Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Na žďárském Pilmanovi si to rozdají Kočař se Soukupem

Na žďárském Pilmanovi si to rozdají Kočař se Soukupem
foto: Tomáš Petr

Josef Rendl | 06.08.2018 | přečteno: 2035×

Tuto sobotu se v krásném sportovním areálu u Žďáru nad Sázavou budou rozdávat další body do celkového hodnocení seriálu Ford Czechman Tour. Tři stovky triatlonistů změří síly na distancích polovičního Ironmana. Jak dopadne tvrdý souboj Lukáše Kočaře s Petrem Soukupem? Na nedávné Ford Prague Challenge je od sebe dělily necelé čtyři minuty, ale každý startoval v jiné kategorii, kde panují odlišné podmínky.

Triatlonový obojživelník Lukáš „Peli“ Kočař v dresu Konrad Tools si po bronzu na Xterra Prachatice připsal kvalitní desátou příčku na Xterra Zittau o tomto víkendu. Cestu k ještě lepšímu umístění mu zkomplikoval defekt v náročném sjezdu. Ve Žďáru bude bojovat o třetí vítězství v řadě.

Pro Petra Soukupa jde o test formy před blížící se IM Hawaii. „Moje cíle jsou vždy ty nejvyšší! Nevím, kdo bude startovat z české špičky, ale cítím se dobře a trať mi zde sedí. Vše již směřuji k IM Hawaii, ale Pilmana beru vážně a chci se ukázat ve vrcholné formě. Kluci to budou mít těžké,“ hlásí před sobotním startem.

K těmto dvěma borcům se s medailovým potenciálem přiřadí nestárnoucí duo Karel Zadák a Jan Wainer, kterým zvlněná cyklistika i běžecká část sedí. Na Czechmanovi a IM Roth ukázal výbornou připravenost Lukáš Slatinský, který určitě bude chtít vylepšit loňskou sedmou příčku. V popředí se bude pohybovat i skvělý plavec, příbramský triatlonista Jan Hradecký.

Černým koněm závodu může být rychlonohý David Gerych či litomyšlský triatlonista Antonín Hurych, který je skvělým cyklistou a na Pilmanovi si odbyde svoji halfironmanskou premiéru. Z české špičky bude chybět fenomenální Tomáš Řenč, který po vítězném Czechmanovi, Moraviamanovi i Slovakmanovi dal přednost odpočinku. „Čeká mě kvalifikační Ironman na Havaj v Barceloně, na který soustředím zbytek letošní sezony a potřebuji nabrat síly,“ řekl.

V ženské části startovního pole mohou být diváci zvědaví na repete loňského souboje mezi Helenou Kotopulu a Petrou Veselou. Helena vloni o své suverénní vítězství málem přišla, když přehlédla své jméno na tabuli „hříšnic“ a zapomněla si odpykat trest v penalty boxu. O další medaili ve svém bohatém portfoliu bude bojovat i českobudějovická matadorka Jana Candrová. Jejich velkou soupeřkou bude Němka Ulrike Schwalbeová.

Start závodu je naplánován na 11. hodinu. O deset minut později se vydají na trať štafety.

V kuloárech proběhly spekulace ohledně kvality vody v pilské nádrži a řešila se prý i potenciální duatlonová alternativa. To však pořadatelé popírají. „Někdo někde vystřelil, že Pilman bude jen duatlon. Není to pravda. Podle hygieny je voda vhodná ke koupání pro veřejnost, což je pro nás důležité. Jedinou úpravou tedy je, že se kvůli suchu a snížené hladině vody budou plavat tři okruhy místo dvou,“ říká Havlíček. „Jinak se závodníci mohou jako vždy těšit na hezkou trať ve Žďárských vrších. Čeká je příjemné prostředí areálu Pilák, kde máme zázemí, pěkná kopcovitá cyklistika a příjemný lesní běh.“

Na závodníky čekají distance středního triatlonu, tedy 1,9 km plavání, 93 km na kole a 21,1 km běhu. Oproti minulému roku ovšem došlo k úpravám trati. „Stejně jako celé Česko se potýkáme s rekonstrukcemi silnic. Museli jsme upravit cyklistickou trať. Naštěstí se nám podařilo najít klidnou silnici, jen se kvůli tomu snížilo převýšení celého závodu z 1800 na 1200 metrů,“ říká Havlíček.

Co se týče kvality vody, aktuální informace na webu pořadatele hovoří následovně: „Průhlednost vody je 0,4 metru a teplota 20,5 °C. Množství sinic pokleslo, množství chlorofylu zůstává vyšší. Nezávadná voda s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi, v případě možnosti je vhodné se osprchovat.“

Sportovní areál, kde vyroste zázemí pro Pilmana, skýtá vyžití i pro další sporty, jako jsou inline brusle, tenis či minigolf, což ocení doprovod závodníků. Ředitel závodu Jan Havlíček také vzkazuje, že kdo by chtěl pomoci na občerstvovacích stanicích, je vítán.

Pilman je posledním triatlonem v rámci FORD CZECHMAN TOUR (Český pohár v dlouhém triatlonu a duatlonu). Celý ročník uzavře 15. září příbramský Klasik Duatlon.

S využitím tiskové zprávy České triatlonové asociace

Web závodu: www.axiomorbitt.cz

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

jrendl 21.08.2018 18:49:53

Tuto sobotu se v krásném sportovním areálu u Žďáru nad Sázavou budou rozdávat další body do celkového hodnocení seriálu Ford Czechman Tour. Tři stovky triatlonistů změří síly na distancích polovičního Ironmana. Jak dopadne tvrdý souboj Lukáše Kočaře s Petrem Soukupem? Na nedávné Ford Prague Challenge je od sebe dělily necelé čtyři minuty, ale každý startoval v jiné kategorii, kde panují odlišné podmínky.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.