Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Jaké potřebuji na triatlon kolo?

ZAČÁTEČNÍCI: Jaké potřebuji na triatlon kolo?
foto: archív České triatlonové asociace

Josef Smetana | 11.04.2014 | přečteno: 14624×

Nechybí vám kondice, umíte plavat, triatlon vás láká. Přesto si říkáte, že vaše kolo není na triatlon nejvhodnější. Jaké kolo na triatlon, je nutno kupovat nové, nebo stačí to, které máte doma? A od kdy se vyplatí zainventovat do speciálů a dražších dílů?

Závodní kola se v triatlonu rozlišují především podle závodu s povoleným a zakázaným draftingem (jízdou v háku). Pokud je drafting zakázaný (zejména dlouhé triatlony), používají se speciální triatlonová kola podobná časovkářským. Pro krátké a sprint triatlony s povoleným draftingem se závodní kola neliší od běžných „silniček“.

Při terénním triatlonu, kde běžecká a cyklistická část vede terénem, se neobejdete bez horského kola. Pokud máte doma jen krosové (trekové) kolo, nemusíte mít obavy, že budete při triatlonu vypadat divně. V hobby triatlonech se s trekovým kolem naopak setkáte často, nejen na konci startovního pole. Pro hobíka je výhodou, že takové kolo zvládne silniční triatlon i lehčí terén.

Samozřejmě při dalším výkonnostním posunu se minimálně bez silničního kola neobejdete. Pro údržbu a servis je silnička méně náročná a její komponenty vydrží poměrně dlouho. Pokud si budete chtít vychutnávat všechny variace triatlonu, přidáte rádi i horské kolo. To je na údržbu výrazně náročnější a je to i jeden z důvodů, proč závodníci na horských kolech trénují spíše na silničním kole.

Základem každého kola je rám. Můžete zakoupit běžný (sériový), nebo si jej nechat postavit na míru. Ten pak zohlední i vaše disproporce (např. dlouhý trup a kratší nohy). Správná velikost rámu ovlivní jak samotný výkon, tak i v triatlonu tolik důležité pohodlí. To může být s ohledem na závěrečnou běžeckou část a konečné pořadí v závodu klíčové! Vzhledem k poměrně vysoké životnosti se nemusíte bát zakoupení „jetého“ silničního kola. Horská kola, především po dravější jízdě, velmi trpí a jejich pořízení „z druhé ruky“ je na zvážení.

Na kole budete trávit desítky hodin při tréninku i závodech. Mělo by se vám líbit! Je dobré odhadnout kolik kilometrů (hodin) na kole ročně zvládnete. To byste měli zohlednit při výběru komponentů (kliky, pedály, řazení, brzdy…). Budete-li kolo používat jen příležitostně, vystačíte s levnějšími. Dražšími však snížíte celkovou hmotnost kola a zvýšíte komfort při jízdě.

Komentáře (Celkem 1)

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 11.04.2014 12:10:44

Nechybí vám kondice, umíte plavat, triatlon vás láká. Přesto si říkáte, že vaše kolo není na triatlon nejvhodnější. Jaké kolo na triatlon, je nutno kupovat nové, nebo stačí to, které máte doma? A od kdy se vyplatí zainventovat do speciálů a dražších dílů?
Odkaz na článek

avatar

Jilemnice

Celkem 179,91 km
Minulý měsíc 0 km

seejay muž 27.07.2014 22:42:59

Zdravím, chystám se pořídit kolo na triatlon, začal jsem jezdit hlavně Xterru. Můžete mi doporučit jaké horské si mám pořídit? (normal – celoodpružené, …)

Díky za každou odpověď

Nalezené položky: 2 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.