Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

PORADNA: Jak se sbalit na jarní najíždění kilometrů v teple

PORADNA: Jak se sbalit na jarní najíždění kilometrů v teple
foto: Dreamstime

Michal Piloušek | 21.03.2017 | přečteno: 3573×

Většina výkonnostních cyklistů, ale taky triatlonistů odjíždí v jarních měsících najíždět potřebné objemové tréninky do teplých krajin. Možná i vy letos poprvé poletíte za tréninkem na Mallorcu, Kanárské ostrovy nebo na jih Španělska. Na co při balení nezapomenout?

  1. Váhový limit zavazadel

Ještě než začnete balit kufry, pozorně si na letence přečtěte, kolik kilogramů může mít vaše zavazadlo. Především u charterových letů a nízkonákladových společností se stává, že v ceně letenky je pouze příruční zavazadlo. Nezapomeňte si tedy případně připlatit za kufr navíc, budete ho potřebovat! Často se dá kolo v místě konání soustředění půjčit, ale je vždy fajn mít s sebou své vlastní. I v případě balení kola postupujte podle podmínek letecké společnosti.

  1. Zabalte kolo pořádně

Pokud volíte variantu vlastního kola a nevlastníte speciální přepravní kufr (což u těch z vás, kteří cestují s kolem častěji, doporučujeme), tak dobře poslouží kartonová bedna na kolo, ve které jej dostávají prodejci. Zastavte se ve vašem oblíbeném cykloobchodu, určitě se něco najde. Pokud budete mít štěstí, tak vám pomůžou i s balením kola. Vhodnou výstelkou okolo trubek rámu jsou mirelonové trubice, které používají instalatéři, dají se koupit v každém lepším obchodě se sanitární technologií. Určitě odmontujte sedlovku se sedlem, pedály, řidítka a samozřejmě obě kola. Do krabice na kolo se dají přibalit tretry, náhradní duše (galusky), servisní klíče a nástroje pro mytí kola. Určitě ale s sebou neberte CO2 bombičky pro nahuštění píchlého kola! Ty jsou ve všech letech striktně zakázány. Kdyžtak je dokoupíte na místě.

  1. Kolo si půjčíte na místě

Úspora za přepravu kola není malá, navíc každý se nechce dělat se sborkou a rozborkou kola, proto někteří volí zapůjčení stroje v místě pobytu. Kromě precizně vybavených speciálek většinou bývají k dispozici kola středních a nižších kategorií. Kolo si určitě dopředu zarezervujte, trvejte na přesném modelu a velikosti rámu. Doma si poměřte svůj posed (vzdálenost od sedla ke šlapacímu středu, od sedla k řidítkům, případně zkontrolujte délku představce) a tyto informace pošlete do půjčovny. Měli by vám dopředu kolo dle vašich specifikací připravit. V ceně bývá náhradní duše a lepení, naopak nezapomeňte pedály, ty většinou součástí zápůjčky nebývají. Doporučujeme si vzít i „osezené“ a vyzkoušené vlastní sedlo. Samozřejmostí jsou vlastní tretry. Hodně bikerů, kteří nevlastní silničky, si chce zkusit soustředění objet na vypůjčeném speciálu. Proč ne, jen je lepší vzít ozkoušené horské tretry i pedály a vlastní sedlo.

  1. Co na sebe

Ač jedete do teplých krajin, tak po ránu, nebo po nastoupání výškových metrů, bývá zima. Na kolo nezapomeňte návleky na nohy i ruce, protivětrovou vestičku nebo bundu, pláštěnku (i v ráji prší!), šátek pod přilbu, prstové rukavice, několikero dresů a kraťasů, sluneční brýle a návleky na tretry. Pro běh určitě minimálně dva páry bot, delší elasťáky, kraťasy, lehké tričko nebo tílko, běžecké ponožky nebo kompresky, funkční teplejší tričko, lehkou větrovku a lehké rukavice. Plavání pravděpodobně bude probíhat v bazénu, nepočítejte ale, že si na místě vypůjčíte specifické pomůcky jako packy, pullbuoy, šnorchl, plavecké ploutve nebo gumy na posilování a rozcvičování. Je dobře vzít si více ručníků, u moře bývá vlhko a na apartmánech plných sportovců nebývá na sušáku moc místa. Čtyři jsou zcela dostačující.

  1. Výživa

Vše si vezměte s sebou! Pokud máte praxi nebo zkušeného trenéra, už víte, co a jak, nic nenechte doma. Proberte s poradcem nebo trenérem, kdy a v jakém množství co pozřít. Buďte jako profík, vždyť na soustředění jste vlastně profesionálním sportovcem! Pokud nemáte rádce a zkušenosti a chcete si zvednout tréninkové dávky sami až v teple, poraďte se se zkušeným trenérem nebo výživovým poradcem. Vícefázové tréninky určitě budou potřebovat upravený a promyšlený jídelníček a ve většině případů alespoň základní suplementy, jako jsou vitamíny, minerály a aminokyseliny. Vezměte si svůj oblíbený iontový nápoj. Někteří puristé s sebou vozí i vlastní kávovar… Proč ne, není nad kvalitní ranní kávu. Na jihu je zvykem jíst poměrně zdravě, proto neváhejte a inspirujte se lokálními surovinami a zpestřete si jídelníček třeba plody moře nebo exotickým ovocem!

  1. Několik maličkostí

Každý se neobejde bez něčeho malého, ale pro něj důležitého: může to být knížka, počítač, multiklíč na kolo, kartáček na zuby, nabíječka na vše, pantofle či žabky, opalovací krém, hudební přehrávač se sluchátky, sportovní hodinky (sporttester), mapa okolí, peníze v místní měně, karimatka na cvičení, tepláky na gaučink (oblíbená činnost na soustředění!), bidony v dostatečném počtu (3–4), shaker na gainer nebo proteinový drink, řidičák, úrazové pojištění, kreditní karta, místo v batohu na dárky pro rodinu, místo na dárky pro sebe a nakonec to nejdůležitější – benevolentní přístup rodiny a spolupracovníků, abyste na to soustředění měli klid!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 21.03.2017 07:55:16

Většina výkonnostních cyklistů, ale taky triatlonistů odjíždí v jarních měsících najíždět potřebné objemové tréninky do teplých krajin. Možná i vy letos poprvé poletíte za tréninkem na Mallorcu, Kanárské ostrovy nebo na jih Španělska. Na co při balení nezapomenout?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.