Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Zimovjanové zkazila radost ze stříbra na Světovém poháru diskvalifikace

Zimovjanové zkazila radost ze stříbra na Světovém poháru diskvalifikace
foto: Česká triatlonová asociace

Česká triatlonová asociace | 13.11.2023 | přečteno: 4513×

Nejprve slavila triatlonistka Tereza Zimovjanová životní úspěch – stříbrnou medaili ze závodu Světového poháru v chilském Viňa del Mar. Radost jí ale vydržela jen pár minut. Pak se česká reprezentantka dozvěděla, že byla stejně jako první Zaferesová diskvalifikována. Zlato tak bere Američanka Jorgensenová, která finišovala třetí.

Z obrovské radosti bylo nakonec velké zklamání. Ačkoliv Tereza Zimovjanová podala v posledním letošním závodě Světového poháru fantastický výkon, do Česka se vrátí bez medaile i bez bodů do olympijské kvalifikace. Stříbro by pro ni přitom bylo největším úspěchem v kariéře, kterým by překonala bronz z říjnového Světového poháru v Jižní Koreji.

Po závodě ale obdrželi rozhodčí protest od Gwen Jorgensenové, která finišovala jen pár vteřin za Zimovjanovou. Olympijská vítězka z Ria v něm upozornila, že vítězná Katie Zaferesová, se kterou Jorgensenová soupeří o místo v americké reprezentaci pro OH v Paříži, na běhu špatně odbočila, čímž si o několik metrů zkrátila trať. V tu chvíli společně se Zaferesovou běžely také druhá Zimovjanová, čtvrtá Španělka Godoy Contrerasová a pátá Francouzka Gautierová. Diskvalifikovány proto byly všechny, zatímco Jorgensenová se posunula na první pozici.

„Ten závod byl super a celý se mi strašně líbil, ale teď je mi opravdu hrozně. Rozhodnutí o diskvalifikaci se mi zdá nespravedlivé, protože když jsme probíhaly kolem depa, nebyl tam rozhodčí, který by nám ukázal směr. Ostatní skupiny, které běžely za námi, už tam rozhodčího měly, jinak by také běžely špatně a tím depem proběhly stejně jako my. Sice jsme se všechny čtyři proti tomu odvolaly, ale jury vyhověla protestu Jorgensenové. Proto se budeme ještě odvolávat k vyšší instanci,“ řekla nesmírně zklamaná Zimovjanová.

Až do té chvíle měl závod pro Zimovjanovou snový průběh. Po 750 m plavání vybíhala z oceánských vln na 15. pozici. Také díky rychlému depu se pak dostala na kole do vedoucí pětičlenné skupiny, která si vypracovala během 20km cyklistiky přibližně 40vteřinový náskok.

Tady ale drama teprve začínalo! Zimovjanová se na běhu dostala do vedení s Gautierovou. V polovině 5km trati se k nim ovšem dotáhly Godoy Contrerasová se Zaferesovou, které nevyšlo druhé depo. A z druhé skupiny je navíc stíhala Jorgensenová.

Rozhodly až poslední stovky metrů, ve kterých byla nejrychlejší Zaferesová. Zimovjanová dosprintovala o tři vteřiny později. Za další tři vteřiny proběhla cílem Jorgensenová. Česká reprezentantka se v cíli smála a radovala z životního úspěchu. Dokud nepřišla zpráva o její diskvalifikaci.

Světový pohár, Viňa del Mar (Chile), 12. listopadu 2023

Ženy: 1. Gwen Jorgensenová (USA) 57:28, 2. Gina Serenová (USA) 58:00, 3. Vicky Holland (V.Brit.) 58:10 … Tereza Zimovjanová diskvalifikována

Kompletní výsledky najdete zde: https://triathlon.org/…vina_del_mar

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 13.11.2023 12:16:04

Nejprve slavila triatlonistka Tereza Zimovjanová životní úspěch – stříbrnou medaili ze závodu Světového poháru v chilském Viňa del Mar. Radost jí ale vydržela jen pár minut. Pak se česká reprezentantka dozvěděla, že byla stejně jako první Zaferesová diskvalifikována. Zlato tak bere Američanka Jorgensenová, která finišovala třetí.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.