Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jak si vybrat první triatlonový závod v životě

ZAČÁTEČNÍCI: Jak si vybrat první triatlonový závod v životě
foto: Zdenek Krchák

Petr Vabroušek | 07.02.2016 | přečteno: 12343×

Triatlon vás zaujal a už jste zakusili trénink všech jeho disciplín? V létě byste konečně chtěli vyrazit někam na start, ale nevíte kam? Máte obavy, že se objevíte na startu vedle samých nadupaných profíků a budete poslední? To je obava skutečně zbytečná.

Nejen že v dnešní pestré škále startujících (najdou se borci snad všech věkových i váhových kategorií) je obsazení poslední příčky v závodě tak trochu umění. Navíc je to u mnoha závodů post doslova oslavovaný – nejen závody velkých zahraničních sérií, ale dnes i zavedené tuzemské podniky si opravdu váží každého finišera.

A kdo si obdiv zaslouží více, než ten, kdo se na trati trápil nejdéle? Často se na větších závodech dokonce vítěz vrací večer do cílové rovinky, aby osobně předal medaili těm posledním. Na místních pouťácích si naopak vašeho delšího zdržení na trati nemusí nikdo všimnout – všichni už tou dobou budou vyprávět zážitky z trati u párku s hořčicí…

Co vás osobně více přitahuje? Skvěle zorganizovaná velká akce s mega expem, vtipným spíkrem a spoustou dárků u prezentace? Rádi budete nosit finišerské tričko a medaile bude mít čestné místo na stěně? Na startovném až tolik nesejde? Potom byste mohli směřovat k větší zavedené akci, ať už u nás nebo v zahraničí. Často tyto akce mívají povinné odevzdávání kol a vybavení do depa už s jednodenním předstihem a pak musíte přičíst i náklady na ubytování v okolí. Odměnou vám ale bude mimořádný zážitek a skvělá organizace.

Pokud nemáte vlastní nároky na občerstvení, budete mít k dispozici plně vybavené občerstvovačky pořadatele. Na trati vás bude tolik, že být poslední se vám opravdu asi nepodaří. Zde ale pozor! Takové podniky bývají často vyprodané dlouho dopředu a může se vám stát, že to propásnete. Pozorně studujte podmínky registrace, ať nic neprováháte.

Nebo si raději zasportujete v menším hloučku místních nadšenců a nepotřebujete při tom velkou show? Nechce se vám vydávat velké peníze na registraci? Chcete jen přijet, poprat se s tratí a hned zase zmizet? Nestojíte o finišerské tričko, medaili a jiné artefakty? Pak pro vás bude ideální místní pouťák. Jeho atmosféra si obvykle v ničem nezadá se zavedenými velkými podniky.

Ke startu se často můžete přihlásit až ráno před startem – až si budete jisti svou připraveností a třeba vás naláká i aktuálně příznivé počasí. Vekou výhodou je, že můžete poznat místní triatlonové nadšence a věřte mi, že každého velmi potěší, když se ho zeptáte na něco ohledně tréninku, vybavení, či závodů. Třeba se v cíli s někým, kdo tam dorazil nedlouho před vámi nebo po vás, domluvíte na společných trénincích…

Patříte ke střednímu proudu a chcete dobře zorganizovaný podnik bez velkých nákladů? I takové se najdou. V tomto případě hledejte mistní závody, které za sebou mají delší historii uskutečněných ročníků a nespadly zatím do většího seriálu závodů.

Ať už ale směřujete k jakékoli distanci a k jakémukoliv typu závodu, doporučil bych nejprve účast na několika kratších místních závodech. Naberete tam důležité zkušenosti, které v tréninku jen těžko nasimulujete (přechody mezi disciplínami, zvládání dep, plavání uprostřed skupiny,…).

Na větším závodě se pak později budete cítit mnohem jistěji. V neposlední řadě tím podpoříte místní pořadatele a určitě navážete triatlonová přátelství do začátku. A až z vás jednou bude velký Czechman, Moraviaman nebo dokonce Ironman, budete vždy vědět, kam se vrátit pro trochu přátelské pohody.

Petr Vabroušek

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Petr V. muž 07.02.2016 09:25:19

Triatlon vás zaujal a už jste zakusili trénink všech jeho disciplín? V létě byste konečně chtěli vyrazit někam na start, ale nevíte kam? Máte obavy, že se objevíte na startu vedle samých nadupaných profíků a budete poslední? To je obava skutečně zbytečná.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.