Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

Český pohár v terénním triatlonu v letošním roce opět bude

Český pohár v terénním triatlonu v letošním roce opět bude
foto: Václav Pancer

Michal Piloušek | 10.04.2018 | přečteno: 2731×

Chtělo by se říci, že rok 2018 je návratem terénního triatlonu na scénu. Kromě obnoveného závodu světového poháru XTERRA se po roční pauze bude konat i Český pohár pod názvem CROSS TRIATHLON CZECHTRISERIES, který začíná už za měsíc prvním závodem!

První závodem série je Hus Muž Duathlon, který se koná 5. května v Křišťanovicích u Prachatic. Terénní duathlon z dílny otce a syna Pilouškových, kteří stojí i za znovuobnovenou Xterrou z části kopíruje trasu kultovního závodu. „Hus Muž má za cíl nabídnout bezpečné tratě v krásné přírodě, které zvládne i triatlonový nebo duatlonový začátečník. Chceme připravit otvírák sezóny, který k našemu sportu přitáhne nováčky, ale nezklame ani zkušené Xterráky.“ popisuje Piloušek starší, který před 17 lety přivedl terénní triatlon do Čech. Závodníci si budou moci vybrat mezi delší trasou (3km terénní běh – 24km horské kolo – 8km terénní běh) a kratší variantou (3 – 12 – 3). Delší variantu si mohou vyzkoušet také dvojčlenné nebo tříčlenné štafety, pro děti je v dopoledních hodinách připraven závod v krosovém běhu. „Hus Muž má být na pohodu, po skončení budeme opékat čuníka, zahraje bluesová kapelka, to vše v zapomenutém koutu Šumavy.“ zve Piloušek.

Druhý závod se koná 2. června v Plzni jako Mistrovství České republiky v terénním triatlonu. Mistrovský závod v Plzni bude součástí triatlonového festivalu, který probíhá na pláži u Boleveckého rybníka po celý víkend. Pátek patří tradičně dětem. Aquatlon pro školy a závody Slavata Triatlon Tour doplní ještě velký Den dětí se vším všudy. Sobota pak nabídne dvě úrovně obtížnosti tratí pro dospělé a taktéž dva dětské závody. Nebudou chybět ani štafety, ty odstartují společně se závodem mistrovství ČR v terénním triatlonu. “Trať mtb jsme zpestřili o pasáž fungl nového singltreku. Jako tradičně bude od 19hodin následovat posezení s pohoštěním a kulturním programem." Dodává hlavní pořadatel, olympijský medailista ze Sydney, Jan Řehula.

Třetím závodem série bude 16.června City Cross Triatlon Ostrov. Původní Xterru Ostrov nahradí letos závod na podobných tratích, ale pod novým pořadatelským vedením týmu okolo Vladimíra Malého, který má na svědomí i světový pohár ITU v nedalekých Karlových Varech. „Jde nám o navázání na dlouholetou tradici terénních triatlonů v novém pojetí. “ říká Vladimír Malý. Start a plavání proběhne v retenčních nádržích pod Jáchymovskou sjezdovkou ve velmi chladné, ale křišťálově čisté vodě. Cyklistika je vedena částečně po trailových trasách Skiareálu Klínovec, zajímavostí bude také průjezd přímo pod „ostnatými dráty“ u plotu věznice Vykmanov. Druhé depo, cíl a běžecká část proběhne jako tradičně v Ostrově. “Závěr závodu bude usazen do historického prostředí Starého náměstí a zámeckého parku.” zve ředitel závodu Vladimír Malý. Závody pro všechny věkové kategorie budou obohaceny kulturním programem Dne pro Ostrov, který bude probíhat během celého dne až do nočních hodin.

V minulém roce jediný terénní triatlon na plných distancích Krušnoman Cross Triathlon Most se uskuteční letos 22. července. Zázemí závodu znovu nabídne rekreační areál Matylda, který je i dějištěm první disciplíny – plavání. Po 1,2km dlouhém „koupání“ následuje 32 kilometrů na horském kolo po úpatí vrchu Ressl. Krásné singletracky prověří každého závodníka a jsou jednoznačně poznávací značkou místního závodu. Na závěr čeká borce 10km poměrně rovinatého běhu, který je zpříjemněn průběhy centrem závodu, kde fandí stovky fanoušků. Je možné zvolit i kratší sprint na tratích 0,4km plavání, 15km kolo a 3km běh. Na start se mohou postavit a poměřit své síly i ti nejmenší a to díky dopolednímu triatlonovému závodu dětí od batolat, až po 15ti leté borce. Vzdálenosti jednotlivých částí triatlonu jsou upraveny dle věkových kategorií. To vše pod patronací Tomáše Slavaty a jeho Hromové party. „Dovolte nám, Vám ukázat Mostecko I z druhé strany, než je často prezentováno. Máme tu parádní koupání, super lesy, úžasná stoupání i klesání, a terénní triatlon do Mostu patří. Těšíme se na Vás. A mimochodem, kempovat můžete na dohled centra závodu (200m), pod majestátným hradem Hněvín, který ani Husité nedobili. Za vlády Rudolfa II. tu pobýval i slavný anglický alchymista Edward Kelley, který tu i v r. 1597 zemřel. Matylda, Ressl, Hněvín – to je triatlon v Mostě.” Zve závodníky Tomáš Langhammer, hlavní pořadatel.

Posledním závodem série je již 15.ročník Hradeckého Terénního Triatlonu. Uskuteční se týden po Krušnomanovi 29.7. v Hradci Králové u rybníku Biřička. Na dopolední dětský terénní duatlon (běh,kolo,běh) navazuje Easy triatlon a pak hlavní závod se 700 metry dlouhým plaváním, 20 kilometry na kole a 4 kilometrovým během v královehradeckých lesích. Závod má ,,skoro“ rovinnatou trasu. Trasa horského kola je vedena ve 4 pětikilometrových okruzích, což dělá ze závodu i zajímavou show pro diváky. ,,Krásné prostředí královehradeckých lesů s rodinným zázemím pořadatelského týmu vytváří na našem závodě nezapomenutelnou atmosféru" Řekl v rozhovoru Tomáš Netík (otec ředitele závodu).

Možná fanoušky terénního triatlonu napadne, proč není v seriálu znovuobnovená Xterra Czech. „Se seriálem českého poháru spolupracujeme, o tom svědčí i zařazení našeho menšího závodu Hus Muž. Říkali jsme si ale, že by nebylo vhodné do seriálu řadit závod nejvyšší světové kategorie, který má jiná pravidla, bodování a také cenu startovného.“ upřesňuje Michal Piloušek. Seriál závodů se koná pod patronací České Triatlonové Asociace, bodování seriálu je nastaveno tradičním způsobem, kdy první v cíli získává 100 bodů a další borci méně a méně. Započítávat se budou 4 nejlepší výsledky v sezóně. Pro Český pohár budou vyhlášeny kategorie 18–19, 20–29, 30–39, 40–49, 50–59 a 60+ let, vždy odděleně pro muže a ženy. Na jednotlivých závodech se potom bude závodit i dalších kategoriích, které ovšem nespadají do celkového hodnocení poháru. Pro nejlepší muže a ženy budou připraveny celkové prizemoney v konečném pořadí seriálu 25 000Kč. Průběžné bodové pořadí je možné sledovat na www.czechtriseries.cz.

Rekapitulace:

5. května – Hus Muž Cross Duathlon – Křišťanovice u Prachatic

2. června – Cross Triathlon Plzeň – MČR

16. června – Cross City Triathlon Ostrov

22. července – Krušnoman Cross Triathlon Most

29. července – Hradecký terénní triathlon – Hradec Králové

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

Pilda Michal muž 10.04.2018 12:08:21

Chtělo by se říci, že rok 2018 je návratem terénního triatlonu na scénu. Kromě obnoveného závodu světového poháru XTERRA se po roční pauze bude konat i Český pohár pod názvem CROSS TRIATHLON CZECHTRISERIES, který začíná už za měsíc prvním závodem!
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.