Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Brynda a Jílek, veteráni i hvězdy. Račice otevřely triatlonovou sezonu

Brynda a Jílek, veteráni i hvězdy. Račice otevřely triatlonovou sezonu
foto: Martin Wawryczek

tisková zpráva | 31.05.2021 | přečteno: 1645×

A jde to! Triatlonové sezona odstartovala oblíbenými závody – rodinným ICT sprintem (už pošestnácté!) a intervalovým půlironmanem v Račicích. Na bezpečných tratích a za dodržení všech hygienicko-epidemiologických pravidel se postavilo na start a užilo cíle více než dvě stě účastníků!

Labe aréna s perfektním zázemím, vodáckým kanálem a přesně pětikilometrovým asfaltovým okruhem okolo a přilehlým lesíkem nabízí triatlonistům ideální podmínky. Však se tu jela už v dávné minulosti řada pohárových závodů a třeba loni se tu ukázal na halfironmanovi i proslulý australský Tourminátor Adam Hansen. Letos pořadatelé ze SportGroup.cz nabídli přímo na místě i testování na covid-19 a připravili opět báječné závody.

I když borce neničil déšť jako loni, už tu zažili teplejší klima… zvlášť koncem května. Proto se nakonec po oba dny plavalo v neoprenech, teploměr ve vodě neukázal víc jak sedmnáct dílků. K tomu řádný větříček. Přesto si na půlironmanské vzdálenosti (1,9–90–21) mnoho účastníků zapsalo PB-časový osobáček.

Sobotní „rodinný“ sprint (0,75–20–5) vyhrál ostřílený veterán, nyní 44letý Jaroslav Brynda. „Chtěl jsem to zkusit po dvou letech bez závodů. Něco plavu, mám něco najeto a běhat můžu, je to kousek od baráku,“ poznamenal k přípravě a motivaci.

A jak mu to šlo? „Plavu jen venku, nevadí mi zima, ale tady jsem vzal neopren. Sice mi mladíci uplavali, ale nebyl to extrémní kvapík, lezl jsem čtyřicet vteřin za nimi a věřil si, že je doženu.“ Vzal si časovkářské kolo a na konci prvního okruhu podél kanálu je dojel. Udržel se ho jen další starý bard, ještě o šest let starší Pavel Paták (TTK Slávia Plzeň), bývalý účastník světových pohárů na olympijské trati.

„To mi nehrálo do karet. Je v mé věkové kategorii a navíc nestřídal. Tak jsem mu dal dva nástupy, šlápl jsem do toho přes 900 wattů a odpoutal se. Musel jsem si potom oddychnout, ale viděl jsem, co si můžu dovolit,“ popsal Brynda rozhodující atak. „Nevěděl jsem, jak to bude vypadat v běhu, ale zvládl jsem to.“ Nepříjemný vítr se točil, rozbíhal za 4:19/km, ale v závěru se dostal pod čtyři minuty a pohlídal si sedm vteřin na druhého Jakuba Cihláře (TK Příbram). Paták skončil třetí, 39 vteřin zpět.

„Jsem spokojenej, slíbil jsem dětem dovézt medaili,“ vyprávěl pak ještě Brynda, otec šestiletého Šimona a dvouleté Elišky, učitel na sportovní škole v nedalekých Neratovicích. V listopadu ho srazil Transit a od té doby sportuje s prasklou klíční kostí. „Stíhám do deseti hodin tréninku týdně. Ale operaci mi kvůli covidu pořád odkládali. Teď to drží, mám v plánu ještě nějaké závody, tak to nechám asi až na podzim,“ usmál se.

Ukázal se i další bývalý reprezentant Tomáš Bednář a řada dalších známých tváří. Mezi ženami kralovala teprve 17letá příbramská naděje Natálie Fraňková (1:08:39).

Pro nedělního halfironmana se počasí nezměnilo. Fryšno, větrno, slunce, jen voda ještě o stupeň studenější… David Jílek vyrážel tři minuty za Janem Wainerem (Cyklo Friede) a to mu velmi pomohlo ke kontrole situace na trati.

„Všechno vyšlo tak, jak mělo, jen na kole hodně nepříjemně foukalo. Zato běh v lese po měkkém na osmi okruzích se mi moc líbil,“ hodnotil. „Sledoval jsem Honzu, s ním jsem počítal jako s největším soupeřem. Až v půlce půlmaratonu se lehce navyšoval náskok a to jsem věděl, že to už dobře dopadne,“ dodal. Cílovou metu protnul v čase 4:05:37. O jedenáct let starší, 44letý policista Wainer 1:57 minuty za ním a třetí příbramský Jan Hradecký už za dalších pět.

„Radši bych jel asi hromadně v kontaktu, takhle by to bývalo jistě psychicky náročnější, vlastně pořád naplno. Naštěstí mi pomohl ten zmíněný kontakt s Honzou. Ale beru intervalového půlironmana to jako zajímavé zpestření a teď vlastně možná jedinou možnost, jak si tady pořádně zazávodit,“ poznamenal ke konceptu vítěz. Sám už se postavil začátkem roku na startovní čáru v Dubaji, pak jel dva menší závody na Ostravsku a cyklistickou časovku. „Už jsem celkem v tempu.“ Přiznal muž, který se chystá letos hlavně na Moraviamana na nové trati, Slovakmana a na podzim na oblíbeného Wintermana.

Na 13. pozici (4:29:25) dokončila výrazná osobnost historie českého triatlonu Jan Strangmüller, který sem přivezl svoji celou tréninkovou skupinu. Pak 27. byl další havajský Ironman Ondřej Teplý (4:43:02) – paradoxně lépe dopadl o den dříve na sprintu (13.). Dále třeba 36. nezdolný veterán a skvělý běžec Petr Švarc (4:53:02). Mezi ženami vládla 44letá Renáta Benčová z TTK Slavia Plzeň (5:10:20). Těsně nad solidních šest hodin dokončila nejstarší účastnice 60letá Pavlína Procházková (Iron Stars Beroun).

Kompletní výsledky zde: https://tech.orgsu.org/Site/SG/3

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

tiskovazprava muž 31.05.2021 10:05:32

A jde to! Triatlonové sezona odstartovala oblíbenými závody – rodinným ICT sprintem (už pošestnácté!) a intervalovým půlironmanem v Račicích. Na bezpečných tratích a za dodržení všech hygienicko-epidemiologických pravidel se postavilo na start a užilo cíle více než dvě stě účastníků!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.