Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zavřít

V Táboře se bude závodit o české tituly i evropské body

V Táboře se bude závodit o české tituly i evropské body
foto: archiv ČTA

Česká triatlonová asociace | 27.07.2017 | přečteno: 1401×

Jedna z nejvýznamnějších akcí domácího triatlonového kalendáře se tuto neděli uskuteční v Táboře. Při Velké ceně E.ON se bude závodit o titul Mistra ČR ve sprintu, o body do Českého poháru (Triatlon CzechTriSeries), ale také o body do Evropského poháru juniorů. Diváci se mohou těšit na souboje domácí elity i největších nadějí z celého kontinentu.

Nabité startovní pole, zajímavé souboje a skvělá podívaná na zajímavých tratích vedoucích z velké části centrem města – to vše nabídne v neděli Velká cena E.ON. Na trati 750 m plavání – 20 km kolo – 5 km běh se tu utkají senioři v rámci sprinterského Mistrovství ČR i junioři v rámci Evropského poháru. Na kratších distancích pak budou o mistrovské tituly soutěžit žáci a žákyně. Celkem se na startu objeví závodníci z 19 zemí celého světa, včetně například Austrálie, Jihoafrické republiky či Mauricia.

Jednou z hlavních předností trasy Velké ceny E.ON je její divácká atraktivita. „Plavecká část se odehraje v rybníku Jordán,“ popisuje ředitel závodu Martin Hotový. „Následuje asi 100 metrů dlouhý výběh na náměstí TGM, kde je umístěno depo. Obrátková trať cyklistiky je mírně zvlněná, vede centrem města po zcela uzavřených komunikacích a pokračuje přes most u nádraží směrem na Chotoviny a Jeníčkovu Lhotu, jeden okruh měří 10 km. Jízda v háku je povolena. V rámci běhu pak závodníci absolvují tři okruhy centrem města, cíl je na náměstí.“ Kdo si odnese mistrovský titul ve sprintu?

Při MČR dospělých půjde nejen o mistrovské tituly, o něž se mezi muži utkají například Jan Čelůstka, František Linduška, Ondřej Olšar či Jakub Powada, ale i o prověrku před mistrovsvím Evropy do 23 let, které se pojede příští týden v Maďarsku. Mezi ženami bude podle ředitele závodu chybět Vendula Frintová, která je ve stejném termínu na závodě Světového poháru v kanadském Edmontonu. „Zúčastní se však řada ruských elitních sportovkyň či bývalá hvězda ženského triatlonu Jana Jiroušková. Ta si v letošním roce vybojovala start na ME v Aquatlonu elite, takže může překvapit a mladší sportovkyně řádně prohnat,“ láká diváky Martin Hotový.

Skvělou podívanou ovšem nabídne i závod Evropského poháru juniorů, který se v Táboře jezdí pravidelně od roku 2010 (pouze s jedinou přestávkou v roce 2013, kdy konání závodu znemožnily povodně). Největšími favority tu budou Callum McClusky (Austrálie), Matevž Planko (Slovinsko) a Philip Pertl (Rakousko), v juniorkách pak Jayme-Sue Vermaas (JAR), Tjaša Vrtačič (Slovinsko) či Pia Totschnig (Rakousko).

„Prakticky nelze říci, že by startovní pole mělo slabého účastníka, jelikož všichni junioři a juniorky startující v Táboře jsou ve svých zemích jedni z nejlepších či zcela nejlepší,“ uvedl Martin Hotový. „Na startu bude řada národních medailistů, stejně tak jako spousta medailistů z evropských pohárů juniorů. Soutěží zde dohromady dvě kategorie, dorost a junioři, nezřídka se ale stává, že právě ti mladší předčí výkonnostně starší juniory. Celkem pravidelně se to děje u dívek. Právě i naše reprezentace se v Táboře bude spoléhat především na mladší sportovce, neboť ročníkově starší atleti jsou nyní zraněni. Na startu tak bude např. citelně scházet jeden z nejlepších juniorů Tomáš Zikmund. Naopak v juniorkách přislíbila start Iveta Fairaislová, která ve své poslední sezóně 2015 dokázala vždy dosáhnout na TOP 10 v elitních závodech. Následně se však zranila a až nyní se pokusí o návrat na elitní mezinárodní sportovní scénu. V dívkách budou k velkým nadějím patřit i dorostenky Alžběta Hrušková a Anička Hrdličková, mezi kluky se zúčastní například junioři Martin Semerád a Tomáš Plojhar, u kterých bude hodně záležet na tom, jak se jim povede plavecká část, která je jejich slabinou. Pokud jim vyjde, mají šanci na umístění v TOP 10. Hodně se očekává také od dorostence Radima Grebíka, který v této sezóně výkonnostně vylétl.“

Komentáře (Celkem 0)

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední

ČTA muž 27.07.2017 22:41:21

Jedna z nejvýznamnějších akcí domácího triatlonového kalendáře se tuto neděli uskuteční v Táboře. Při Velké ceně E.ON se bude závodit o titul Mistra ČR ve sprintu, o body do Českého poháru (Triatlon CzechTriSeries), ale také o body do Evropského poháru juniorů. Diváci se mohou těšit na souboje domácí elity i největších nadějí z celého kontinentu.
Odkaz na článek

Nalezené položky: 1 První Předchozí | 1 | Další Poslední
x

Hodnocení příspěvků

Pro hodnocení příspěvků se nejprve musíte přihlásit.

Pokud ještě registraci nemáte, můžete se zaregistrovat zde.

Pro přidání komentáře se musíte přihlásit nebo registrovat, pokud ještě registraci nemáte.