Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Už v červnu se pojede v Račicích sprint ITC a intervalový 1/2ironman

Už v červnu se pojede v Račicích sprint ITC a intervalový 1/2ironman
foto: SportGroup

tisková zpráva | 30.04.2020 | přečteno: 2069×

Už vám životně schází dávka závodního adrenalinu? Vydržte do června, už jen pár týdnů, z koronavirové prázdnoty vykukují první nadějné obrysy. Triatlonisti se dočkají třetí červnový víkend. A dokonce hned dvojboje v Račicích!

V sobotu 20. června 2020 se tu ve znamení tří magických dvacítek odehraje už 15. ročník ICT triatlonu na sprint tratích (0,75 km plavání – 20 km kolo – 5 km běh). Hned v neděli 21. pak ve stejných kulisách proběhne 4. intervalový 1/2ironman (1,9 – 90 – 21).

„Ano, budou to u nás první závody po dlouhé pauze,“ potvrdil Michal Kurfirst, ředitel Labe arény Ústeckého kraje v Račicích. „Samozřejmě vyjdeme vstříc aktuálním nařízením vlády. Nejsou vyloučeny ani samostatné závody dle kategorií,“ dodává Martin Dvořák, šéf osvědčeného pořadatelského týmu agentury SportGroup.eu. Už teď je téměř jisté, že diváci a doprovod závodníků zamíří pouze na tribunu.

ICT triatlon má dlouholetou tradici pohodového podniku pro celou rodinu, původem pro zaměstnance IT firem. Závodí tu děti, tátové, mámy i veteráni, v minulosti se ukázala celá řada reprezentantů.

Nejmenší se vydají na start postupně od 12.30, dospělí ve 14 hodin. Plave se 750 metrů s hromadným startem bez neoprenu, na kole se jede okolo vodáckého kanálu (jeden okruh přesně 5 km s nulovým převýšením) a běží se do přilehlého lesíka (okruh 2,5 km) – stejně jako pak o den později. Vyhlašuje se i soutěž firemních družstev (2 muži a 1 žena) podle pořadí jednotlivců.

Unikátní intervalový 1/2ironman se zrodil teprve před třemi lety v hlavách dvou bývalých úspěšných šéfů české triatlonové reprezentace Martina Dvořáka (olympijský bronz Jana Řehuly 2000) a Jiřího Jelínka (titul mistra Evropy Filipa Ospalého 2001). Plavání startuje od 9 hodin po jednom v kanále. Na kole se účastníci vydají do 18 okruhů a běží pak osm 2,63 km koleček v lesíku nad (a za) tribunami. Oceněny budou čytři kategorie mužů a žen do a nad 40 let.

„Jedná se v podstatě o časovku jednotlivců. Máme na co navazovat, jezdilo se takhle ve Zlivi nebo v Ostré. Navíc podmínky uzavřeného areálu dovolují lepší pořadatelské zajištění, bezpečnost, občerstvovací stanice, proto i rozumnější ceny startovného,“ říká Jiří Jelínek, kdysi osobní kouč Renaty Berkové nebo Michala Daňka.

„Rozhodně je to závod spravedlivý, bezpečný a přesný. Při plavecké části nehrozí tlačenice nejen na startu, čekání na startovní povel, plave si každý za svoje, odpadá „hákování". Cyklistika je bezpečná, zákaz jízdy v tzv. háku bude pod kontrolou nejen rozhodčích, ale i kamer a veřejnosti na tribuně. Všichni závodníci jsou v podstatě pod stálou kontrolou s okamžitou dostupností zdravotní pomoci. A v Česku není lepšího místa než Račice pro takový závod,“ dodává.

Zájem se očekává mohutný. Vzhledem k tomu, že triatlony na domácí scéně zatím nejsou, Evropská federace ETU odložila i mistrovství Evropy na olympijských tratích v estonském Tartu začátkem července a letní Pražský střední triatlon jeho pořadatelé zrušili už dříve před vypuknutím pandemie.

Proto a vzhledem k omezeným startovním kapacitám (Intervalový 1/2ironman má 150 míst) si zajistěte závodní číslo včas – na www.sportt.cz jsou uzávěrky už 8. června. Aktuální možnosti ubytování přímo v areálu Labe arény zjistíte na telefonním čísle 775557888.