Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Přeháním to se zátěží? Čtyři tipy, jak se vyhnout přetrénování

Přeháním to se zátěží? Čtyři tipy, jak se vyhnout přetrénování
foto: Unsplash/Gentrit Sylejmani

komerční prezentace | 23.02.2022 | přečteno: 1738×

Ať už člověk s trénováním teprve začíná, nebo patří ke zkušenějším sportovcům, může se bez větší pozornosti dostat do stavu, kdy jeho tělo vypoví službu. Říkáme tomu syndrom přetrénování. Přečtěte si o tom, jak si nezkazit sezónu a vyhnout se zbytečným zraněním.

Přeháním to se zátěží těla?

Existuje několik poměrně snadno viditelných signálů, které značí, že se tělo nestačí regenerovat. Prvním z nich je špatný spánek. Přetrénovanost udržuje mysl ve stavu neklidu a bdělosti, takže ani po běžném tréninku, který jinak dokáže člověka skvěle unavit, se vyčerpání nedostavuje. Buďte také na pozoru, pokud je vaše tepová frekvence vyšší ve chvílích naprostého klidu. Tehdy tělo vnímá i obyčejnou denní rutinu jako náročnou činnost, což by se dít určitě nemělo. K dalším příznakům patří zhoršení výsledků na trénincích a nechuť ke cvičení. Jak se do stavu syndromu přetrénování vůbec nedostat? Prevencí.

Naplánujte si volno

Ačkoliv tomu lze těžko uvěřit, pauza od tréninku je stejně podstatná jako cvičení samotné. Dovolená u moře se tak jeví jako bezvadný plán, kterým nadchnete svou drahou polovičku i unavený organismus. V zimě, kdy je do začátku triatlonové sezóny daleko, zamiřte za teplem. Vhodnou lokalitou tak pro vás bude bezpochyby Egypt. Marsa Alam, Hurghada či Sharm El Sheikh jsou skvělá místa pro potápění a šnorchlování. Tedy pro aktivity, které nespadají do vašeho tréninkového plánu. Účinkem se nemine ani chůze či lehký strečink.

Dbejte na to, co jíte

Pohlídat si složení svých denních jídel je alfou a omegou každého sportovce. Čím rozmanitější jídelníček si připravíte, tím menší bude riziko, že se vám nebude dostávat důležitých vitamínu a minerálů. S jídlem souvisí i sledování hmotnosti. Jakýkoliv výkyv váhy může být znamením, že je s tělem něco v nepořádku.

Střídejte zátěž svalů

Syndromu přetrénování jdete lehce naproti cvičením, kdy zatěžujete stále dokola stejné svaly. Trénink byste proto měli mít nastavený tak, aby posilované svalstvo dostalo zhruba dvoudenní regeneraci, během které se zaměříte zase na jinou část těla. V případě běhu je dobré střídat jeho délku i tempo.

Pište si tréninkový deník

Výsledky, kterých chcete dosáhnout, jsou jedna věc. Do svého tréninkového deníku ale nezapomeňte zaznamenávat i to, jak se každý den cítíte. Právě zvýšení negativních emocí může být výstražným ukazatelem unaveného těla.