Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Řenč novým mistrem republiky, jasně vedoucí Kočař odstoupil z běhu

Řenč novým mistrem republiky, jasně vedoucí Kočař odstoupil z běhu
foto: Česká triatlonová asociace

Josef Rendl | 31.08.2019 | přečteno: 2666×

Žďárský Pilman v sobotu korunoval nové mistry republiky v triatlonu na středních distancích. Po dvou disciplínách to vypadalo, že Lukáš Kočař si spraví chuť po několika domácích neúspěších, ovšem letošní sezonu si za rámeček asi nedá – zhruba po deseti kilometrech běhu odstoupil pro naprosté vyčerpání a domácí titul tak téměř spadl do klína Tomáši Řenčovi.

Hodinu před sobotním polednem se do vody Pilské nádrže u Žďáru nad Sázavou ponořily necelé tři stovky triatlonistů a triatlonistek. Na 17. ročníku kultovního Pilmana se v předposledním díle poháru Czechman Tour mělo rozhodnout o novopečených šampionech republiky na tratích polovičního Ironmana.

Nebe bylo jako vymetené a rtuť teploměru, atakující třicítku. Novinkou letošního ročníku byla absence neúnavného spíkra Vlado Barona. Nutno podotknout, že na atmosféře závodu to bylo znát. Další letošní novinkou byla změna v cyklistické trati v podobě třech zvlněných okruhů s křižovatkou ve vesnici Vepřová deset kilometrů od zázemí depa závodu z důvodu vyšší bezpečnosti. Fanoušci a diváci v rekreačním areálu tak viděli triatlonisty dojíždět až po konci cyklistické části.

Hned v úvodu plavecké části – necelých dvou kilometrů ve dvou okruzích – se do čela propracoval jeden z tria hlavních favoritů Tomáš Řenč. „Poslední dny před závodem jsem zkoušel lehčí trénink a únava po IM Kalmar už není příliš znát,“ říkal před závodem. V jeho kopajících nohách se usadili druzí dva z tria favoritů – Petr Soukup a čtyřnásobný král místních tratí Lukáš Kočař.

Do malé vedoucí skupinky se přidal skvělý plavec Vojtěch Rakušan a na dostřel od nich krájeli vodu Honza Hradecký, Petr Cívela, Lukáš Slatinský a další adepti na první desítku.

Ve druhém okruhu se trojice ve složení Řenč, Kočař a Rakušan odpoutala od ostatních, ale bleskurychlé první depo vrátilo Petra Soukupa do hry o čelní pozice.

Excelentní cyklista v barvách Konrad tools team Lukáš Kočař si přijel na Pilmana pro pátý triumf a jeho pojetí jízdy na kole nasvědčovalo tomu, že se bude bojovat jen o zbylé dvě medaile. „Od začátku za to vzal neuvěřitelně, jeho tempo nešlo akceptovat,“ říkal po závodě Petr Soukup. Kočař svůj náskok postupně navyšoval a v druhém depu se objevil s náskokem neuvěřitelných sedmi minut na zbytek startovního pole.

Na těžký běžecký půlmaraton v horku vyrážel za podpory rodiny a fanoušků a zdálo se, že karty jsou jasně rozdané. Mezitím potkala velká smůla matadora Jana Wainera, který se na kole prokousal až na třetí místo, ale pak přišly technické trable.

„Jelo se mi parádně a věřil jsem, že to dneska může vyjít. Bohužel deset kilometrů před cílem jsem nesjpíš vjel do díry v asfaltu. Přišel defekt předního a pak i zadního kola a bylo po závodě,“ říkal se zklamáním v hlase.

Mezitím se začaly dít věci na běhu. Tomáš Řenč nejevil známky únavy po stanovení nového českého rekordu v ironmanu před dvěma týdny a tempem pod čtyři minuty na kilometr se přibližoval ke Kočařovi, který viditelně tuhnul.

„Viděl jsem Lukáše, jak na občerstvovačkách přechází do chůze, a pak se i zastavil. Je mi to líto, byl to dneska jasný favorit,“ popisoval později Řenč průběh závodu ve druhém běžeckém okruhu.

Do posledního kola už nabíhal jako vedoucí muž a ke švédskému úspěchu se chystal přidat i republikový titul v „půlce.“ V neděli zaznamenal čas 4:22:08, když závěrečný půlmaraton zdolal v čase 1:24:56.

Pro stříbro si stabilně velmi kvalitním běžeckým výkonem šel Petr Soukup a bronzovou medaili uhájil velice překvapivě – pro mnohé neznámý borec – Petr Cívela.

„Vůbec jsem netušil, na kterém místě se nacházím. Tato medaile je pro mě velkým úspěchem a motivací do další tréninkové práce. Chci poděkovat Lukáši Slatinskému za skvělou jízdu na kole a Simoně Křivánkové, se kterou jsem se přetahoval jeden běžecký okruh,“ odpovídal na dotazy televizních moderátorů těsně po doběhu.

Nepopulární „bramborová“ zbyla pro vyčerpaného Lukáše Slatinského a páté místo bral mladíček Petr Cmunt. Po tradičně slabším plavání a skvělým výkonem na kole i na běhu tak uzavřel první pětku nejrychlejších mu­žů.

Mezi ženami se potvrdily předstartovní prognózy o tom, že Simona Křivánková si pojede vlastní závod ve stylu „one woman show“. Že měla v nohách dva týdny starý IM Kodaň, to nebylo na jejím lehkonohém stylu běhu vůbec poznat. V cíli zářila spokojeností v objetí své dcerky a manžela Josefa, který skončil na 13. místě. Třiadvacet minut za ní si pro stříbro dobíhala Martina Novotná a bronz putuje do Českých Budějovic zásluhou zkušené Jany Candrové.

Do cíle republikového šampionátu se podívalo přes dvě stě triatlonistů a triatlonistek. Velké vedro, silný vítr a vyčerpání donutily tři desítky sportovců k odstoupení ze závodu.

Letošní pohár Czechman Tour už čeká poslední díl seriálu, který tradičně obstará Klasik Duatlon Příbram 14. září. O vítězství v poháru tam má šanci zabojovat Petr Soukup, protože nedělní vítěz Tomáš Řenč bude v té době ukrajovat kilometry v Nizozemsku na tamní Challenge Almere, mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu a taktéž Petr Vabroušek – stávající lídr bodování série – má jiné plány.

To v ženách je situace jasná, triumf si v neděli zajistila Simona Křivánková.

Online výsledky: http://www.czechtriseries.cz/results/live?…

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 01.09.2019 07:46:45

Žďárský Pilman v sobotu korunoval nové mistry republiky v triatlonu na středních distancích. Po dvou disciplínách to vypadalo, že Lukáš Kočař si spraví chuť po několika domácích neúspěších, ovšem letošní sezonu si za rámeček asi nedá – zhruba po deseti kilometrech běhu odstoupil pro naprosté vyčerpání a domácí titul tak téměř spadl do klína Tomáši Řenčovi.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.