Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít
Index » Zdraví, nemoc, bolest » SERIÁL: Přes překážky k ultra aneb jak se vrátit k běhu bez bolestí [článek]

SERIÁL: Přes překážky k ultra aneb jak se vrátit k běhu bez bolestí [článek]

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Keoni muž 06.06.2018 16:43:47

Móda ultramaratonů nekončí, objevují se nové a nové závody. Jasně, zažíváme běžecký boom, ale stejně, proč se tolik běžců vrhá na štreky delší než 42 kilometrů? Co z toho mají? Proč nezačít hledat odpověď u sebe. Co mě přivedlo k ultra? A jak se nyní zbavit potíží, které mi běhání ultra přivodilo?
Odkaz na článek

avatar

Bratislava

Brutto muž 07.06.2018 08:50:11

Dovolim si teda prvy koment :) Z clanku usudzujem, ze je to Tvoja prva vaznejsia bolest, tak to klobuk dolu. No napriek tomu si myslim, ze tieto veci budu prichadzat a odchadzat neustale. Teda pokial chces nadalej pokracovat v stanovenom rezime. To telo bude mat stale nejake disbalancie a ziadny fyzioterapeut, ani kompenzacne cvicenia Ta z toho nevytrhnu, maximalne mozu zmiernit nasledky. Taka je uz cesta dlhotratiarov. Prakticky nepoznam nikoho, kto by dokazal roky behat taketo vzdialenosti (s adekvatnym treningom) bez toho, aby ho takmer kazdy rok nepostretla vacsia ci mensia bolest.

Popisujes presne moj pripad, takisto sa snazim popritom co najviac bajkovat a plavat (akurat nesuhlasim s tym, ze to je nieco nepostacujuce). Samozrejme, strecing (nakolko pri nabehanych 600 – 700 km mesacne uz naozaj nutne musi prichadzat ku skracovaniu v niektorych partiach tela) a hlavne posilnovanie stredu tela. Sam som prezil milion vacsich ci mensich bolesti, ano aj plantarka, aj spadnuta klenba, lytka, aj bedra, kolena (snad zo vsetkych stran), dokonca bolesti v hrudi, momentalne je to pritahovac na pravom stehne. Sprvu som skusal aj ortopedov, sportoveho fyzioterapeuta, no moc nepomohli (resp. vobec) ale naucil som sa telo trochu pocuvat, vsetky bolesti som v podstate „prebehal“. Pokial to neboli take bolesti, ktore mi znemoznovali beh. Vtedy som si musel dat aj tyzden prestavku, nasledne som behal dalej, aj ked bolelo, ale dalo sa to „udychat“. Nie je to samozrejme moja rada, je to len popis mojho pripadu, ktory urcite nemoze ist prikladom. Viem dobre ze si telo riadne humplujem, ale ved nemozeme ist do hrobu taki zdravi :) Tak vela zdaru, nech sa das co najskor dokopy.

avatar

Pohyb pro život žena 07.06.2018 11:07:20

>> Brutto, 07. 06. 2018 08:50:11

Ahoj! Na úvod krásný komentář. Popsal jsi to výborně a můžu jen souhlasit. V tomto „nápravném“ programu nejde o fyzioterapii nebo ortopedii. Cílem je Honzu nasměrovat přesně na tu cestu, ke které jsi došel ty. Dlouhodobý úspěch je v rukách každého z nás a, jak jsi zmínil, spočívá především v umění naslouchat svému tělu. Honza dostane do rukou unikátní nástroj, který mu v tom pomůže a se kterým se naučí pracovat tak, aby mu tělo bylo oporou pro cokoliv se rozhodne! Třeba už ani nebude potřebovat běhat extrémní vzdálenosti… nebo ano. To už bude na něm.

avatar

Bratislava

Brutto muž 07.06.2018 11:53:52

>> Pohyb pro život, 07. 06. 2018 11:07:20

Dakujem pekne. Urcite bude chciet behat dalej a dalej. Poznam to, ked ho to chytilo, uz nepusti :))) Vela zdaru zelam a sam som zvedavy na pokrok. Dobra praca!

avatar

Celkem 21779,5 km
Minulý měsíc 74,6 km

Momo11 muž 07.06.2018 12:54:27

Neměl by být tento článek označen jako ,,komerční sdělení"? ;-)

avatar

Keoni muž 07.06.2018 23:39:51

Díky za postřehy a přání :) Už v minulosti jsem měl bolístky, ale také nic, co bych „nepřeběhal“ nebo nevyřešil odpočinkem a klidovým režimem. Ta plantárka se ale už táhne a podoložka z jedné soukromé kliniky mi taky zrovna nepřidala, když po vyšetření říkala, že v mé situaci s těmi disbalancemi je trochu zázrak, že se nějaké obtíže projevily až teď :) I proto si rád nechám poradit od profíků.

avatar

Desert muž 08.06.2018 18:09:18

>> Keoni, 07. 06. 2018 23:39:51

celkem jednoduche, kdyby jsi behal vzdalenosti jako Paula R. celkem by na to stacil jeji zpusob renegerace, jelikoz tve davky jsou tak 3–4× vetsi, nelze to aplikovat prubezne,

ted narazim na to co tady prosazuje rudo, to jsou v tomto pripade necukry, to co je v gelech je vetsinou glukoza a fruktoza, vice fruktozy je na vytrvalost, otazka je davkovani a spotrebovani, v dobe kdy je organismus uz prekyselen zbytkovymi produkty ze zateze, tak mu jeste pridam, tj. uvarim si kolagem a odrovnam klouby, hura a mam disbalance, takze tady je celkem rozumne uvazovat o MCT, to zase muze pusobit jako plus, neb tuk pres ruzne metabolicke premeny zase napomaha regeneraci, :-D

jeste neco jsme probirali, vypadalo to jako ze srandy, svou podstatu to ma v pritomnosti -SH vazeb, a ty regeneraci prospivaji nebo spise ji i ridi, tj. epsomka, prvni efekt jsem uz popsal, ten druhy je detoxikace, :-P

avatar

runner159 muž 08.10.2018 15:32:45

Vůbec nechápu tuhle posedlost ultra běhy, která se rodí v posledních letech. Tělo podle mě nemůže takovouhle zátěž snášet dlouhodobě a každej se časem musí rozsypat. A ještě to většinou běhají ty co nemají o běhu ani páru.

Nalezené položky: 8 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.