Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Handicapovaný Jan Tománek opět mistrem světa v polovičním ironmanu

Handicapovaný Jan Tománek opět mistrem světa v polovičním ironmanu
foto: archiv Jana Tománka

Gabriela Gaudlová | 06.09.2018 | přečteno: 2924×

Triatlonista Jan Tománek, který je od 15 let upoutaný na invalidní vozík, obhájil o uplynulém víkendu titul mistra světa v polovičním ironmanu. V jihoafrickém Port Elizabeth vybojoval časem 5:37:24 druhou zlatou medaili v řadě v kategorii handicapovaných. Přitom chybělo málo a sen o druhém titulu by se rozplynul.

Jeho běžecká „formule“ – pro sport speciálně upravený invalidní vozík – dorazila do Jihoafrické republiky poškozená. Zachránil ho několikanásobný mistr světa v handcyclingu, místní rodák Ernst van Dyk, který českému reprezentantovi zajistil velmi složitou opravu. Obhájce titulu se tak mohl postavit na start. „Na šampionát jsem odlétal připravený, spokojený a odhodlaný, takže se mi hodně ulevilo, že moje africká mise nekončí,“ nechal se slyšet Tománek.

Handicapovaní závodníci se na mistrovství světa nominovali pouze tři a závodili bok po boku zdravých profesionálů. Podmínky v plavecké části, která probíhala ve vlnách Indického oceánu, byly náročné. „Na konci plavání mě nepříjemně vzala vlna a doslova mě převálcovala. Otočil jsem se přes hlavu a dokonce škrtl o dno, což nebylo příjemné a už vůbec ne bezpečné,“ popsal svoje zážitky Tománek. Přesto se hned na začátku dostal do čela a své soupeře před sebe nepustil.

Po 1,9 kilometrech plavání následovalo 90 kilometrů na hanbiku. „Profil trati mi vyhovoval, ale vadil mi velmi hrubý povrch silnic,“ zhodnotil Tománek cyklistickou část. „Na hrubém povrchu nemají kola takovou setrvačnost a hlavně vzhledem k pozici těla jdou veškeré vibrace a nárazy přes zádovou opěrku do krku a hlavy,“ dodal. Navíc pršelo a foukal nárazový vítr.

Závěrečnou etapu na 21,1 km absolvoval Tománek na opravené běžecké formuli. „Místy jsem s technikou trochu bojoval, obával jsem se dalšího defektu, ale neztrácel jsem koncentraci a bojoval až do úplného závěru. Během posledních desítek metrů mě absolutně naplnila euforie. Už jsem nepochyboval, už jsem se nebál, jen jsem si vychutnával poslední okamžiky závodu.“

S rukou vztyčenou nad hlavou potom protnul v čase 5:37:24 cílovou pásku. Na slavnostním ceremoniálu převzal z rukou legend triatlonu Dava Scotta a Marka Allena mistrovský dres a trofej.

Příští světový šampionát proběhne 7.-8. září 2019 ve francouzském Nice. Vybojuje Tománek hattrick?

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

GKadlecova žena 06.09.2018 17:32:11

Triatlonista Jan Tománek, který je od 15 let upoutaný na invalidní vozík, obhájil o uplynulém víkendu titul mistra světa v polovičním ironmanu. V jihoafrickém Port Elizabeth vybojoval časem 5:37:24 druhou zlatou medaili v řadě v kategorii handicapovaných. Přitom nechybělo málo a sen o druhém titulu se rozplynul.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.