoci Karlovaráci i přespolní – registrace brigádníků na 1, 2 či 3 dny nebo do speciálního týmu Těžké party běží na www.citytriathlon.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 01.09.2017 09:22:49

Hvězdy světového triatlonu míří do Karlových Varů, kde se bude 3. září premiérově konat závod Světového poháru. Program akce CITY TRIATHLON Karlovy Vary však startuje už v pátek, kdy se do dění zapojí mládež a rekreační sportovci.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.