Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Evropský šampionát Xterra ovládli Serrano a Poór, tři Češi v top ten

Evropský šampionát Xterra ovládli Serrano a Poór, tři Češi v top ten
foto: Carel du Plessis

Michal Piloušek | 19.08.2018 | přečteno: 2330×

Německá Žitava je dlouhodobě jedním z největších triatlonových podniků v Německu a snad i v Evropě. Více než tisícovka závodníků rozdělená mezi několik závodů a kategorií každoročně dělá tento podnik výjimečným. Letos se navíc rozdávaly medaile mistrovství Evropy Xterra a to přilákalo samozřejmě téměř kompletní světovou špičku. Hned tři umístění v elitní desítce vybojovali Helena Karásková (2. místo), Karel Zadák (6.) a Lukáš Kočař (10.).

Mezi padesátkou elitních mužů chyběl dlouhodobě nejúspěšnější Španěl Ruben Ruzafa, který v červenci ovládl Xterra Czech. Po závodě si přivodil drobné zranění zápěstních kůstek a raději před světovým šampionátem ten kontinentální vynechal. Jasným favoritem číslo jedna tak byl aktuální mistr světa Bradley Weiss (RSA), kterému chtěli konkurovat Sam Osborne (NZL), Roger Serrano (ESP), Francois Carloni (FRA), ale také Češi Lukáš Kočař a Karel Zadák. Po úspěšném vystoupení na světovém poháru v Polsku (7. místo) závod nakonec vynechal Jan Kubíček.

Předstartovní přípravy přísně a přesně dle pravidel kontrolovaly desítky rozhodčích německé triatlonové unie, takže už tak prachem z vyprahlé země hustá atmosféra ještě zhoustla. Těsně před půl dvanáctou se na startovní čáru postavili muži i ženy Elite najednou. Po startu, který byl špatně rozeznatelný v řevu diváků i moderátorů, malinko Češi zaspali a i přes své nesporné plavecké kvality měl poté Kočař velký problém prokousat se vyrovnaným polem do čela závodu.

Tam úřadoval domácí superplavec Jens Roth. Nakonec zaplaval úchvatný čas 17:25 (bez neoprenů i plaveckých kombinéz) a měl slušný náskok před pronásledovateli. Favorité měli následující ztráty: Osborne, Serrano, Chané (+46 s.), Weiss (+1 min.), Shaw, Kočař (+2 min.), Karel Zadák vylézal z vody se ztrátou tří minut.

Na kole se rychle do čela dostal Brad Weiss a jediný, kdo s ním dokázal držet tempo, byl Španěl Roger Serrano, který se představil ve skvělé formě. Na třetím místě zůstal osamocený mladý Francouz Max Chané. V další skupince se pospolu drželi Osborne, Carloni a hned za nimi se dotahoval do čela Lukáš Kočař. Bohužel v posledním nebezpečném sjezdu po kamenech Kočařovi ustřelilo kolo a následkem defektu tratil čtyři minuty.

S ohledem na další vývoj závodu to byla určitě velká škoda. Po dojezdu do depa totiž Weiss a Serrano mizeli z dohledu ostatním a strhla se bitva o třetí místo. Kočařův souputník z kola Osborne dokázal zvýšit tempo a nakonec předstihnul jako tuhnoucího Maxe Chaného, tak i Serrana a doběhnul si pro stříbrnou medaili. Třetí místo si uhlídal španělský závodník.

Heroickým výkonem ve všech třech disciplínách dal jasně úřadující šampion Weiss najevo, kdo bude hlavním favoritem závodu na Maui. Perfektní druhou půlku závodu předvedl Karel Zadák a dokázal se propracovat až na 6. místo celkově. To v redukovaném pořadí závodníků z Evropy znamenalo 3. místo! Kočař i přes defekt dokončil na 10. místě.

V závodě žen byla jednou z hlavních adeptek na vítězství Helena Karásková. Ostatně média jí věnovala velkou pozornost a všichni se těšili na její souboj s loňskou mistryní Evropy Brigitou Poór z Maďarska. Na startu ale byla celá řada zvučných jmen, a tak se nedalo dopředu pořadí na stupních vítězů predikovat.

Plavání nejlépe zvládla Nicole Walters, s malou ztrátou vyrážela na kolo Brigita Poór, v tu chvíli na Maďarku měly ztrátu: Carina Wasle, Lizzie Orchard (+40 v.) a Helena Karásková (+4 min.). Z toho bylo jasné, že jedině neuvěřitelná stíhací jízda nebo chyba všestranné maďarské závodnice mohou vést k evropskému titulu. Na kole Karásková předjížděla jednu závodnici za druhou, kromě jediné, která jela takřka stejný čas. Brigita Poór předvedla i na kole excelentní výkon a na závěrečný 10km běh vyrážela první, na druhém místě se ztrátou 2:40 Rakušanka Wasle, třetí potom Helena Karásková (+4:04) a čtvrtá Nicole Walters (+6:02). Perfektním během se k jinak výborné běžkyni Wasle dostala Helena, která nakonec po neuvěřitelně těsném souboji o deset vteřin porazila Rakušanku a získala stříbrnou evropskou medaili. Na vítězku Poór ani skvělý běh nestačil, ztráta v cíli nakonec byla 3:45.

Na elitní závodníky skvělými výkony navázaly desítky českých závodníků ve věkových kategoriích. Málokteré pódium při vyhlášení vítězů se obešlo bez české účasti, a tak byl důvod k oslavám v cíli závodu za doprovodu hudby, párků s chilli omáčkou a tmavého silného piva.

Výsledky závodu: https://www.xterragermany.de/…/ergebnisse/

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 19.08.2018 10:32:06

Německá Žitava je dlouhodobě jedním z největších triatlonových podniků v Německu a snad i v Evropě. Více než tisícovka závodníků rozdělená mezi několik závodů a kategorií každoročně dělá tento podnik výjimečným. Letos se navíc rozdávaly medaile mistrovství Evropy Xterra a to přilákalo samozřejmě téměř kompletní světovou špičku. Hned tři umístění v elitní desítce vybojovali Helena Karásková (2. místo), Karel Zadák (6.) a Lukáš Kočař (10.).
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.