Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

ZAČÁTEČNÍCI: Tipy na zlepšení plavecké techniky

ZAČÁTEČNÍCI: Tipy na zlepšení plavecké techniky
foto: Garmin

Josef Smetana | 22.03.2014 | přečteno: 9140×

Neuplavou mi všichni hned po startu? Nepojedu celý závod sám nebo dokonce poslední? Takové otázky se honí v hlavě hobíkům, kterým plavání moc nejde, ale triatlon je pro ně výzvou. Co s tím?

Samozřejmě dobří plavci mají v dnešním pojetí triatlonu výhodu. Zásluhou dobrého plavání se pro cyklistiku udrží v silné skupině závodníků. Zároveň mohou v plavání ušetřit síly pro další část závodu.

Přesto slabší plavání není důvodem k neúčasti v triatlonových závodech. V triatlonovém kalendáři se to hobby triatlony jen hemží a ani slabší plavci v takovém závodě nepřijdou zkrátka. A to i případě kdy plavou pomalejším způsobem – prsa.

V plavání samotném je velmi důležitá technika. Tu si nejlépe osvojují děti. Získat cit pro vodu v pozdějším věku je většinou pěkná dřina. Máte-li možnost využijte konzultací plaveckého trenéra, nebo zkušenějšího triatlonisty. Samouci si často zafixují výrazné chyby v technice. Jejich odstranění je pak stojí mnoho úsilí a času.

Pro plavecké začátky nabízíme několik tipů pro zlepšení plavecké techniky, které si dokážete pohlídat sami.

• Naučte se nadechovat na každé třetí tempo. Lépe se při plavání „srovnáte“ a při závodě budete mít přehled o závodnících na obou stranách. Nadechujte se při natažené ruce, ne až když jde ruka z vody. Pozor dávejte na pozdní nadechnutí. Nádech by měl být rychlý ale plynulý.

• Vnímejte záběr pod vodou. Ruka má zůstat při záběru pokrčená, záběr má být dotažený až do konce.

• Zaměřte se na práci nohou. Jeden z největších nedostatků slabších plavců – nedostatečná nebo dokonce žádná práce nohou. Kopejte nohou s propnutým kolenem, postupně kolena uvolňujte. Natahujte chodidla, pozor na „motyky“. Nacvičujte s deskou, zabírají jen nohy.

• Plavte uvolněně, ne silově. Silovým plaváním plýtváte silami, do dalších částí triatlonu se budou hodit.

• Po plaveckém úseku vydechujte do vody u kraje bazénu, jednou rukou se držte. Posílíte tak dýchací svaly a prohloubíte dýchání. To se hodí i u běhu i cyklistiky.

Pokud i přes zvýšené úsilí zůstane plavání vaší slabinou, nevěšte hlavu. Mít svoji lepší disciplínu v závěru závodu je výhodou! Soupeře tak budete v triatlonu dotahovat a třeba i předjíždět či předbíhat. A hlavně – triatlon je výzvou. A ta se nevzdává!

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Coach muž 07.04.2014 11:40:29

Neuplavou mi všichni hned po startu? Nepojedu celý závod sám nebo dokonce poslední? Takové otázky se honí v hlavě hobíkům, kterým plavání moc nejde, ale triatlon je pro ně výzvou. Co s tím?
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.