Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Challenge Šamorín: Parádní představení světových triatlonistů

Challenge Šamorín: Parádní představení světových triatlonistů
foto: Challenge Šamorín

Michal Piloušek | 06.06.2017 | přečteno: 5836×

Největší triatlonová konkurence v historii slovenského, ale zřejmě i československého, triatlonu se sjela o víkendu do národního olympijského parku při Dunaji v Šamoríně. Kromě dalších 900 sportovců dorazil také dvojnásobný olympijský vítěz Alistair Brownlee, havajský šampion Sebastian Kienle, donedávna světový rekordman Lionel Sanders, velezkušený havajský matador Michael Realert, rychlý Němec Andreas Drietz, ITU specialista Richard Murray, super plavec Richard Varga nebo další übercyklista Boris Stein. České barvy v elitní kategorii měl hájit Tomáš Řenč.

V ženské kategorii se představily například čerstvá vítězka Ironmana Lanzarote Lucy Charles, Heather Wurtele, Ellie Salthhouse nebo Annabel Luxford. K favoritkám patřila i Radka Kahlfeldt Vodičková, která po delší době závodila před téměř domácím publikem.

Zastavme se vůbec u centra Xbionic jako takového. Neuvěřitelný areál na břehu Dunaje nedaleko od Bratislavy a Vídně nabízí naprostý luxus pro sportuchtivé turisty. Kromě nejmodernějších sportovišť poslouží perfektní fitness i wellness, špičková restaurace nebo služby masérů. Ostatně Instagramy a Facebooky triatlonových premiantů zaplavily právě fotky z místního moderního areálu.

Průběh závodu byl dramatický a divák se prakticky vůbec nenudil. Přední světoví triatlonisté předváděli to, co se od nich očekávalo. Tedy ostrý souboj specialistů olympijského triatlonu a „Ironmanů“. Plavání dle očekávání ovládnul domácí Richard Varga, za ním se po více než půlminutě vynořil Ali Brownlee a další půlminutu ztráceli Michael Realert s Richardem Murrayem. Skvělí cyklisté Sanders a Kienle nabrali ztrátu přes tři minuty.

Na kole se rychle začalo pořadí přesýpat možná i díky zavedení dvacetimetrové bezhákové zóny. Na rovinaté trati cyklisté doslova letěli. Do vedení se rychle dostal Brownlee, ale postupem času přenechal vedení výborně jedoucímu Realertovi. Sanders a Kienle zahájili obvyklou stíhací jízdu a při vjezdu do druhého depa ztráceli na vedoucího Brita už jen 41 vteřin.

Hned na začátku běhu se ukázalo, že olympijský vítěz Alistair Brownlee nemá svůj den a později dokonce ze závodu odstoupil. Do vedení se tedy dostala dvojice Kienle, Sanders a až do patnáctého kilometru se držela bok po boku. Když jeden z borců nastoupil, hned ho druhý doběhnul. Až šest kilometrů před cílem se podařilo kanadskému šampionovi Sandersovi „odpárat“ Kienleho a po strhujícím závěru si doběhl pro premiérový titul a odměnu 30 000 euro. Na třetím místě dokončil nestárnoucí Michael Realert. Tomáš Řenč dokončil na celkovém 23. místě a 18. mezi profesionály. Ze slovenských závodníků se nejlépe umístil Richard Varga (11.), Karol Džalaj byl celkově 14. a Ondrej Kubo byl 19.

Ženský závod se stal kořistí Lucy Charles, která dva týdny po vítězství na Lanzarote, snad nejtěžším Ironmanu na světě, ovládla i mistrovský závod na polovičních distancích. Hned od prvních metrů se ujala vedení a z vody vybíhala na první pozici. Dvacet pět vteřin ztrácela Annabel Luxford z Austrálie, Radka Kahlefeldt vybíhala z vody na páté pozici společně s Ellie Salthhouse.

Na kole se pořadí začalo měnit, nejrychlejším výkonem na kole se do čela rychle prokousávala Kimberley Morrison. S ní držela krok pouze Annabel Luxford. Ta v druhém depu ztrácela necelou minutu, Heather Wurtele minuty dvě.

Na běhu začalo skutečné drama! Až do posledních chvil nebylo jasné, kdo si doběhne pro zlato. Zezadu se totiž velmi rychle blížila Lucy Charles. Těsně před cílem se posunula i před Annabel Luxford a doběhla si pro pohádkovou odměnu. Třetí místo nakonec zbylo na zcela vyčerpanou Heather Wurtele. Radka Vodičková po bojovném, vyrovnaném výkonu obsadila 10. pozici.

Z českých age-grouperů zaznamenal životní výsledek Miroslav Bayer, který ovládl kategorii 70–74 let a doběhl si pro vytouženou zlatou medaili. Závodu se účastnilo samozřejmě daleko více českých borců, jejich výsledky alespoň telegraficky (umístění v kategorii je v závorce):

M18 – Jiří Souček (11)

M25 – Marek Pešta (21), Jakub Glinz (31)

W25 – Tereza Veselá (5)

M30 – Jan Kundrát (7), Pavel Franc (10), Jan Bavor (27), Aleš Jirán (31), Tomáš Karabinoš (38)

W30 – Daniela Pešková (24)

M35 – Daniel Galandr (25), Stanislav Holíšek (34)

W35 – Eva Krejčířová (20)

M40 – Petr Zajíček (14), David Kudrna (26), Miroslav Pátek (28), Pavel Stehlík (30), Radek Hájek (40)

W40 – Radka Falge (6), Milada Brabcová (7), Dita Punčochářová (13), Lucie Goikoetxea (24)

M45 – Michal Jílek (7), Jan Langsadl (14), Libor Odvarka (23), Oldřich Bazala (33), Michal Jaroš (39)

W45 – Alena Mahdalová (24)

M50 – Martin Pokorný (14), Miroslav Foret (24) Lubor Benda (33)

M55 – Michal Bareš (6), Petr Smatera (28)

M65 – Bohumil Mahdal (5)

M70 – Miroslav Bayer (1), Michal Mogrovics (4)

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 06.06.2017 07:29:11

Největší triatlonová konkurence v historii slovenského, ale zřejmě i československého, triatlonu se sjela o víkendu do národního olympijského parku při Dunaji v Šamoríně. Kromě dalších 900 sportovců dorazil také dvojnásobný olympijský vítěz Alistair Brownlee, havajský šampion Sebastian Kienle, donedávna světový rekordman Lionel Sanders, velezkušený havajský matador Michael Realert, rychlý Němec Andreas Drietz, ITU specialista Richard Murray, super plavec Richard Varga nebo další übercyklista Boris Stein. České barvy v elitní kategorii měl hájit Tomáš Řenč.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.