Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Vendule australské finále MS nesedlo, skončila na 26. příčce

Vendule australské finále MS nesedlo, skončila na 26. příčce
foto: ITU, Janos Schmidt

Česká triatlonová asociace | 15.09.2018 | přečteno: 2013×

Česká reprezentantka Vendula Frintová obsadila v posledním letošním závodě seriálu mistrovství světa 26. pozici. Finálový závod World Triathlon Series v australském Gold Coast ovládla v sobotu 15. září domácí Ashleigh Gentleová. Druhá doběhla Britka Vicky Hollandová, která se stala letošní vítězkou prestižního seriálu. Svůj závod mají za sebou i muži, nejlépe z Čechů dopadl František Linduška na 38. místě.

Vendula Frintová nastupovala na start s číslem 20. A právě tuto pozici si přála díky australskému závodu udržet ve světovém žebříčku. V Gold Coast ji čekalo 1 500 metrů plavání rozdělených do dvou okruhů v Tichém oceánu, 40 km cyklistiky (8 okruhů) vedoucích ulicemi surfařského města a závěrečný desetikilometrový běh. „Tratě tu jsou mírně technické a profil v podstatě rovinatý, takže bez jakýchkoliv záludností,“ řekl reprezentační kouč Lukáš Vrobel.

Za slunečného počasí závodnice absolvovaly plaveckou část bez neoprenů. Jako první se při výběhu z vody objevila americká reprezentační kombinéza Katie Zaferesové, průběžně vedoucí závodnice mistrovství světa. Vendula Frintová dorazila do prvního depa na 24. pozici se ztrátou 19 vteřin na první místo.

V úvodu cyklistické části se na čele pohybovala nejprve pětičlenná, později osmičlenná skupina největších favoritek. Ta ale byla přibližně v polovině čtyřicetikilo­metrového úseku dojeta početným balíkem triatlonistek. Do druhého depa tak dorazilo společně celkem 26 závodnic.

Bohužel mezi nimi chyběla česká reprezentantka, která se většinu cyklistiky pohybovala mezi 30. a 40. místem. V polovině cyklistické části pracovala v početné skupině se ztrátou 2 minut a 20 vteřin na čelo závodu. Do druhého depa pak dorazila na 30. pozici se ztrátou 2 minut a 55 vteřin na první pozici.

Do běžecké části vyrazily vysokým tempem Britka Vicky Hollandová, Američanka Katie Zaferesová a Australanka Ashleigh Gentleová. V tu chvíli bylo jasné, že o medaile se bude bojovat pouze mezi nimi. Jako první odpadla z tria Američanka, která si doběhla pro bronz. Až v cílové rovince se pak rozhodlo o těsném vítězství Australanky Gentleové, která zvítězila v čase 1:52:00. Vicky Hollandová se díky stříbrné medaili stala mistryní světa!

Vendula Frintová se po celou dobu běžecké části pohybovala na hraně třetí desítky výsledkové listiny. Jako vždy se ale dokázala posunout vzhůru – svůj boj zakončila na 26. pozici se ztrátou 4:22. Australský výsledek je tak pro ni bohužel druhý nejhorší v letošním ročníku WTS. Předtím si připsala 14. místo v Abu Zabí, 11. místo na Bermudách, 7. místo v Jokohamě, 27. místo v Hamburku a 24. místo v Edmontonu. Ve světovém žebříčku se kvůli tomu propadla o tři příčky na 23. místo.

Ke svým závodům v sobotu nastoupily také juniorské kategorie. V závodě juniorů Česko reprezentoval Tomáš Zikmund, který finišoval na 38. místě se ztrátou tří minut a sedmi sekund na vítězného Maďara Csongora Lehmanna. Svou zástupkyni mělo Česko i v závodě juniorek. Alžběta Hrušková proběhla cílem na 35. pozici. Za vítěznou Mexičankou Cecilii Sayuri Ramirezovou Alavezovou zaostala o tři minuty a jedenáct vteřin.

Hned dva čeští reprezentanti se postavili na start závodu mužů při grand finále mistrovství světa. František Linduška vybojoval v neděli 16. září v australském Gold Coast 38. místo, Jan Čelůstka finišoval dvě příčky za ním. Vítězem závodu je Francouz Vincent Luis. Mistrem světa se už potřetí v řadě stal Španěl Mario Mola.

Vzhledem k tomu, že jsou startovní čísla přiřazována podle pořadí závodníků ve světovém žebříčku, šel František Linduška na start s číslem 59, Jan Čelůstka měl 64. Zajímavostí je, že mezi oběma českými reprezentanty byl na startovní listině s číslem 63 dvojnásobný olympijský vítěz Alistair Brownlee, pro něhož to byl vůbec první letošní závod v seriálu mistrovství světa. Ten byl ale později diskvalifikován za zkrácení tratě při plavání.

„U všech našich reprezentantů bychom si přáli, aby byli v první polovině startovního pole. Nejtěžší to samozřejmě budou mít reprezentanti v kategorii elite muži, kde jsme ovšem rádi, že jsme se dostali na takovou úroveň, abychom mohli na start postavit dva naše závodníky,“ řekl před startem reprezentační kouč Lukáš Vrobel.

Nad australským pobřežím vládlo sice slunečné počasí, ovšem také silný vítr, který ovlivnil už sobotní závod žen. Tentokrát překračoval hranici 30 km/h. K plavecké části závodníci nastoupili bez neoprenů, které byly kvůli teplé vodě zakázány.

Jako první vylezl z vody slovenský reprezentant Richard Varga. František Linduška doběhl do prvního depa na 44. pozici se ztrátou 53 vteřin, jen čtyři vteřiny za ním byl na 47. místě Jan Čelůstka.

Na čele závodu se utvořila sedmičlenná skupina triatlonistů, která byla ale během první poloviny cyklistické části dojeta – a to i kvůli pádu některých závodníků na obrátce. Ve vedení se z vedoucí skupiny udržel pouze Belgičan Marten Van Riel, k němuž se připojil Nor Kristian Blummenfelt. Společně si pak vypracovali půlminutový náskok na skupinu více než 20 pronásledo­vatelů. Van Riel měl ale jen pár stovek metrů před příjezdem do depa drobný defekt, a tak se Blummenfelt vřítil do běžecké části osamocen.

Oba čeští reprezentanti pracovali během cyklistické části ve skupině pohybující se na 40. až 50. místě. Jejich ztráta na čelo závodu postupně narostla až na dvě a půl minuty. Do druhého depa pak dorazili společně – František Linduška na 41. pozici, Jan Čelůstka dvě příčky za ním.

Norský závodník Blummenfelt byl dostižen v polovině běžecké části, kdy se na něho dotáhla skupina několika favoritů. Z ní se pak oddělila trojice Španěl Mario Mola, Francouz Vincent Luis a Jihoafričan Richard Murray, která vbíhala do posledního kole společně.

Nejvíce sil měl Francouz Luis, který si doběhl pro vítězství v čase 1:44:34. Španěl Mola vybojoval stříbro, kterým stvrdil celkové vítězství v seriálu mistrovství světa. Bronz si odvezl Richard Murray.

Oba čeští reprezentanti se dokázali v běžecké části posunout výsledkovou listinou vzhůru. František Linduška proběhl cílem na 38. místě se ztrátou 3:53 na vítěze. Jan Čelůstka finišoval na 40. příčce, na Luise ztratil 5:50.

V neděli se na start postavily také smíšené štafety kategorií U23 + junioři. Vzhledem k pátečnímu pádu Ondřeje Olšara v individuálním závodě nebylo do poslední chvíle jasné, zda se český tým na start postaví. Nakonec ale sestava Iveta Fairaislová, Tomáš Zikmund, Alžběta Hrušková a právě Ondřej Olšar v prestižním závodě nechyběla. Bohužel se čeští triatlonisté do cíle nedostali, když byli během posledního úseku staženi rozhodčími kvůli dojetí o okruh. Zvítězil tým Francie.

Výsledky

ITU Grand Finale Mistrovství světa, Gold Coast, 15. září 2018

Ženy: 1. Asleigh Gentleová (Aus) 1:52:00, 2. Vicky Hollandová (V.Brit) 1:52:02, 3. Katie Zaferesová (USA) 1:52:33 … 26. Vendula Frintová 1:56:23

Muži: 1. Vincent Luis (Fr) 1:44:34, 2. Mario Mola (Šp) 1:44:48, 3. Richard Murray (JAR) 1:44:56 … 38. František Linduška 1:50:18, 40. Jan Čelůstka 1:50:25

Kompletní výsledky: https://www.triathlon.org/…l_gold_coast

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 15.09.2018 11:28:06

Česká reprezentantka Vendula Frintová obsadila v posledním letošním závodě seriálu mistrovství světa 26. pozici. Finálový závod World Triathlon Series v australském Gold Coast ovládla v sobotu 15. září domácí Ashleigh Gentleová. Druhá doběhla Britka Vicky Hollandová, která se stala letošní vítězkou prestižního seriálu. Do svých závodů dnes nastoupili také čeští junioři.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.