Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Tituly ve sprintu si z Tábora odvezli Linduška a Fairaslová

Tituly ve sprintu si z Tábora odvezli Linduška a Fairaslová
foto: archiv ČTA

Česká triatlonová asociace | 30.07.2018 | přečteno: 2292×

Jižní Čechy přivítaly jednu z největších akcí letošní triatlonové sezony. V neděli 29. července se při Velké ceně Tábora bojovalo o české tituly ve sprintu, o body do Českého poháru v olympijském triatlonu, o body do evropského poháru juniorů a také o žákovské i akademické tituly. Mistry ČR ve sprintu se stali František Linduška a Iveta Fairaislová.

Na elitní závodníky čekaly distance sprintu. Po 750 m plavání v rybníce Jordán následoval výběh do depa na náměstí T.G. Masaryka. Při 20km cyklistice absolvovali závodníci čtyři okruhy. Tři běžecké okruhy skládající pět kilometrů pak vedly po mírně zvlněné trati.

V závodě mužů stála na startu celá řada reprezentantů – František Linduška, Ondřej Olšar, Lukáš Červenka nebo třeba Jakub Powada. A právě tato čtveřice se od začátku držela na čele závodu. „Lukáš Červenka nám na začátku odplaval. Druhý jsem šel z vody já. Za mnou byl Ondra Olšar,“ popsal František Linduška. „Na kole jsme se pak sjeli. Lukáš Červenka bohužel někde upadl a už nás nestihl dotáhnout. S Ondrou jsme dojeli do depa spolu. Hned na začátku běhu jsem mu nastoupil, chtěl jsem si totiž udělat náskok, abych předešel sprintu ve finiši, kdy už by nohy byly z toho vedra unavené,“ popsal své vítězství František Linduška.

Závodník TCV Jindřichův Hradec zvítězil v čase 59:30. Druhý doběhl Ondřej Olšar. Třetí místo vybojoval olympionik Přemysl Švarc.

V závodě žen se dal očekávat zajímavý souboj Slovenky Romany Gajdošové, loňské celkové vítězky českého poháru, talentované Ivety Fairaislové, zkušené Jitky Rudolfové, která se radovala z prvenství v Příbrami a Mělníku, či nadějné Pavlíny Poláčkové.

„Konečně se mi povedlo plavání. Snad poprvé v této sezoně. Takže jsem vyplavala na druhém místě a hned za mnou byla Romča Gajdošová. Dařilo se nám spolupracovat a vytvořit si velký náskok. Bylo jasné, že se mezi námi rozhodne v běhu. Dvě kolečka jsme absolvovali spolu, ale v posledním kopci jsem jí už nestačila,“ popsala závod Iveta Fairaislová, která si sice v závodě českého poháru připsala druhé místo, ovšem v redukovaném pořadí mistrovství republiky ve sprintu obsadila první příčku a získala tak svůj první titul v kategorii žen v kariéře.

Romana Gajdošová doběhla první v čase 1:05:36. Druhá byla Iveta Fairaislová s patnáctivte­řinovou ztrátou, třetí příčku pak obsadila Pavlína Poláčková.

Dalším vrcholem táborského programu byl závod evropského poháru juniorů s velmi kvalitně obsazeným startovním polem. Díky vysoké mezinárodní prestiži byl dokonce poprvé ve své historii zařazen na oficiální seznam Významných sportovní akcí ČR.

V Táboře se představili například závodníci z Nového Zélandu či Austrálie, ale také evropských triatlonových velmocí. Z Portugalska přijeli na jih Čech čerství mistři Evropy v juniorských štafetách.

A právě portugalský závodník Ricardo Batista ovládl závod juniorů, když se držel na čele hned od plavecké části. Zvítězil v čase 58:06. Z českých závodníků si nejlépe vedl Radim Grebik, který finišoval na 11. příčce. Hned za ním doběhl Tomáš Zikmund. Do elitní dvacítky se vešel ještě osmnáctý Martin Semerád.

Ještě lepší umístění si ovšem Česko připsalo v závodě juniorek. Alžběta Hrušková vybojovala skvělé páté místo, když na vítěznou Novozélanďanku Hannah Knightonovou ztratila 2 minuty a 10 sekund. Jedenáctá finišovala Tereza Svobodová, dvanáctá pak Heidi Juránková.

Výsledky

Velká cena Tábora, 29. července 2018

Muži: 1. František Linduška 0:59:30, 2. Ondřej Olšar 1:00:56, 3. Přemysl Švarc 1:01:24

Ženy: 1. Romana Gajdošová 1:05:36, 2. Iveta Fairaislová 1:05:51, 3. Pavlína Poláčková 1:09:10

Evropský pohár juniorek: 1. Hannah Knightonová (N.Zél) 1:04:17, 2. Kristina Jesenská (SVK) 1:05:35, 3. Quinty Schoensová (Niz) 1:05:42

Evropský poháru juniorů: 1. Ricardo Batista (Por) 58:06, 2. Simon Henseleit (Něm) 0:58:12, 3. Dylan Mccullough (N.Zél) 0:58:15

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 30.07.2018 17:04:50

Jižní Čechy přivítaly jednu z největších akcí letošní triatlonové sezony. V neděli 29. července se při Velké ceně Tábora bojovalo o české tituly ve sprintu, o body do Českého poháru v olympijském triatlonu, o body do evropského poháru juniorů a také o žákovské i akademické tituly. Mistry ČR ve sprintu se stali František Linduška a Iveta Fairaislová.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.