Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Helena Kotopulu a Lukáš Kočař obhájili zlato na Pilmanovi

Helena Kotopulu a Lukáš Kočař obhájili zlato na Pilmanovi
foto: Česká triatlonová asociace

Josef Rendl | 26.08.2018 | přečteno: 2491×

Šestnáctý ročník kultovního Pilmana obstaral předposlední díl seriálu Ford Czechman Tour. Ve Žďáru nad Sázavou se na tratích polovičního Ironmana sešlo přes dvě stě triatlonistů a triatlonistek. Spanilou jízdu za třetím titulem předvedl suverénní Lukáš Kočař, na kterého nestačili ani ironman Petr Soukup, ani skvělý veterán Karel Zadák.

Kdo čekal avizovaný souboj mezi ironmanem Petrem Soukupem a Lukášem Kočařem, musel být trochu zklamaný. Brněnský triatlonista v dresu Konrad Tools Team totiž nenechal od prvních metrů v zelené vodě Pilského rybníka nikoho na pochybách, že má v úmyslu získat i třetí zlatou medaili z této náročné „půlky“.

„Moc jsem se neohlížel za sebe, ale i tak jsem s potěšením sledoval, jak můj náskok narůstá,“ glosoval své vystoupení. Oproti loňsku se jeho soupeři v čele s Petrem Soukupem drželi v plavecké tříokruhové části na dostřel a v prvním depu mělo duo Soukup-Hradecký na Kočaře ztrátu jen necelou minutu.

„Místní zvlněnou trasu cyklistiky mám rád. Dá se jet vlastně pořád naplno, na horizontu po krátkých výjezdech držet stabilní rychlost. Cítil jsem se dobře připraven,“ hodnotil Kočař druhou disciplínu. Na stříbrnou příčku se již v prvním okruhu ze tří prokousal skvělý cyklista Karel Zadák v bílém dresu Triexpert Milt Racing Teamu a tříminutovou ztrátu na vedoucího závodníka dlouho držel. Do druhého depa ale přijížděl Lukáš Kočař s komfortním náskokem již pěti minut.

Usmál se na svou slečnu Mariku, pověsil triatlonový speciál, obul maratonky a svižným tempem pod 4 min/km se zakousnul do půlmaratonu zvlněným terénem. Karel Zadák sice před startem neskrýval svou únavu po SP Xterra v Zittau, ale ukázal, že i ve svých čtyřiceti letech patří k české špičce silničního triatlonu.

Bronz hájil Petr Soukup, kterému závod nesedl podle představ. „Udělal jsem v závodě několik fatálních chyb a to se mi vymstilo. Lukáš s Karlem jeli parádně na kole a prostě jsem jim nestačil. Za necelých padesát dní se postavím na start IM Hawaii, kde chci vyhrát Age Group. Tam směřuji veškeré úsilí,“ řekl.

Lukáš Kočař předvedl nejrychlejší výkon ve všech třech disciplínách a protínal cílovou pásku s náskokem neuvěřitelných sedmi minut. „Dneska mi to sedlo nejlépe z dosavadních tří startů. Možná, že k tomu přispělo i chladnější počasí. Žádná krize nepřišla, ani se necítím moc unavený. Na konci října se postavím na start MS Xterra na havajském Maui. Chci tam předvést co nejlepší výkon a vím, že mám na to, abych závodil s těmi nejlepšími.“

Čtvrtou příčku si třetím běžeckým výkonem dne přivlastnil pražský triatlonista Lukáš Slatinský, který donedávna laboroval s vleklou nemocí. „Dnes to bylo maximum možného,“ zhodnotil lakonicky těsně po závodě.

V ženské části startovního pole rozhodla o své obhajobě Helena Kotopulu v barvách Titan Trilife. Svěřenkyně Petra Vabrouška po úvodní plavecké části vyjížděla na cyklistiku až na pátém místě. „Měla jsem nové kolo, nepovedlo se mi ho nastavit úplně ideálně a trápila jsem se,“ řekla. Nakonec se ale propracovala nejrychlejším časem na kole na první místo a půlmaratonem za 1:29 si zajistila cenný pilmanský titul. „Jsem ráda, že se to povedlo, ale dneska to bolelo. Čeká mě mistrovství Evropy v Madridu, tak ještě budu muset potrénovat,“ říkala v cíli.

Vloni měla druhá Petra Veselá z MST Jihlava ztrátu na vítěznou Helenu propastných 22 minut, letos už to byly jen necelé čtyři a mohla se znovu radovat ze stříbrné medaile. Bronzovou příčku si vyrovnaným výkonem zajistila jihočeská triatlonová matadorka Jana Candrová, kterou marně stíhala skvělá běžkyně Michaela Gerychová.

Závodu se v roli diváka zúčastnil i triatlonový reprezentant František Kubínek, který vloni při těžké autonehodě utrpěl vážná zranění. Bylo skvělé ho vidět opět chodit a s odhodláním v tváři vrátit se ke sportu.

Hlavní organizátor a duše Pilmana Jan Havlíček z místního klubu Axiom OrBiTt byl po šestnáctém ročníku spokojený. „Chtěl bych poděkovat všem zhruba padesáti lidem, kteří nám s pořádáním Pilmana pomáhají. Dneska nakonec vyšlo skvělé počasí a nikomu se nic nestalo. Jsem potěšen, že se na start postavilo více než třicet žen, což je opravdu hodně. Z reakcí závodníků nás těší, že se do Žďáru rádi vracejí a mají tento závod jako srdcovku,“ řekl.

Letošní seriál Ford Czechman Tour uzavře 15. září Klasik duatlon v Příbrami.

Výsledky: http://czechtriseries.cz/…ts/race/3520

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 26.08.2018 08:35:49

Šestnáctý ročník kultovního Pilmana obstaral předposlední díl seriálu Ford Czechman Tour. Ve Žďáru nad Sázavou se na tratích polovičního Ironmana sešlo přes dvě stě triatlonistů a triatlonistek. Spanilou jízdu za třetím titulem předvedl suverénní Lukáš Kočař, na kterého nestačili ani ironman Petr Soukup, ani skvělý veterán Karel Zadák.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.