Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Karpatský triatlon přivítal přes tři stovky závodníků

Karpatský triatlon přivítal přes tři stovky závodníků
foto: Be COOL

tisková zpráva | 27.06.2018 | přečteno: 1663×

Vodná priehrada pri Lozorne privítala 23. a 24. júna účastníkov 3. ročníka Karpatského triatlonu, ktorý bol druhým podujatím z trilógie Triatlon Tour 2018. Na triatlon v atraktívnom prostredí Malých Karpát sa prihlásilo celkove 335 triatlonistov. Chladnejší víkend vytvoril nakoniec ideálne podmienky pre dospelých aj mládežníckych triatlonistov, ktorí súťažili spolu v ôsmich disciplínach.

Celý športový víkend otvorila sobota, ktorá patrila deťom. Tie si v rôznych vekových kategóriách – od kategórie „nádeje A“ (rok narodenia 2008 a mladší), „nádeje B“ (2009–2010), „nádeje C“ (2011 a mladší), mladších žiakov (12 a 13-roční) až po starších žiakov (14 a 15-roční) – vyskúšali na vlastnej koži krásu a zároveň náročnosť tohto športu.

„Detskí triatlonisti nás milo prekvapili svojou húževnatosťou a odhodlanosťou. Teplota vody mala po predchádzajúcom horúcom období naozaj príjemnú teplotu 26 stupňov, čo malí plavci ocenili a zašantili si v nej ešte pred samotným štartom. Tento rok boli preteky súčasťou Slovenského pohára pre žiacke kategórie, takže sme v počte účastníkov oproti minulému roku zaznamenali výrazný nárast, čo nás veľmi teší a je pre nás výzvou aj do budúcnosti“, informoval športový riaditeľ podujatia Maroš Horínek.

Po skončení detských súťaží nasledovalo vyhlasovanie víťazov a po ňom rozprava o pravidlách a pokynoch k hlavným nedeľným pretekom. V hlavný súťažný deň – nedeľu – o 10.00 hod. ako prví odštartovali účastníci kratšej „HOBBY“ trate (600 m plávanie– 20 km bicykel – 6 km beh) spoločne s dorastencami a juniormi.

V ženskej kategórii zvíťazila v absolútnom poradí Lenka Brinzová (1:21:53.7) pred Neli Vopalenskou z Born2Sport (1:24:57.2) a Ľubicou Pálikovou (1:25:10.3) Medzi mužmi zvíťazil Michal Škvarenina z Triatlon team Trnava (1:07:22.4), ako druhý dobehol Marián Siváček z Triax Bratislava (1:07:25.8) a tretiu priečku obsadil Jaroslav Čík zo Športového Triatlonového Klubu Pezinok (1:09:22.4).

Michal Škvarenina pre TA3 povedal: „Bola krásne pripravená trať, ideálne pretekové počasie na triatlone, nebolo moc teplo a výborní súperi.“ Najviac mu dal zabrať práve jeho súper za ním, ktorý dobehol 3.4 sekundy po ňom a celý čas mu bol v pätách, čo ho „vyšponovalo“ k najlepšiemu výkonu.

Kráľovská disciplína Karpatského triatlonu – dlhá trať (1200 m plávanie, 60 km bicykel, 12 km beh) s atraktívnym prejazdom cez uzatvorenú Pezinskú Babu, mala svoj štart o 10:07 hod. V kategórii žien ho ovládla Dana Ignačáková z Prestigio Realiz Team Bratislava (3:13:33.0) pred Dankou Molnárovou z Born2Sport (3:15:14.7) a treťou Alenou Drahošovou zo Športového Triatlonového Klubu Pezinok (3:22:29.5). U mužov vyhral slovenský olympionik Pavel Šimko z 3NITY Triathlon team Bratislava (2:32:25.3), ktorý do cieľa dobehol pred Andrejom Orlickým z Triatlon Team Trnava (2:41:19.2) a Jakubom Mészárosom z ŠK Atóm Levice (2:45:58.6).

Jednotlivé športové úseky si v Malých Karpatoch užili aj účastníci triatlonových štafiet, v ktorých zvíťazil 2XLZA PLÁVANIE (2:59:31.9) pred tímami SCHODY FRANO BEH (3:16:39.4) a tímom s názvom VAJNORY (3:31:04.8).

Organizáciu pretekov si pochvaľovala aj samotná víťazka z Prestigio Realiz Team Dana Ignačáková: „Na Slovensku žiadne iné preteky nemajú takýto profil, každý si ide sám za seba nakoľko ide o „bezhákovú“ súťaž a takisto prostredie je super.“

Víťaz dlhej trate Pavel Šimko vyzdvihol profesionalitu svojho bývalého trénera Maroša Horínka. Pre TA3 povedal: „Je to srdcom triatlonista a vidieť, že tomu venuje úplné maximum. Dokáže zorganizovať a spraviť aj z toho mála, z tej minimálnej podpory, takéto veľké podujatie. Škoda, že nepríde viacej pretekárov, viacej divákov, pretože si myslím, že je to krásny šport a aj ten divák sa tu má na čo pozrieť.“

Kompletné výsledky sú na: http://www.sportsofttiming.sk/…verview/2588

Medzi zaujímavými menami, ktoré si užili nedeľné preteky boli aj bývalý slovenský futbalový reprezentant, dnes už triatlonista, Filip Šebo, Peter Paľa, organizátor obľúbeného Oravamana, či populárny rozhlasový moderátor a komentátor Peter Buček.

Karpatský triatlon mal na 3. ročníku aj svojho špeciálneho hosťa, Františka Kubínka z Českej republiky, ktorý vyhral predchádzajúce dva ročníky. Po ťažkej autonehode prišiel nielen pozdraviť a povzbudiť mnohých svojich kamarátov, ale zároveň celé preteky odštartoval. Ako sám povedal, momentálne zápasí na inom ako triatlonovom poli: „Teraz chodím v pondelok a vo štvrtok plávať a jazdím na trenažéri.“ Organizátori podporili jeho rehabilitáciu peňažnou sumou. „Rozhodli sme sa pomôcť Frantovi v jeho liečbe a darovali sme mu šek so symbolickou sumou 1 111,– €. Navyše, v nedeľu pri vyhlasovaní výsledkov pridal k tejto sume svoj honorár aj moderátor podujatia Vlado Baron, mimochodom organizátor známeho triatlonu v Piešťanoch Slovakman. Všetci veríme, že František bude neustále napredovať v zlepšovaní svojho stavu. Tešíme sa, že prišiel a svojou účasťou podporil 3. ročník Karpatského triatlonu,“ zhrnul technický riaditeľ podujatia Jozef Pukalovič. Nadšenie z Františkovho príchodu vyjadril aj známy slovenský triatlonista Filip Šebo: „Každému chýba pretože je to stabilný člen našej zostavy. Je to triatlonista, ktorý inšpiruje a motivuje druhých a takisto aj mňa. Je to vzor.“ Spokojný bol nielen s počasím a pretekmi, ale aj so svojím umiestnením, nakoľko je deviatka jeho šťastné číslo.

Veľké poďakovanie patrí generálnemu partnerovi podujatia spoločnosti TIPOS, národnej lotériovej spoločnosti, a. s., Bratislavskému samosprávnemu kraju, obci Lozorno i Slovenskému vodohospodárskemu podniku. Nemožno opomenúť dopravnú políciu z Bratislavy, Pezinka a Malaciek, ktorá zabezpečila hladký priebeh na 60 kilometrov dlhej cyklistickej trati.

V auguste sériu triatlonov ukončí DOMAŠA TRIATLON, ktorý prebehne 25.8.-26.8.2018. Súťažiť sa bude na tratiach 750 m (plávanie), 20 km (cyklistika) a 5 km (beh). Viac informácií o Triatlon Tour 2018 a aj možnosť zaregistrovať sa na Domaša triatlon nájdete na stránke www.karpatskytriatlon.sk. Domaša triatlon získala pre rok 2018 aj štatút majstrovstiev Slovenska v triatlone, takže na záver leta sa máme na východe Slovenska ozaj na čo tešiť.